Zaujímavosti
photo Foto
video Video
27. júl. 2023 o 15:30
Miloš Audi, edition.cnn.com, nypost.com, pagesix.com, bbc.com

Kontroverzný život Sinéad O'Connor: Prečo roztrhala fotku pápeža a ostrihala si vlasy?

placeholder
Kontroverzný život Sinéad O’Connor.
Zdroj: twitter.com/GalwayIntArts, youtube.com/@discodelirio

Írska speváčka Sinéad O'Connor bola známa svojím silným hlasom a textami, ktoré odkazovali na ťažké témy v spoločnosti. Osobnosť však mala aj vlastné kontroverzie, ktoré poznačili celú jej kariéru.

Zaujímavosti
27. júl. 2023 o 15:30
Kontroverzný život Sinéad O'Connor: Prečo roztrhala fotku pápeža a ostrihala si vlasy?

Írska speváčka Sinéad O'Connor bola známa svojím silným hlasom a textami, ktoré odkazovali na ťažké témy v spoločnosti. Osobnosť však mala aj vlastné kontroverzie, ktoré poznačili celú jej kariéru.

Svetom nedávno otriasla správa, že jedna z najznámejších írskych speváčok Sinead O'Connor zomrela vo veku 56 rokov. Vo svojom živote však kontroverzná ikona urobila množstvo bizarných vecí, pričom tiež bojovala s bipolárnou poruchou. Ako informoval portál CNN, zatiaľ nie je známa príčina jej smrti, no podľa mnohých zdrojov neuniesla nedávny odchod svojho násťročného syna na druhý svet.

Hudobné úspechy

Rodáčka z Dublinu bola známa svojím čistým a ostrým hlasom i textami, ktoré evokovali jej názory na politiku, spiritualitu, históriu a filozofiu. Hoci jej prvý album The Lion and the Cobra mal negatívne ohlasy u kritikov, bol to speváčkin druhý album z roku 1990 s názvom I Do Not Want What I Have't Got, ktorý z nej urobil známu umelkyňu.

Najznámejšou skladbou z tohto albumu sa stala pieseň Nothing Compares 2 U, ktorá niekoľko týždňov kraľovala prestížnym hudobným rebríčkom. Skladba bola nominovaná aj na niekoľko cien Grammy a získala aj množstvo ďalších ocenení. K ďalším piesňam v albume, ktoré zožali chválu, pritom patrila aj politicky nabitá hymna Black Boys on Mopeds.

Množstvo kontroverzií

Speváčka dlhé roky šírila negatívne komentáre na svoju matku, pričom podľa jej slov bola manipulatívna, urážlivá a často ju fyzicky aj psychicky týrala. To spôsobilo, že O'Connor často porušovala zákon a dostala sa aj do konfliktu s políciou. V jednom bode bola dokonca odsúdená za krádež v obchode, pričom musela stráviť 18 mesiacov v azylovom dome. "Nikdy už nechcem zažiť takú paniku, hrôzu a agóniu," uviedla O'Connor o trýznivej skúsenosti.

V roku 1985, keď mala O’Connor 18 rokov, sa jej život opäť zrútil, keď jej zomrela matka po tom, čo stratila kontrolu nad autom na zľadovatenej ceste a narazila do autobusu. Jej smrť pritom spôsobila, že speváčka dlhé roky bojovala s rozpoltenými pocitmi. "Neznášam, že ju nemôžem milovať," prezradila O’Connor v roku 2017 spolu s tvrdením, že konečne odpúšťa svojej matke. "Postarala by som sa o ňu, aj keď to bolo absolútne monštrum."

Speváčka sa preslávila aj vďaka svojmu imidžu, ktorý dopĺňala do krátka ostrihaná hlava. V rozhovore pritom O’Connor odhalila dôvod, kvôli ktorému sa pre túto zmenu rozhodla. "Keď sme boli deti, moja sestra mala krásne červené vlasy. Preto som na ňu žiarlila. Ale mojej matke sa nepáčili. Kvôli tomu, keď som mala dlhé vlasy, predstavila nás ako peknú dcéru a druhú ako škaredú. Preto som si ich nakoniec ostrihala," uviedla. Aj keď mala kvôli tomuto strihu dlhé roky problémy, rozhodla sa, že si ho nezmení.

Boj s cirkvou

Najväčšie kontroverzie však prišli po tom, čo si založila rodinu. Prvý vážny vzťah mala v roku 1987 s producentom Johnom Reynoldsom, s ktorým mala syna Jakea. Neskôr mala ďalšie tri deti: dcéru Roisín, ktorú mala s novinárom Johnom Watersom, syna Shanea zo vzťahu s hudobníkom Donalom Lunnym a syna Yeshuu zo vzťahu s obchodníkom Frankom Bonadiom.

V ďalších rokoch sa speváčka a skladateľka dostala na titulné strany novín po celom svete, no nie kvôli svojmu talentu. V roku 1992 mala O’Connor kontroverzné vystúpenie v relácii Saturday Night Live, v ktorej roztrhla fotografiu pápeža Jána Pavla II. so slovami: "Bojujte so skutočným nepriateľom." Tento incident zničil povesť speváčky natoľko, že jej trvalo niekoľko rokov, kým si znovu vybudovala dôveru a rešpekt.

Skrytí démoni

S príchodom sociálnych sietí mohli používatelia naživo vidieť, s akými problémami O’Connor dennodenne zápasila. V roku 2007 pritom odhalila že trpí bipolárnou poruchou - ochorením mozgu, pri ktorom dochádza k veľkým a častým výkyvom nálady. Tento stav mohli fanúšikovia spozorovať vo viacerých speváčkiných príspevkoch, kde napríklad zháňala nového psychiatra, odhalila, ako sa predávkovala v hoteli, alebo uverejnila video, v ktorom rozprávala o svojej chorobe v lacnom apartmáne.

V roku 2022 pritom prišiel ďalší úder, keď zomrel O'Connorin 17-ročný syn Shane po tom, čo bol niekoľko dní nezvestný. V tom čase speváčka na svojom účte na Twitteri uverejnila viacero krátkych vyhlásení, v ktorých uviedla, že jej syn sa rozhodol ukončiť svoj pozemský boj a nazvala ho jediným svetlom svojho života.

Stav speváčky sa však po tomto zistení zhoršil natoľko, že ju museli prijať do nemocnice. Na sociálnych sieťach totiž opísala, ako si plánovala vziať život, pričom zobrala na seba vinu za smrť svojho syna. Neskôr sa však rozhodla ospravedlniť svojim fanúšikom a ubezpečila ich, že hľadá pomoc. Napriek tomu sa mnohí domnievajú, že smrť jej syna aj tak nepriamo stála speváčku život.

Napriek jej kontroverznej minulosti mnohí umelci a osobnosti vzdali hold jednej z najúspešnejších írskych speváčok. "Naozaj ma mrzí, že zomrela Sinéad O’Connorová. Jej hudbu miloval celý svet a jej talent bol bezkonkurenčný a neporovnateľný. Úprimnú sústrasť jej rodine, priateľom a všetkým, ktorí ju mali radi," uviedol írsky predseda vlády Leo Varadkar.

Úprimnú sústrasť jej poprial aj írsky prezident Michael D. Higgins, ktorý vo vyhlásení uviedol, že ho na speváčke zaujala jej autentickosť. "Ľudia, ktorí mali tú česť ju poznať, boli vždy zaskočení tým, akú mala nebojácnu oddanosť. Nikdy sa nebála pokladať ťažké otázky, bez ohľadu na to, aké nepríjemné boli," poznamenal.