18. feb. 2023 o 11:00
Miloš Audi, ladbible.com

Ako sa vyrábajú pravé párky? Pokrm využíva neminuté kusy mäsa, ľudia si proces pochvaľujú

placeholder
Ako sa vyrábajú párky?
Zdroj: youtube.com/@KlingonSpider, istock.com

Párky v rožku už niekoľko desaťročí patria medzi najobľúbenejšie a najlacnejšie jedlo na svete. Napriek tomu však mnohí ľudia vôbec nevedia, aké ingrediencie sa v nich nachádzajú.

Zaujímavosti
18. feb. 2023 o 11:00
Ako sa vyrábajú pravé párky? Pokrm využíva neminuté kusy mäsa, ľudia si proces pochvaľujú

Párky v rožku už niekoľko desaťročí patria medzi najobľúbenejšie a najlacnejšie jedlo na svete. Napriek tomu však mnohí ľudia vôbec nevedia, aké ingrediencie sa v nich nachádzajú.

Či už ste na festivale alebo futbalovom zápase, zvyčajne tam natrafíte na stánok s párkami v rožku. Aj keď je toto jednoduché jedlo dostupné takmer všade, len málo ľudí vie, ako sa vyrába. Ako informoval portál LADBible, existuje video, ktoré tento proces odhaľuje. Ľudia na internete mali na zábery zmiešané reakcie, no väčšina používateľov na ne dostala chuť.

Párok v rožku
Párok v rožku
Zdroj: istock.com

Popularita pokrmu

Párky v rožku sa prvýkrát preslávili v druhej polovici 19. storočia, keď ich do USA priniesli nemeckí imigranti. Odvtedy sa stali symbolom americkej kultúry a v súčasnosti sú jedným z najobľúbenejších pokrmov v Spojených štátoch. Podľa portálu The Ultimate Hot Dog Consumption Statistics, ktorý zbiera údaje o konzumácii tohto jedla, až 95 percent amerických domácností pravidelne jedáva párky v rožku, pričom priemerný obyvateľ ich ročne zje približne 70.

Aj keď pokrm konzumuje obrovské množstvo ľudí, len málo z nich presne vie, ako sa vyrába. Tento proces odhaľujú zábery z videa pod názvom Ako sa to robí, ktoré na YouTube uverejnil jeden z používateľov.

Ako sa vyrábajú párky?

Vo videu rozprávač vysvetľuje, že prvým krokom vytvorenia párkov je zhromaždiť odrezky z kuracieho, bravčového a hovädzieho mäsa, ktoré sa pretlačia cez obrovský mlynček. Do zmesi sa pridá potravinársky škrob, soľ, ďalšie dochucovadlá a voda spolu s kukuričným sirupom a všetko sa zmieša vo veľkej nádobe. Tento proces má pomôcť spojiť chuť všetkých ingrediencií a urobiť párky šťavnatejšie.

Ako ďalší príde na rad stroj, ktorý rozmixuje mäsové cesto na takmer kvapalnú zmes. Tá sa potom naplní do obalov, ktoré sa zakrútia do približne 13 centimetrových roliek. Párky ďalej prejdú cez tekutý dym, čím sa im dodáva príchuť, idú do pece a nakoniec ich stroj namočí do osolenej studenej vody.

Vyrobené párky
Vyrobené párky
Zdroj: youtube.com/@KlingonSpider

Video od svojho uverejnenia získalo viac ako 200-tisíc pozretí. Zaujímavé pritom je, že aj keď celý proces výroby párkov vyzerá zvláštne, u mnohých používateľov nevyvolal žiadnu negatívnu reakciu. "Páči sa mi, ako ľudia považujú takéto veci za zlé. Je to efektívne a zároveň to znižuje množstvo odpadu," komentoval jeden používateľ, zatiaľ čo druhý podotkol: "Všetci sa sťažujú, aké je to nechutné. V skutočnosti sa len berú odrezky zo zabitého zvieraťa, ktoré by sa inak vyhodili a stroje ich zmenia na niečo lahodné, čo môžu konzumovať masy."