12. nov. 2021 o 09:11
LR, listverse.com

Požičať si náradie či ľudí? Toto je 8 netradičných knižníc, v ktorých literatúru nenájdete

placeholder
Netradičné knižnice
Zdroj: pexels.com/@yankrukov, unsplash.com/@barnimages

Keď počuješ slovo „knižnica“, pravdepodobne ti ako prvá vec napadne priestranná miestnosť s policami plnými kníh. Čo ak by sme vám ale povedali, že existujú aj knižnice s hračkami, nástrojmi, či dokonca s ľuďmi?

Zaujímavosti
12. nov. 2021 o 09:11
Požičať si náradie či ľudí? Toto je 8 netradičných knižníc, v ktorých literatúru nenájdete

Keď počuješ slovo „knižnica“, pravdepodobne ti ako prvá vec napadne priestranná miestnosť s policami plnými kníh. Čo ak by sme vám ale povedali, že existujú aj knižnice s hračkami, nástrojmi, či dokonca s ľuďmi?

Niektoré už stoja celé desaťročia, iné vznikli s príchodom pandémie. Webový portál Listverse zozbieral tie najoriginálnejšie „požičovne“, ktoré by mnohí ľudia uvítali aj vo svojom okolí.

1. Knižnica s náradím

Už ste si niekedy kúpili náradie, ktoré ste potrebovali na jednu jedinú vec, a nikdy viac ho nevyužili? O koľko by bol váš život jednoduchší, keby ste si to mohli jednoducho požičať? Podobnú vec si zrejme povedali aj zakladatelia prvej netypickej knižnice nástrojov v roku 1976. V súčasnosti už požičiava vyše 4800 kusov náradia a trend takýchto inštitúcií sa rozrastá po celom svete.

2. Knižnica hračiek

V jednej chvíli je hračka pre dieťa otázkou života a smrti a v druhej leží už mesiace bez povšimnutia v kúte. Nehovoriac o tom, že záujmy drobcov sa menia ako predpoveď počasia, a tak končia mnohé veci v suterénoch či na povalách.

Riešením môže byť v tomto prípade knižnica hračiek. Vďaka takýmto miestam dostávajú bábiky aj autíčka nový domov a rodičia šetria svoje peňaženky. Prirodzene, keď sa deťom veci zunujú, vrátia sa do obehu. Najstaršie fungujúce centrum je v LA Country a existuje už od roku 1935.

3. Knižnica hudobných nástrojov

Či už sa chcete naučiť hrať na ukulele, gitaru, bicie alebo akordeón, knižnica hudobných nástrojov je tu pre všetkých. Zakladateľ brooklynskej požičovne si uvedomuje, že množstvo talentovaných ľudí si nemôže nástroje dovoliť. Preto sa rozhodol založiť práve takéto miesto a okrem pomoci ľuďom priniesť aj viac hudby do sveta.

4. Puzzle knižnica

Mnohé miesta už majú dlhoročnú tradíciu, iné vznikli počas lockdownu. Puzzle knižnice slúžia na požičiavanie či výmenu obľúbených skladačiek, na ktoré by doma sadal už len prach. Príkladom takejto iniciatívy je aj jedna z Arlingtonu, kde Allegre Jabo darovali susedia už vyše 300 rôznych puzzle.

Momentálne hľadá Jabo priestory, v ktorých by knižnicu zriadila. Žena sa ale môže inšpirovať aj týmito puzzle búdkami, ktoré sú už v zahraničí pomerne bežné.

5. Knižnica turistickej výbavy

Pobyt v prírode nie je náročný len svojimi podmienkami, no i finančne. Knižnice s výstrojmi preto zjednodušia život nejednému dobrodruhovi alebo rodine. Texaská pobočka vie dokonca zabezpečiť až 100 táborníkov naraz. Washingtonská zas ponúka výbavu aj do zimnej krajiny. Projekt má sprístupniť nákladné vybavenie verejnosti, a taktiež vytiahnuť ľudí von z ich domov.

6. Herná knižnica

Ďalšia zábavka, ktorej popularita narástla najmä počas pandémie. Stolové hry boli vždy zaručeným zdrojom zábavy, ktorá dokázala zblížiť ľudí z rôzneho prostredia. V niektorých prípadoch si môžeš hry odniesť aj domov a zabaviť sa s blízkymi, zatiaľ čo v iných môžeš nadväzovať nové priateľstvá priamo v herných knižniciach.

7. Knižnica semienok

Vzdelávacia a zároveň výživná, taká je „výpožička“ semienok. Pokiaľ ti ale nejde do hlavy, ako je možné takéto niečo vrátiť, nezabúdaj, že po dopestovaní rastlín ti opäť vzniknú semienka. Vďaka tomu sa zachová nie len lokálna rozmanitosť druhov, no upevní sa aj vzťah človeka s prírodou.

8. Ľudská knižnica

Nesúďte knihu podľa obalu je v prípade dánskeho projektu pomerne trefné. Ľudská knižnica ponúka návštevníkom rozhovory s jednotlivcami, ktorí sú „iní“ a bývajú často nepochopení. „Ľudské knihy“ sú v skutočnosti dobrovoľníci, ktorí sa stretávajú s predsudkami spoločnosti.

Viesť dialóg tu môžeš napríklad s niekým z autistického spektra, nudistami, ľuďmi s telesnými modifikáciami, či utečencami. Podobných knižníc je vo svete už vyše 80 a pomohli už mnohým ľuďom zmeniť uhol pohľadu.

No čo poviete, ktorú knižnicu by ste prijali vo svojom okolí vy?