Mäso je pre mnohých Slovákov neodmysliteľnou súčasťou stravy, ale má aj množstvo nevýhod. Niektoré mäsové výrobky sú pre náš organizmus skôr škodlivé ako prospešné. Portál webmd.com zverejnil 10 vecí, ktoré sa stanú s vaším telom, ak prestanete jesť mäso.
Menej zápalov
Nie je jednoduché vzdať sa obľúbených jedál, ale ak sa dokážete zaobísť bez chrumkavej slaniny, z dlhodobého hľadiska vám to veľmi prospeje. Podľa výskumov obsahuje spracované mäso (slanina, párky, lahôdky) či mäso z veľkochovov (hovädzie, bravčové a jahňacie) vysoké hodnoty saturovaných tukov, ktoré môžu v tele spôsobiť zápal. Tým sa zvyšuje šanca ochorieť na rakovinu.
Strata energie
Keď zo svojho jedálnička vynecháte mäso, môže sa vám stať, že sa budete cítiť unavení. Je to preto, že prídete o dôležitý zdroj proteínov a železa, z ktorých čerpáte energiu. Mäso však nie je jediný spôsob, ako si doplniť železo. Obsahuje ho aj listová zelenina ako napríklad špenát, ale aj cereálie, chlieb či cestoviny. Proteíny si zasa môžete doplniť vajíčkami, fazuľami, hráškom šošovicou, orechmi, semiačkami či sójovými produktmi.
Zdravší tráviaci trakt
Výskumy ukazujú, že konzumácia spracovaných potravín a rafinovaných obilnín môže negatívne ovplyvniť váš tráviaci trakt. Rastlinná strava však prospieva užitočným baktériám v tráviacej sústave, užitočné sú najmä potraviny bohaté na vlákninu.
Častejšie návštevy toalety
Keď namiesto mäsa začnete jesť viac zeleniny a ovocia, vďaka väčšiemu množstvu vlákniny sa vám pravdepodobne trochu zrýchli metabolizmus a budete častejšie chodiť na veľkú.
Nižšie riziko cukrovky
Konzumácia spracovaných mäsových výrobkov je podľa vedcov priamo spojená s vyššou pravdepodobnosťou, že dostanete diabetes typu 2. Jedna zo štúdií uvádza, že polovičná porcia mäsa z veľkochovu denne môže zvýšiť vaše šance na cukrovku až o 48 percent.
Nižší cholesterol
Obmedzenie potravín so saturovanými tukmi môže znížiť úroveň škodlivého cholesterolu vo vašom tele. Odborníci uvádzajú, že saturované tuky by mali tvoriť menej ako 10 percent vášho denného príjmu kalórií. Ak však stále máte chuť na mäso, vyberte si radšej chudšie kúsky bez kože.
Ušetríte peniaze
Mäso je pomerne drahé, ale dá sa nahradiť lacnejšími alternatívami, napríklad fazuľou, hráškom, šošovicou či vajíčkami. Sezónne ovocie a zelenina sú väčšinou tiež lacnejšie ako mäso.
Nedostatok vitamínov
Vyradenie mäsa z jedálnička má, samozrejme, aj svoje negatíva. Môžu vám chýbať dôležité vitamíny, napríklad B12, železo, vápnik a vitamíny A, B a D. V takom prípade môžete tieto látky doplniť aj prostredníctvom stravových doplnkov. O tých sa však najskôr poraďte so svojím lekárom.
Schudnete
Viaceré výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí si odopreli mäso, schudli v priemere o 4,5 kilogramu. Výskumníci tiež zistili, že tí, ktorí vážili viac, dokázali aj viac schudnúť.
Pomôžete životnému prostrediu
Hoci by sa mohlo zdať, že v tomto prípade nejde o priamy vplyv mäsa na naše zdravie, opak je pravdou. Keď nahradíte mäso rastlinnou stravou, znížite svoju uhlíkovú stopu a pomôžete životnému prostrediu, ktoré je pre zdravý život človeka minimálne rovnako dôležité ako vyvážená strava.