Zaujímavosti
photo Foto
video Video
12. sep. 2023 o 14:30
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Vedci vyvinuli prvé umelé embryá bez spermií a maternice. Ľudia z nich však nevzniknú

placeholder
Vedci vyvinuli prvé umelé embryá bez spermií a maternice.
Zdroj: istock.com, twitter.com/PopBase

Výskumníci vytvorili tvora, ktorý sa veľmi podobá na ľudské embryo. Pomocou toho chcú študovať, ako funguje rané štádium tehotenstva. Človek však z týchto umelých plodov tak skoro nevyrastie.

Zaujímavosti
12. sep. 2023 o 14:30
Vedci vyvinuli prvé umelé embryá bez spermií a maternice. Ľudia z nich však nevzniknú

Výskumníci vytvorili tvora, ktorý sa veľmi podobá na ľudské embryo. Pomocou toho chcú študovať, ako funguje rané štádium tehotenstva. Človek však z týchto umelých plodov tak skoro nevyrastie.

Vedcom sa podaril impozantný objav, pričom vypestovali stvorenie veľmi blízke ľudskému embryu bez toho, aby použili spermie, vajíčka alebo maternicu. Táto bytosť dokonca uvoľnila veľké množstvo hormónu meniaceho tehotenský test na pozitívny, ktorý produkujú tehotné ženy. Ako informoval portál Daily Mail, cieľom výskumníkov je odhaliť, čo sa deje vo veľmi skorých štádiách tehotenstva bez experimentovania so skutočnými ľudskými embryami.

Umelý model embrya

Autormi projektu boli vedci z Weizmann Institute of Science v Izraeli, ktorí vytvorili kompletné modely ľudských embryí z laboratórnych kmeňových buniek. Samotný plod, ktorý dokázali vyvinúť, sa však nemôže stať človekom, pretože ho nebolo možné úspešne implantovať do výstelky maternice.

Za embryo sa zvyčajne považuje plod, ktorý je starý od 9. do 12. týždňov. Ide o štádium, kedy má k dispozícii už všetky hlavné orgánové systémy a je zreteľne rozpoznateľné, že ide o ľudskú bytosť. Model vedcov sa však podobal iba na približne 14-dňové embryo, pretože mal vyvinutú iba placentu, žĺtkový vak, membrány a iné vonkajšie tkanivá.

Dôvodom, prečo sa výskumníci rozhodli vyvinúť plod v takomto ranom štádiu je ten, že v tomto období dochádza k mnohým potratom a vrodeným chybám, o čom vieme v súčasnosti len málo. "Problémy môžu nastať len v prvom mesiaci. Zostávajúci čas je skôr obdobím rastu. Toto rané štádium však stále ukrýva veľa záhad. Náš model ľudského embrya ponúka spôsob, ako niektoré z nich odhaliť," uviedol vedúci tímu a profesor Jacob Hanna.

Horná hranica výskumu

Izraelskí vedci namiesto spermie a vajíčka použili kmeňové bunky, ktoré preprogramovali, aby im dali schopnosť stať sa akýmkoľvek typom tkaniva v tele. Na tento proces boli použité viaceré chemikálie, ktoré ich premenili na štyri typy buniek potrebných na vytvorenie embrya.

Spočiatku sa dohromady spojilo približne 120 buniek, pričom celkovo merali 0,01 milimetra. Do 14. dňa sa však len jedno percento zmesi spontánne rozmnožilo na približný počet 2 500 a merali pol milimetra. Zvyšných 99 percent sa nikdy nerozvinulo. "Embryu nemusíme hovoriť, čo má robiť. Je len potrebné, aby sme uvoľnili jeho vnútorne zakódovaný potenciál. Na začiatku je dôležité namiešať správne druhy buniek," dodal Hanna.

Model plodu vedci neskôr nechali samovoľné rásť, kým ho nebolo možné porovnať s ľudským embryom 14 dní po oplodnení. Ďalej však ísť nemohli, pretože vo väčšine krajín sú dva týždne podľa zákona hornou hranicou pre etický výskum plodov.

Výskumníci tiež zdôraznili, že by bolo neetické, nezákonné a tiež nemožné vytvoriť skutočné tehotenstvo z modelov embryí. Napriek tomu by sa však tieto umelé plody mohli využiť v iných oblastiach. Tím navrhol, že by boli vhodné na vypestovanie orgánov na transplantáciu. Pri nich by z kožných buniek chorých pacientov vytvorili modelové embryá, z ktorých by po nejakom čase mohli začať rásť samostatné funkčné orgány.