Zaujímavosti
photo Foto
video Video
24. mar. 2024 o 15:56
Miloš Audi, indy100.com

Objavili turisti v skalnej stene obrovskú ľudskú lebku? Podľa ľudí mohla patriť obrom

placeholder
Žili v Grécku v minulosti obri?
Zdroj: istock.com, Reprofoto/TikTok/@_theparanormalchic

Na sociálnych sieťach sa stalo populárnym video, ktoré odhaľuje podivný útvar ukrývajúci sa v skalnej stene v Grécku.

Zaujímavosti
24. mar. 2024 o 15:56
Objavili turisti v skalnej stene obrovskú ľudskú lebku? Podľa ľudí mohla patriť obrom

Na sociálnych sieťach sa stalo populárnym video, ktoré odhaľuje podivný útvar ukrývajúci sa v skalnej stene v Grécku.

Turistom sa nedávno podaril zvláštny objav v skalnom komplexe Meteora. Podľa záberov ide zrejme o lebku, ktorá síce má väčšie rozmery, no aj napriek tomu sa ponáša na tú ľudskú. Ako informoval portál Indy100, svoj objav uverejnili aj na sociálnych sieťach, pričom sa stal rýchlo populárnym.

Kláštor na skalách Meteora
Kláštor na skalách Meteora
Zdroj: istock.com

Podivná lebka v skalnej stene

Skalný komplex Meteora sa nachádza v oblasti Tesália v Grécku, neďaleko mesta Kalambaka. Je známy svojou bohatou históriou, ktorá siaha až do 11. storočia. Nachádzajú sa tu obrovské kamenné stĺpy, ktoré sa týčia zo zeme v blízkosti hôr Pindos. Na ich vrchu stojí niekoľko starobylých kláštorov, ktoré si vďaka svojej originálnej polohe vyslúžili štatút jedného z najväčších divov na zozname UNESCO.

Mnohí veria, že tieto kamenné hory v sebe ukrývajú množstvo tajomstiev, ktoré sa ešte nikomu nepodarilo odhaliť. Nedávno však jedno z nich uchvátilo dvojicu turistov, ktorá sa rozhodla vydať do oblasti, aby preskúmala tieto pieskovcové megality. Pri natáčaní jedného z nich si však pár všimol niečo nezvyčajné. V tmavej skalnej stene sa totiž nachádzalo niečo, čo pripomínalo ľudskú lebku.

Výletníci zachytili objav na kameru, pričom video uverejnili na sociálnych sieťach. Mnohých používateľov tento objav presvedčil, že dvojica náhodou objavila pozostatky obra. "Priblížila som to, zmenila farbu a naozaj to vyzerá ako lebka a nie nejaký zvláštny skalný útvar," uviedla známa tiktokerka a obdivovateľka paranormálnych javov Myra Moore, ktorá video zdieľala na svojom účte. "Máte pravdu. To je obrovská humanoidná lebka. A kúsok pod ňou by sa mohol nachádzať aj zvyšok kostry," dodal ďalší používateľ.

Nebolo to prvýkrát, čo sa na prastarom mieste našli dôkazy o takzvaných obroch. Na začiatku 20. storočia sa archeológom podarilo objaviť v jaskyni v americkej Nevade podivné múmie, ktoré mali merať2,5 až 3 metre. Vedci týmto kostrám dali prezývku Lovelock Giants, pričom mnohí dodnes veria, že v minulosti na tomto území skutočne žili veľkí obri.

Samotná Meteora je však známa aj vďaka inej legende. Podľa portálu Visit Meteora sa deťom v tejto oblasti rozpráva príbeh o nebezpečnom drakovi, ktorý býval v obrovskej klietke pod jedným z kláštorov. Bájny tvor chodieval každú noc do neďalekej dediny Kastraki, aby sa živil obyvateľmi a ich dobytkom.

Dedinčania preto začali byť zúfalí a hľadali pomoc v kláštore Varlaam. Jeden mních sa nakoniec rozhodol obetovať sa, aby ľuďom pomohol. Tesne pred skokom z útesu však ešte preklial draka. Vo chvíli, keď zomrel, sa strop jaskyne nakoniec zrútil a nebezpečného tvora zabil. Legenda hovorí, že aj v súčasnosti je pod kláštorom Varlaam vidieť rozľahlú dračiu jaskyňu so zrúteným stropom.