17. júl. 2023 o 08:00
Miloš Audi, iflscience.com

V mori žijú červy s kovovými zubami. Ich pohryznutie je toxické a nebezpečné aj pre ľudí

placeholder
Na morskom dne žijú červy s kovovými zubami.
Zdroj: twitter.com/DefineAllWords

Krvavé červy patria k veľmi nebezpečným živočíchom, ktoré majú dokonca kovové zuby. Vďaka nim dokážu ľahšie prehryznúť vonkajšiu ochrannú vrstvu svojej obete a vstreknúť do nej jed, ktorý ju paralyzuje. Aké účinky má taký útok na ľudí?

Zaujímavosti
17. júl. 2023 o 08:00
V mori žijú červy s kovovými zubami. Ich pohryznutie je toxické a nebezpečné aj pre ľudí

Krvavé červy patria k veľmi nebezpečným živočíchom, ktoré majú dokonca kovové zuby. Vďaka nim dokážu ľahšie prehryznúť vonkajšiu ochrannú vrstvu svojej obete a vstreknúť do nej jed, ktorý ju paralyzuje. Aké účinky má taký útok na ľudí?

Mnohé živočíchy nám vďaka svojim vlastnostiam, farbe či veľkosti odhaľujú krásy našej prírody. Existuje tu však aj druh, ktorý mnohým pripomína skôr mimozemské stvorenia z filmu Predátor. Ako informoval portál IFLScience, ide o rod s názvom Glycera, ktorý je však známejší pod názvom krvavý červ. Vedci vďaka svojmu výskumu zistili, že je to veľmi nebezpečný tvor, ktorý má k dispozícii aj ostré kovové zúbky.

Medený chrup

Krvavé červy zvyčajne žijú na dne plytkých morských vôd. Pozostávajú z úzkeho mäsitého tela a majú ružové sfarbenie, pričom dorastajú až do dĺžky 35 centimetrov. Aj keď na prvý pohľad pripomínajú obrovské dážďovky, od týchto mierumilovných živočíchov ich oddeľujú medené zuby, ktorými sa jedince zahryznú do tiel obetí. Tento kov tvorí až 10 percent z celkovej štruktúry, vďaka čomu sú zuby také odolné, že červom vydržia celý život, čiže až 5 rokov.

Obeťami uhryznutia krvavým červom sa s najväčšou pravdepodobnosťou stanú aj mnohí rybári, pričom tí, ktorí tento útok zažili, opísali svoju hrôzostrašnú skúsenosť. Tieto živočíchy totiž dokážu prehryznúť vonkajšiu ochrannú vrstvu (v našom prípade kožu) svojej obete a vstreknúť dnu silný toxín, ktorý ju paralyzuje. Dokonca sa predpokladá, že ich medené zuby môžu znížiť čas potrebný na to, aby sa jed dostal do tela, pričom podľa vedcov pôsobia ako katalyzátor chemickej reakcie.

Kov je v živočíšnej ríši veľmi vzácny najmä preto, že nie je ľahké nájsť ho vo veľkých množstvách. Krvavý čer však meď absorbuje vďaka tomu, kde žije. Vedci dlho nevedeli zistiť, ako sa tento kov dostal do ich čeľuste. V roku 2022 však odhalili, že tento proces môže spôsobovať viacúčelový proteín s názvom glycín, ktorý podľa nich prispieva k ich tvoreniu.

Čo sa stane, ak vás uhryznú

Správy o tom, že by krvavé červy uhryzli ľudí sú pomerne zriedkavé, ale prípadová štúdia v časopise Toxins z roku 2022 hovorí o symptomatickej otrave, ktorú zažila aj jedna morská ekologička. Tú tento živočích uhryzol úplnou náhodou počas toho, ako vykonávala terénny výskum. "Útok opísala ako jednodňový pocit po uštipnutí včelou s bolesťou, svrbením a lokálnou anestézou v mieste uhryznutia. Potom sa bodné rany uzavreli a vytvorili sa tam hrbolčeky," píše sa v správe.

Výskum ďalej uviedol, že zdravotný stav pacientky sa pomaly zhoršoval. "Na ôsmy deň vyhľadala lekársku pomoc, pretože postihnutý prst bol opuchnutý a zvláštne sfarbený. Nasledujúce ráno bol však ešte opuchnutejší a teplejší, no pacientku nebolel," dodali vedci.

Či bola reakcia na uhryznutie spôsobená jedom, bakteriálnou infekciou alebo kombináciou týchto dvoch, nie je úplne jasné. Autori štúdie však vysvetlili, že ak chceme lepšie pochopiť, ako môže uhryznutie krvavými červami ovplyvniť zdravotný stav ľudí, je potrebné, aby obete takéto incidenty nahlasovali úradom.