19. apr. 2024 o 16:00
Miloš Audi, unilad.com

Záhadný prípad: Odsúdili nesprávneho? Mal zabiť dve dievčatá, nevinu dokázal aj detektorom lži

placeholder
Odsúdili nesprávneho?
Zdroj: istock.com

V 90. rokoch sa v americkom štáte Kalifornia odohral prípad, ktorý aj dnes prináša množstvo otáznikov. Údajného vraha dvoch dievčat totiž odsúdili aj napriek tomu, že svoju nevinu preukázal na detektore lži.

Zaujímavosti
19. apr. 2024 o 16:00
Záhadný prípad: Odsúdili nesprávneho? Mal zabiť dve dievčatá, nevinu dokázal aj detektorom lži

V 90. rokoch sa v americkom štáte Kalifornia odohral prípad, ktorý aj dnes prináša množstvo otáznikov. Údajného vraha dvoch dievčat totiž odsúdili aj napriek tomu, že svoju nevinu preukázal na detektore lži.

Existuje množstvo zločinov, ktoré hoci nemajú jasný motív, aj tak ich polícia dokázala uzavrieť. Medzi ne sa zaraďuje aj prípad muža menom Samuel Strange, ktorého odsúdili za zabitie dvoch maloletých dievčat napriek tomu, že prešiel testom na detektore lži. Ako informoval portál Unilad, tento zločin sa aj takmer 30 rokov po vyriešení radí medzi najzáhadnejšie prípady v Spojených štátoch amerických.

Muž mal zabiť dve maloleté dievčatá.
Muž mal zabiť dve maloleté dievčatá.
Zdroj: istock.com

Zmiznutie dievčat

Prípad sa týka dvoch maloletých dievčat menom Dawn Donaldson a Crissy Campbell, ktoré vyrastali v malom baníckom meste Grass Valley v Kalifornii. Išlo o nerozlučnú dvojicu, ktorá spolu trávila veľa času, pričom často chodili nakupovať a prespávali u seba.

23. júla 1994 sa však udialo čosi nečakané. Najlepšie priateľky boli spolu na ďalšej prespávačke, no rozhodli sa, že pôjdu v noci von. Nakoniec ale zmizli bez stopy a nikdy sa domov už nevrátili. Rodičia 16-ročných dievčat si to uvedomili až na druhý deň ráno, keď ich išli skontrolovať do detskej izby. Keďže sa im dvojicu nepodarilo nájsť, o niekoľko hodín nahlásili na polícii, že sú nezvestné.

Vyšetrovanie poukázalo na jednu osobu

Pátranie po maloletých dievčatách sa skončilo o desať dní neskôr v auguste 1994, keď vyšetrovatelia našli ich pozostatky pohodené v odľahlej oblasti. Tínedžerky mali rozdrvené lebky a zomreli na následky poranenia tupým predmetom. Ich telá boli v značnom štádiu rozkladu, čo spôsobilo, že ich forenzní špecialisti vedeli identifikovať iba podľa zubných záznamov. Kvôli oblasti, kde telá našli, sa polícia domnievala, že ich vrahom bol niekto miestny. Spustili preto rozsiahle vyšetrovanie s cieľom nájsť zodpovednú osobu.

Polícia onedlho zistila, že dievčatá naposledy videl ich priateľ, ktorý ich vysadil pri dome Samuela Strangea. Muž vyšetrovateľom povedal, že aj keď ho dievčatá navštívili, zostali tam len 20 minút a potom odišli do mesta.

Pri prehliadke jeho pozemku však polícia odhalila v aute a pod verandou stopy krvi, pričom pri neskoršej analýze zistili, že patrila dvojici dievčat. Taktiež sa na týchto miestach nachádzali Strangeove odtlačky prstov. Nakoniec pri rybníku na pozemku muža našli aj sekeru, o ktorej sa domnievali, že ide o vražednú zbraň. Kvôli týmto dôkazom bol Strange uznaný vinným z vraždy, no v januári 2020 bol podmienečne prepustený z väznice Valley State v Chowchilla v Kalifornii.

Rodina jedného z dievčat však po čase dospela k záveru, že Strange nemusel byť vrahom, ale len svedkom, ktorý sa zbavil tiel. Preto na jeho pojednávaní o podmienečnom prepustení priznala, že je ochotná dať mu druhú šancu. "Nechcela som povedať, aby ho oslobodili. Teraz som si to však uvedomila a z celého srdca tomu verím. Myslím, že Crissy by s nami súhlasila," povedala sestra zavraždenej.

Aby Strange dokázal svoju nevinu, sadol si aj k detektoru lži, ktorý ukázal, že hovorí pravdu. To spustilo vlnu špekulácií o tom, že skutočne môže byť nevinný. Odsúdený pritom dlho tvrdil, že zločin spáchali dvaja ďalší muži a on bol len svedkom prípadu. Nakoniec však prevzal zodpovednosť za účasť na zločine a prijal svoj trest.