12. apr. 2024 o 12:30
Miloš Audi, indy100.com, guinnessworldrecords.com

Zomrel najstarší muž na svete: Prežil obe svetové vojny, uctili si ho viaceré osobnosti

placeholder
Zomrel najstarší muž na svete.
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@TrulyEpic

Venezuela smúti za najstarším mužom na svete, ktorý sa dožil ohromných 114 rokov a 10 mesiacov. Podľa Guinnessovej knihy rekordov však prekonal aj niekoľko ďalších míľnikov.

Zaujímavosti
12. apr. 2024 o 12:30
Zomrel najstarší muž na svete: Prežil obe svetové vojny, uctili si ho viaceré osobnosti

Venezuela smúti za najstarším mužom na svete, ktorý sa dožil ohromných 114 rokov a 10 mesiacov. Podľa Guinnessovej knihy rekordov však prekonal aj niekoľko ďalších míľnikov.

Začiatkom apríla 2024 zomrel najstarší muž na svete, ktorý prežil dve svetové vojny, mnohé hospodárske krízy a dokonca aj pandémiu kovidu. Juan Vicente Perez Mora z Venezuely bol pred nedávnom oficiálne uznaný Guinnessovou knihou rekordov, pričom sa dožil veku 114 rokov a 10 mesiacov. Ako informoval portál Indy100, život muža si uctili mnohé osobnosti krajiny.

Najstarší muž na svete

Perez Mora sa narodil 27. mája 1909 a svoju dlhovekosť podľa portálu Guinessovej knihy rekordov pripisoval tvrdej práci, odpočinku počas sviatkov, skorému spánku, láske k Bohu a vypitiu jedného pohárika nápoja s názvom aguardiente každý deň. Tento zosnulý 114-ročný muž bol viac ako šesť desaťročí ženatý s Ediofinou del Rosario Garcia, ktorá zomrela v roku 1997. Spolu mali 11 detí, presnejšie šesť synov a päť dcér, ktoré neskôr rozšírili rodinu o 42 vnúčat, 18 pravnúčat a 12 prapravnúčat.

Smrť Pereza Moru potvrdil 2. apríla 2024 Freddy Bernal, guvernér štátu Táchira vo Venezuele, kde najstarší muž sveta žil. "Dnes sa s hlbokým smútkom a bolesťou lúčime s naším drahým Juanom Vincentem Perezom Morom. Bol presným archetypom muža Táchiry, pričom bol skromný, pracovitý, pokojný a zhovievavý. Taktiež si ctil rodinu a naše tradície. Vždy si ho budeme pamätať pre jeho životný optimizmus, pre vieru, nádej a hlbokú lásku k nášmu štátu," uviedol guvernér v príspevku na X.

Najstaršiemu mužovi na svete, ktorého Guinnessova kniha rekordov oficiálne uznala v januári 2022, vzdal poctu aj venezuelský prezident Nicolas Maduro. "Juan Vicente Perez Mora prestúpil do večnosti z mesta El Cobre a daroval Venezuele rekord ako najstarší muž na svete. Prajem úprimnú sústrasť jeho rodine a všetkým ľuďom v štáte Táchira. Nech ho Boh prijme vo svojej večnej sláve," poznamenal.

Perez Mora podľa Guinnessovej knihy rekordov prekonal aj ďalší míľnik. Stal sa totiž prvým Juhoameričanom, ktorého organizácia uznala za najstaršieho muža sveta. Taktiež je prvým overeným superstoročným človekom vo Venezuele. "Je pozoruhodné, že sme sa práve rozlúčili s mužom narodeným predtým, ako Louis Bleriot preletel cez Lamanšský prieliv," poznamenal o živote Pereza Moru šéfredaktor Guinnessovej knihy rekordov Craig Glenday.