Portál TasteAtlas vydal rebríček 50 najlepších polievok na svete. Hodnotila ich verejnosť podľa prísnych kritérií, čiže muselo ísť o skutočných užívateľov a zároveň blokovali takzvaných botov či miestnych patriotov, aby nedošlo k neobjektívnemu nadhodnoteniu.
Zabodovala Indonézia
V polovici septembra bolo uznaných viac ako 17-tisíc hodnotení od ľudí z pôvodných 30-tisíc. Cieľom tohto rebríčka je propagovať vynikajúce miestne jedlá, vzbudiť hrdosť na tie tradičné a zároveň aj zvedavosť na pokrmy, ktoré ste ešte neochutnali.
Prvú priečku v rebríčku s najvyšším hodnotením obsadila polievka s názvom Gulai. Ide o pikantné indonézske jedlo, ktoré pripomína guláš alebo hustú polievku. Svojím vzhľadom a chuťou sa ponáša aj indonézske karí. Na prípravu tejto polievky sa môže použiť akékoľvek mäso, dokonca aj vnútornosti či morské plody. Do jedla sa pridáva aj kokosové mlieko a rôzne indické korenia.
Pocta Vietnamu i Japonsku
Na druhom mieste sa umiestnila vietnamská polievka hovädzie Pho, ktorú pozná aj mnoho Slovákov. Toto jedlo sa pripravuje s prepečeným hovädzím mäsom, vývarom, zázvorom, cibuľou, rybacou omáčkou, cukrom, anízom, klinčekmi, škoricou a ryžovými rezancami. Zaujímavosťou je, že v každej miske je pár plátkov uvareného mäsa a zároveň aj surového, ktoré sa zaleje horúcim vývarom. Polievka sa zdobí thajskou chilli papričkou, koriandrom a nabok sa dáva plátok limetky.
Tretie miesto patrí japonskému ramenu. Takzvané Tonkotsu je ramen, ktorý pozostáva z bravčového vývaru, rezancov, vajec s mäkkým žĺtkom a bravčového bôčika, ktorý sa rozplýva na jazyku. Do polievky sa zvykne dávať aj jarná cibuľka, bambusové výhonky či morská riasa a kukurica. Silný vývar vzniká kvôli veľmi dlhému vareniu bravčových kostí.
Na 62. mieste sa umiestnila aj česká polievka s názvom Zelňačka, ktorá sa robí z kyslej kapusty. Má viacero variácií, no najčastejšie pozostáva z kyslej kapusty, zemiakov, smotany a údenej klobásy. 16. miesto zas obsadila česká Česnečka.
V rebríčku nemohla chýbať ani slovenská kapustnica, ktorá sa umiestnila na výbornom 30. mieste najlepších polievok. Opisujú ju ako výdatné zimné jedlo s bohatou chuťou. Pozostáva z kyslej kapusty, údeného mäsa, klobásy a sušených húb. Podľa zahraničného webu sa na Slovensku zvykne občas podávať aj s bryndzovými haluškami.
Tu je rebríček TOP 10 najlepších polievok na svete:
1. Gulai (Indonézia)
2. Hovädzie Pho (Vietnam)
3. Tonkotsu ramen (Japonsko)
4. Tom kha gai (Thajsko)
5. Rawon (Indonézia)
6. Locro de papa (Ekvádor)
7. Taiwanský horúci hrniec (Taiwan)
8. Bori Bori (Paraguaj)
9. Ramen (Japonsko)
10. Shoyu ramen (Japonsko)
Celý rebríček si môžete pozrieť tu.