12. apr. 2023 o 18:00
Miloš Audi, ladbible.com

Čo bolo posledné jedlo 2 400-ročnej múmie? Vedci tvrdia, že sa podobalo na ovsenú kašu

placeholder
Čo bolo posledné jedlo 2 400-ročnej múmie?
Zdroj: twitter.com/archaeologyart, twitter.com/archeohistories

Mŕtvolu, ktorú archeológovia objavili v 20. storočí, vedci skúmali niekoľko desaťročí. Iba nedávno však pomocou nových technológií zistili, čo bolo jej posledné jedlo, pričom získali aj nové informácie o potenciálnej príčine smrti.

Zaujímavosti
12. apr. 2023 o 18:00
Čo bolo posledné jedlo 2 400-ročnej múmie? Vedci tvrdia, že sa podobalo na ovsenú kašu

Mŕtvolu, ktorú archeológovia objavili v 20. storočí, vedci skúmali niekoľko desaťročí. Iba nedávno však pomocou nových technológií zistili, čo bolo jej posledné jedlo, pričom získali aj nové informácie o potenciálnej príčine smrti.

Vedci dokázali z perfektne zakonzervovaného tela muža, ktoré archeológovia objavili v polovici 20. storočia, zistiť, čo bolo jeho posledné jedlo pred smrťou. Ide pritom o mŕtvolu starú približne 2 400 rokov, čo naznačuje, že pochádza z obdobia zvané predrímska doba železná. Ako informoval portál LADBible, výskumníci predpokladajú, že muž bol obetovaný bohom počas brutálneho rituálu.

Pochovaný v Dánsku

Mŕtvolu, označovanú ako Tollundský muž, archeológovia objavili v roku 1950 neďaleko mesta Silkeborg na Jutskom polostrove v Dánsku. Po objave nasledoval desaťročia trvajúci výskum, ktorým sa vedci snažili zistiť, z akej doby telo pochádzalo.

Aj keď mnohé otázky týkajúce sa Tollundského muža stále nie sú zodpovedané, existuje niekoľko zistení, s ktorými sa výskumníci môžu pochváliť. Dokázali totiž zistiť, čo bolo jeho posledné jedlo. Prvýkrát sa týmto problémom zaoberali hneď po objavení tela, pričom skúmali jeho vnútornosti a skvelo zachované zrná v črevách. Vedci sa však z neznámych príčin rozhodli neštudovať jemnú štruktúru samotného jedla, pomocou ktorej by zistili, čo presne muž pred smrťou skonzumoval.

Pokrok umožnili nové technológie

Posun vpred nastal až nedávno, pričom nová technológia umožnila výskumníkom študovať fosílie v úplne novom svetle. V roku 2021 štúdia s názvom The Last Meal of Tollund Man hovorila o obsahu čriev mŕtvoly a odhalila nové konkrétne informácie o jej príčine smrti.

Pomocou analýzy rastlinných makrofosílií, peľu či hormónov a proteínov nájdených v čreve mŕtvoly experti dokázali zistiť, čo Tollundský muž konzumoval 12 až 24 hodín predtým, ako zomrel. "Jedol kašu obsahujúcu jačmeň, horčiak a ľan. K tomu si pravdepodobne dal nejaké ryby," uviedli vedci s tvrdením, že telo bolo tiež infikované črevnými parazitmi.

Výskumníci ani po desaťročiach štúdii stále nedokázali presne určiť okolnosti smrti muža. Prítomnosť horčiaka, ktorého semená sa zvyčajne odstraňovali z obilia ako odpad, však podľa niektorých odborníkov naznačuje, že mohlo ísť o rituálnu praktiku obetovania bohom. Vedci však dodali, že na potvrdenie tejto hypotézy je potrebný ďalší výskum, ktorý vykonajú pomocou nových technológií. Vďaka tomu tiež môžu získať nové poznatky o zvykoch a živote v dánskej dobe železnej.