20. okt. 2023 o 14:30
Miloš Audi, hyperallergic.com

V Amazonskom pralese sa majú ukrývať tisíce stavieb. Jeden problém však bráni ich objaveniu

placeholder
V Amazonskom pralese sa majú ukrývať tisíce stavieb.
Zdroj: twitter.com/zaibatsu, istock.com

Vedci pomocou špičkovej technológie s názvom LiDAR odhalili, že v Amazonskom pralese sa ukrýva omnoho viac štruktúr, ako sa predtým predpokladalo. Toto číslo sa podľa údajov šplhá až k desaťtisícom.

Zaujímavosti
20. okt. 2023 o 14:30
V Amazonskom pralese sa majú ukrývať tisíce stavieb. Jeden problém však bráni ich objaveniu

Vedci pomocou špičkovej technológie s názvom LiDAR odhalili, že v Amazonskom pralese sa ukrýva omnoho viac štruktúr, ako sa predtým predpokladalo. Toto číslo sa podľa údajov šplhá až k desaťtisícom.

Vedci odhalili, že v Amazonskom pralese by sa mohlo nachádzať viac ako 10-tisíc neobjavených starovekých zemských diel. Podarilo sa im to pomocou technológie detekcie a rozsahu svetla s názvom LiDAR, s ktorou vykonávali dlhý letecký prieskum. Ako informoval portál Hyperallergic, tieto štruktúry by mohli odhaľovať nové informácie o živote domorodých komunít na území Južnej Ameriky.

Nové štruktúry

Už viac ako 12-tisíc rokov je amazonský región s rozlohou takmer 7 miliónov kilometrov štvorcových domovom rozmanitých domorodých komunít. Pred španielskou inváziou tieto skupiny často používali rôzne sociálne a rituálne metódy, ktorými menili krajinu okolo seba. Tieto ľuďmi vytvorené útvary, známe ako zemné práce, zahŕňali kruhové priekopy, rybníky, studne či iné geometrické symboly.

Vedci vo svojom novom článku, ktorý uverejnili 5. októbra 2023, uviedli, že tieto zemné práce už v minulosti dokázali identifikovať pomocou satelitných snímok v odlesnených oblastiach, ale kvôli hustej prikrývke Amazonky bolo ťažké zdokumentovať mnohé z týchto miest. "Tieto archeologické dedičstvá môžu hrať úlohu v súčasných diskusiách o domorodých územných právach. Slúžia ako hmatateľný dôkaz predkov, ich spôsobu života a vzťahu k lesu," uviedli vedci.

Omnoho väčší počet stavieb

Vedci vedení Viníciusom Peripatom a Luizom Aragãom z brazílskeho Národného inštitútu pre výskum vesmíru použili technológiu diaľkového snímania LiDAR na vytvorenie mimoriadne detailných snímok 24 novoobjavených archeologických lokalít pod amazonským pralesom. Medzi tieto nálezy patrí opevnená dedina, starobylé námestie a niekoľko obdĺžnikových i kruhových vzorov používaných na slávnostné, poľovnícke a obranné účely.

Predchádzajúce nálezy naznačovali, že lesy bohaté na starodávne zemné práce boli pravdepodobnejšie v oblastiach s vysokými teplotami a nízkymi zrážkami. Dôvodom je, že prítomnosť suchého počasia uľahčuje spaľovanie, čo mohlo pomôcť odstrániť vegetáciu na stavbu štruktúr. Podľa vedcov sa tiež stavby nachádzali aj v regiónoch, kde mala pôda lepšiu kvalitu s vysokým obsahom ílu a bahna.

Nové údaje z LiDARu však naznačujú, že starodávne spoločnosti sa zaoberali výstavbou zemných prác aj vo všetkých ostatných regiónoch, ktoré pokrývajú širšiu oblasť, než sa pôvodne predpokladalo. Vedci sa pritom domnievajú, že v týchto lokalitách by sa mohlo nachádzať 10 až 25-tisíc predtým neobjavených štruktúr.

Peripato však dodal, že predtým, ako budú môcť tieto štruktúry objavovať, bude potrebný súhlas domorodých komunít. "Amazonský prales je domovom hustých a zložitých spoločností, ktoré dokázali využívať les bez toho, aby ho zničili," poznamenal s tvrdením, že aj tieto skupiny by mali mať vlastné slovo.