25. jan. 2023 o 16:19
ab, Obkec

Lukáš Frlajs prezradil, koľko ich stojí natočenie Youtube videa. Z tej sumy nebudete chápať

placeholder
Herec a youtuber Lukáš Frlajs
Zdroj: Instagram/lukasfrlajs

Herec, komik a youtuber Lukáš Frlajs nám v rozhovore prezradil, ako sa mu spolupracovalo s Jakubiskom pri natáčaní pokračovania Perinbaby a či sa dá z počtu pozretí na Youtube zbohatnúť.

Zábava
25. jan. 2023 o 16:19
Lukáš Frlajs prezradil, koľko ich stojí natočenie Youtube videa. Z tej sumy nebudete chápať

Herec, komik a youtuber Lukáš Frlajs nám v rozhovore prezradil, ako sa mu spolupracovalo s Jakubiskom pri natáčaní pokračovania Perinbaby a či sa dá z počtu pozretí na Youtube zbohatnúť.

Lukáš Frlajs si najnovšie zahral v pokračovaní jednej z najúspešnejších rozprávok Perinbaba. Podľa jeho slov to bola obrovská výzva a prezradil, že diváci si snáď filmovú novinku budú môcť pozrieť už tento rok. Okrem toho má s Matejom Zrebným úspešný youtubový kanál, ktorý odoberá viac ako 300-tisíc ľudí. Už na prvý pohľad je jasné, že ich videá sú vysoko kvalitné po technickej stránke. V rozhovore na chatovacom portáli Pokec.sk v relácii Na Pokec uviedol, koľko ich stojí takéto video natočiť.

K herectvu si sa dostal v pomerne mladom veku. Daboval si už ako 6-ročný. Ako si spomínaš na svoju prvú prácu?

No dokonca som sa minule od zvukára v dabingu dozvedel, že som začal ako 3-ročný. :D Ale úplne prvé, na čo si spomínam, bol malý afroamerický chlapec a povedal som asi jednu vetu.

Neskôr si daboval aj veľkofilmy ako Harry Potter či Smrtonostná zbraň. Aká postava, ktorú si daboval, sa ti najviac páči?

Asi to bude Spiderman-Homecoming, kde ma napríklad veľmi potešilo, že prišla pochvala z londýnskeho štúdia, že sme to dobre nadabovali. :)

Zahral si si v divadlách, filmoch aj seriáloch. Baví ťa viac vystupovanie pred publikom či pred kamerami?

Určite pred kamerami. Aj keď "živý" divák v divadle je super, ale celkovo sa mi viac páči proces točenia, pretože na jednej veci pracuje hrozne veľa ľudí a každý jeden je dôležitý.

Najnovšie si si zahral vo filme Perinbaba a Dva svety. Je to veľká výzva zahrať si v pokračovaní tak kultovej rozprávky. Bola to pre teba výzva?

Určite je to obrovská výzva, keď si predstavím, že ju režíroval taký velikán ako je pán Jakubisko. A navyše, keď viem, aká bola jednotka úspešná. Avšak na dvojku sa bude treba pozerať inou optikou. Snáď sa jej dočkáme tento rok. :)

Čím ťa oslovila rola Lukáša v pokračovaní Perinbaby?

No s Lukášom (taktiež meno postavy) bolo celkom jednoduché a zábavné sa stotožniť, pretože mi v niečom pripomínal moje mladšie "ja". Hlavne bolo super, že je to postava úplne nová, takže sme ju mohli urobiť (po svojom). Rovnako ako vo filme som sa veľakrát popálil, ale nechcem spoilerovať takže si to treba pozrieť. :)

Ako sa ti spolupracovalo s režisérom Jurajom Jakubiskom?

Juraj je úplne skvelý. Je to mimoriadne talentovaný režisér a umelec. Je veľmi hravý, nápaditý a má neskutočné množstvo energie. Vládal točiť hodiny a hodiny, aj keď sme my už nevládali. Naozaj by nás všetkých schoval do vrecka.

Prejdime teraz k tvojej youtuberskej kariére. Vtipné videá natáčaš spolu s Matejom Zrebným, ako ste sa spoznali?

Bolo to asi v roku 2015-16? V Trnave na byte Expl0iteda, kde sme mali párty. Ja som už v tom období nejak registroval, že Matej točí videá. A ja som vedel, že internet je super priestor na tvorbu a chcel som sa tam nejak dostať. Následne nás osud znova spojil, keď sa Maťo presťahoval do Bratislavy a tam sme spolu natočili jedno video. Odvtedy sme si povedali, že poďme točiť toho viac, nooo a nejak to vybuchlo. :D

Sleduje vás tam viac ako 300-tisíc ľudí. Nemrzí ťa niekedy, že si sa stal známejším vďaka Youtubu a nie vďaka herectvu?

Ono to prišlo nejak prirodzene. Či ma to mrzí sa nedá povedať, lebo to už nikdy nezistím, čo by bolo, keby nezačnem s Youtubom. Aj keď je mi jasné, že v mojej hereckej kariére mi to možno viac uškodilo, ako pomohlo, napriek tomu mi to dalo toľko skúseností, ktoré by som len tak niekde nenabral. Od produkcie, písania scenárov, po rôzne charaktery, ktoré som hral, atď., atď..

Kde beriete inšpiráciu na videá?

Celé je to inšpirované z našich životov a zo životov našich známych. To, čo nás trápilo aktuálne alebo kedysi. A samozrejme milujeme zaužívané stereotypy. :D

Vo vašich videách sa objavujú aj rôzne známe osobnosti. S kým sa ti najlepšie spolupracovalo?

Super sa pracuje s Majselfom, s Rytmusom bola tiež sranda. Ronie je super a zahrá veľa postáv. No a potom tam máme stálice ako Mária Breiner alebo Lucia Vráblicová. Ono s každým sa pracovalo super, inak by sme ich nevolali. :D

Veľmi obľúbené sú u vás takzvané "typové videá", kde parodujete rôzne typy osobností. Vychádzate pritom z reálnych príbehov, že ste sa s nimi aj stretli?

Bohužiaľ alebo chvalabohu áno. Človek by ani neveril, koľko situácií z videí sme reálne zažili. Ale povedzme si úprimne, kto z nás tie situácie nezažil. Točili sme videá vždy tak, aby sa v nich aspoň niekto našiel. :)

Je pre teba Youtube hlavný zdroj príjmu?

Ono živím sa skoro všetkým, čím sa dá. Dabing, rozhlasové hry, seriály, filmy, Youtube, Instagram, TikTok, divadlo, audioknihy, atď., atď.. :)

Niektoré vaše videá majú aj milióny pozretí. Dá sa iba na základe toho zarobiť, alebo je to skôr o spoluprácach so značkami?

Záleží podľa toho, či natočenie videa ide do plusu alebo mínusu. Naše aj napriek obrovským číslam išli vždy do mínusu, lebo na jedno video sme minuli cca 3 500-15 000 eur. Takže mali pre nás skôr zmysel spolupráce než videnia. :)

Vaše videá vyzerajú po technickej stránke naozaj kvalitne. Ktoré bolo najťažšie na realizáciu a koľko ľudí na ňom pracovalo?

Bol to klip ku pesničke - Navždy spolu. Tam sme kupovali auto špeciálne na haváriu a mali sme hasičov, sanitku a rôzne drahé priestory. Štáb asi 20 ľudí, atď. Bolo to super, ale bolo to hrozne drahé. Každopádne to stálo za to, lebo nás to mega bavilo a fakt sme si to užili. Celkovo sa to točilo asi jeden-dva týždne čistého času aj s prípravou.

Keď sa pozrieš na konkurenciu, nie je to možno zbytočne komplikované, že robíte také prepracované videá kvôli vtipom? Alebo ste sa práve kvalitou videí chceli odlíšiť?

Úplne otvorene... zbytočné to je, ak sa na to pozrieme z biznisového hľadiska. Ale naša teória je, že chceme dať divákom tú najlepšiu kvalitu a ukázať ľuďom, že sa dá robiť kvalitný materiál aj na Youtube. Ale dnes keby idem robiť niečo odznova, asi by som zmenšil nároky.

Je nejaké video, ktoré ste vypublikovali, no s odstupom času by si ho už druhýkrát nezverejnil?

Je to dosť možné, nespomeniem si na názov, ale viem, že nám jedno video Youtube vymazal. A nakoniec sme si povedali, že dobre, lebo aj tak sa nám až tak nepáčilo. Každý, čo skúša niečo nové, robí chyby, je to normálne. Ale vyslovene sme sa za nič nehanbili.

Akú postavu vo videách hráš najradšej a prečo?

Miloval som hrať Ježiša, ale odkedy nemám dlhé vlasy, už to nie je ono. Treba zohnať novú parochňu. :D A ešte malý Jožko je super postava, lebo je to večné decko.

Sleduješ aj ty nejakých youtuberov? Ak áno, koho tvorba sa ti páči?

Momentálne jediný, koho sledujem, je Duklock z našej scény a zo zahraničnej Pokerev. Robí unboxing Pokémon kartičiek, čo je moje zberateľské hobby.

Aké máte plány do budúcna, čo sa týka Youtubu a aké sú tvoje osobné kariérne ciele?

Uvidíme, čo bude tento rok, predsa len točíme už 7 rokov a trochu nás to unavilo. Nehovorím, že končíme, ale potrebujeme nejaký nový vietor do plachiet. Ale herectvu sa chcem určite venovať na sto percent, ak príde nejaká ponuka. :)