29. máj. 2023 o 07:53
Miloš Audi, unilad.com, loc.gov

Fotka, ktorá ukončila detskú prácu v USA: Autor ju vytvoril v utajení, kritizoval tým firmy

placeholder
Fotka, ktorá ukončila detskú prácu v USA.
Zdroj: twitter.com/JamesTate121

Na začiatku 20. storočia sa fotograf Lewis Hine rozhodol v utajení sledovať prácu detí v rôznych amerických spoločnostiach. Jeho iniciatíva dokázala zmeniť zákony a zastaviť to, aby mladiství vykonávali nebezpečné práce.

Zaujímavosti
29. máj. 2023 o 07:53
Fotka, ktorá ukončila detskú prácu v USA: Autor ju vytvoril v utajení, kritizoval tým firmy

Na začiatku 20. storočia sa fotograf Lewis Hine rozhodol v utajení sledovať prácu detí v rôznych amerických spoločnostiach. Jeho iniciatíva dokázala zmeniť zákony a zastaviť to, aby mladiství vykonávali nebezpečné práce.

Fotografovi sa podarilo zachytiť krutú realitu života detí, ktoré museli pracovať, aby uživili svoju rodinu. Pri takýchto povolaniach sa mladistvým často zhoršovalo zdravie, pričom niektorí sa nikdy nezotavili. Ako informoval portál Unilad, vďaka tejto snímke sa v USA začali meniť nariadenia a vznikol zákon o detskej práci, ktorý obmedzil pracovný čas pre deti mladšie ako 16 rokov.

Snímka odhaľujúca závažný problém

V marci 2023 bol v americkej Snemovni reprezentantov predložený návrh zákona, ktorý by umožňoval 16 a 17-ročným pracovať v ťažobnom priemysle a zúčastňovať sa na určitých mechanizovaných operáciách pod dohľadom rodičov. Toto nariadenie vyvolalo odpor mnohých Američanov, pričom sa odvolávali na takmer 90 rokov starý zákon o detskej práci a zdieľali obrázok, ktorý túto iniciatívu podnietil.

Na snímke, ktorú zachytil fotograf Lewis Hine, sú tri mladé dievčatá pokryté špinou. Tie podľa autora pracovali v spoločnosti Maggioni Canning Company, ktorá od roku 1870 poskytuje ustrice zozbierané vo voľnej prírode. 6-ročná Josie, 6-ročná Bertha a 10-ročná Sophie pritom vykonávali prácu v pobočke v meste Port Royal v Južne Karolíne.

Hine tento obrázok zachytil, keď pracoval ako investigatívny fotograf pre vtedajší Národný výbor pre detskú prácu (NCLC). Zábery pritom dokumentovali pracovné a životné podmienky detí v rokoch 1908 až 1924.

Fotograf v utajení

Podľa portálu Library of Congress Hine prišiel na miesto v utajení, aby urobil snímky, pričom predstieral, že je predavačom pohľadníc a priemyselným fotografom, ktorý vyhotovuje obrázky výrobných strojov. Ak sa však nemohol dostať dovnútra, jednoducho počkal vonku, kým deti dokončia prácu.

Spoločnosti si v minulosti radi najímali deti, pretože im mohli platiť nižšie mzdy, a vďaka ich malým rukám dobre zvládali skladať a prevádzkovať malé nástroje. Náročná práca však mala následky na zdravie detí, pričom im spôsobovala spomalený rast a ochorenia ako tuberkulóza a bronchitída.

Mnohé deti tiež čelili väčšiemu počtu nehôd, ktoré spôsobovala fyzická a psychická únava. "Existujú povolania, ktorá poskytuje prospech deťom, a existuje práca, ktorá prináša zisk iba zamestnávateľom. Cieľom týchto aktivít nie je vyškoliť mladistvých, ale získať z ich práce vysoké zisky," povedal Hine vo svojom prejave z roku 1908.

Zverejnenie Hineových fotografií pritiahlo pozornosť celej mocnosti a pomohlo pri schvaľovaní nových zákonov o detskej práci. Vďaka tomu sa prijalo nariadenie o spravodlivých pracovných normách z roku 1938, ktoré obmedzilo pracovný čas pre deti mladšie ako 16 rokov. Zakázalo tiež mladistvým vykonávať mnohé rizikové povolania, ktoré sú pre nich príliš nebezpečné.