10. máj. 2021 o 08:39
Šťastná Lama, brightside.me

Závislosť i poruchy príjmu potravy. Psychické týranie môže na človeku zanechať následky

placeholder
Psychické týranie môže byť rovnako nebezpečné ako fyzické.
Zdroj: MovieStills DB

Ako vyzerajú obete fyzického týrania, si vie predstaviť každý. To psychické je však o to nebezpečnejšie, že na prvý pohľad vidieť byť nemusí a jeho obeť tak často trpí v tichosti. Psychické týranie spôsobuje obeti traumu, ktorá môže vyplývať z verbálnych útukov, vyhrážania, donucovania k rôznym činom či manipulácie.

Zaujímavosti
10. máj. 2021 o 08:39
Závislosť i poruchy príjmu potravy. Psychické týranie môže na človeku zanechať následky

Ako vyzerajú obete fyzického týrania, si vie predstaviť každý. To psychické je však o to nebezpečnejšie, že na prvý pohľad vidieť byť nemusí a jeho obeť tak často trpí v tichosti. Psychické týranie spôsobuje obeti traumu, ktorá môže vyplývať z verbálnych útukov, vyhrážania, donucovania k rôznym činom či manipulácie.

Podľa štatistík sa s psychickým týraním aspoň raz v živote stretlo 50 % mužov i žien, pričom 40 % ľudí sa aspoň raz stali obeťami psychickej manipulácie či donucovacích taktík zo strany svojho intímneho partnera.

Pod psychické týranie spadá aj ponižovanie, kontrolovanie toho, čo môže a čo nemôže obeť robiť, zatajovanie informácií, strápňovanie obete, izolácia od rodiny či priateľov, odopieranie prístupu k peniazom, podkopávanie sebavedomia či presviedčanie obete o tom, že je šialená či psychicky chorá.

Kým pri fyzickom násilí vidíme často na obeti rôzne modriny či iné zranenia, to psychické je ťažšie si všimnúť, keďže obeť o ňom hovorí zväčša len málo alebo vôbec zo strachu či pocitov hanby.

Je však veľmi dôležité sa niekomu zveriť a riešiť to, pretože obeti, ktorá je mu vystavená dlhodobo, hrozia viaceré nebezpečenstvá, o ktorých informoval web Brightside.

#Psychická bolesť ostáva s človek po celý život

Aj keď sa zdá, že psychické týranie nenarobí toľko škody, opak je pravdou, pretože duša si pamätá a zapíše sa to do nej nadlho, ak nie naveky. Bolesť zo zlomenej nohy je veľká, no po čase na ňu človek už nemyslí. Naopak, na bolesť duše prameniaca z rôznych udalostí si trpko pamätá snáď každý. Štúdie ukazujú, že emočná bolesť z verbálneho zneužívania dokáže sprevádzať človeka po celý život. Aj matné spomienky dokážu človeku oživiť celý nepríjemný zážitok aj po rokoch.

#Z psychického týrania sa môžu vyvinúť mentálne problémy

Ak si bol súčasťou toxického vzťahu alebo si zažil psychické týranie ako dieťa, je pravdepodobné, že tieto nepríjemné skúsenosti ostali s tebou dodnes. Takéto zážitky dokážu spôsobiť ťažkú ujmu na psychickom zdraví a rapídne znížiť sebavedomie. Obeť môže mať ťažkosti vážiť si seba samú, cítiť sa menejcenne, čo môže ovpyvniť jej ďalšie vzťahy, ale i prácu.

#Obeti môže chýbať podpora okolia

Kým fyzické týranie zvyčajne zanechá na obeti nejakú viditeľnú stopu, pri psychickom týraní môže byť ťažké niečo na obeti spozorovať. Predstav si situáciu, keď ťa začne niekto biť na ulici - je pravdepodobné (aj keď na Slovensku nie až také samozrejmé), že útočníka prídu okoloidúci zastaviť a vyjadria ti ľútosť. Ak ti však niekto začne nadávať, pravdepodobnosť takéhoto scenára je omnoho nižšia. Štúdie ukazujú, že ľudia majú súcit s tými, ktorých trápi fyzická bolesť, ale takmer vždy podceňujú psychické trápenie.

#U obete sa môžu vyvinúť poruchy príjmu potravy

Emocionálne zneužívanie môže viesť k strate viery v seba samého a svoje schopnosti, obeť sa môže cítiť nemilovaná a neschopná cítiť či vyjadriť svoje emócie. To všetko môže viesť k impulzívnemu správaniu, ktoré sa môže prejaviť poruchami príjmu potravy, či už nárazovým prejedaním sa, bulímiou či anorexiou.

#Obeť sa môže stať závislou od návykových látok

Znížené sebavedomie a nedostatok lásky, rešpektu a presviedčanie seba samého, že niečo človek urobil zle, môže vyústiť až do hľadania útechy či úľavy na dne pohárika alebo iných návykových látok, od ktorých sa môže stať obeť čoskoro závislou.

#Obeť môže trpieť migrénami

Ak si zažil v detstve verbálne a emocionálne zneužívanie, výskumy ukazujú, že máš štyrikrát vyššie riziko výskytu migrén ako tí, ktorí takúto traumu nezažili. Prepojenie medzi migrénami a týraním bolo dokonca preukázané ako výraznejšie pri emocionálnom zneužívaní než pri tom fyzickom.

#Obeť psychického zneužívania sa môže sama stať tyranom

Štúdie ukazujú, že ak osoba zažila psychické týranie ako dieťa, existuje 36 % vyššia šanca, že bude zneužívaná aj v dospelosti svojím partnerom. Rovnako hrozivé sú však aj štatistiky, ktoré poukazujú na to, že sa z nej môže v dospelosti taktiež stať človek, ktorý takéto týranie pácha na svojej polovičke. Zneužívanie druhých môže byť totiž spôsobom, ktorým sa obeť vyrovnáva s tým svojím z detstva. Štúdie tiež ukazujú, že dieťa, ktoré bolo v detstve obeťou zneužívania, má vyššie riziko páchania zločinov v dospievaní či v dospelosti.