08. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, unilad.com, nytimes.com

20 rokov sa vydával za ženu a mal pomer s mužom: Špión tak získaval utajené informácie

placeholder
20 rokov sa vydával za ženu a mal pomer s mužom.
Zdroj: istockphoto, reprofoto/youtube.com/@Asia_Obscura

Čínsky špión sa takmer dve desaťročia vydával za ženu, aby oklamal svojho partnera. Získaval od neho totiž dôverné informácie z francúzskeho veľvyslanectva, ktoré ponúkal vláde.

Zaujímavosti
08. apr. 2024 o 07:58
20 rokov sa vydával za ženu a mal pomer s mužom: Špión tak získaval utajené informácie

Čínsky špión sa takmer dve desaťročia vydával za ženu, aby oklamal svojho partnera. Získaval od neho totiž dôverné informácie z francúzskeho veľvyslanectva, ktoré ponúkal vláde.

V 60. rokoch 20. storočia vo svete ešte neboli rozšírené rôzne špionážne zariadenia. Kvôli tomu museli tajní agenti používať zložité metódy, aby získali informácie inej krajiny. Ako informoval portál Unilad, to potvrdil aj Číňan menom Shi Pei Pu, ktorý sa takmer dve desaťročia vydával za ženu a mal vzťah so zamestnancom francúzskeho veľvyslanectva.

Takmer 20 rokov

Počas vyučovania čínštiny pre rodiny zamestnancov francúzskeho veľvyslanectva v Pekingu sa dramatik, herec a spevák Shi Pei Pu v roku 1964 stretol s účtovníkom Bernardom Boursicotom. Už pri prvom rozhovore Francúzovi vysvetlil, že ho rodičia nútili obliekať sa za muža, pričom v skutočnosti mal byť opernou speváčkou z Pekingu. Od toho momentu si dvojica vybudovala romantický a dokonca aj intímny vzťah, a to takmer na 20 rokov.

Ako informoval portál The New York Times, Pu dokázal aj počas sexu presvedčiť Boursicota, že je žena, a to stiahnutím semenníkov do tela a manipuláciou s penisom. Číňan tiež svojmu partnerovi povedal, že užíval hormóny, ktoré mohli poškodiť jeho zdravie, a tak mohol vyzerať trochu inak. Hercovi tiež pomohla skutočnosť, že Boursicot nikdy predtým nemal sexuálny pomer so ženou.

Získavanie dôverných informácií

V decembri 1965 povedal herec Boursicotovi, že otehotnel, a to tesne predtým, ako mal účtovník opustiť Čínu. Pu si kvôli tomu skutočne adoptoval dieťa, no Francúz musel aj tak odísť. Vrátil sa až o štyri roky neskôr, kedy v tejto krajine prebiehala Veľká proletárska kultúrna revolúcia.

V dome herca sa Boursicot stretol s dvoma Číňanmi, ktorým nakoniec dovolil skopírovať vysoko dôverné dokumenty obsahujúce informácie o francúzskom veľvyslanectve v Moskve a Washingtone. Ukázalo sa tiež, že na Boursicota bol vyvíjaný nátlak zo strany čínskej vlády, pričom úrady odhalili jeho intímny pomer s Puom.

Boursicot údajne poskytoval utajované francúzske informácie do roku 1972, kedy opustil svoju pozíciu na veľvyslanectve. Onedlho však získal ďalšiu dôležitú úradnícku pozíciu v hlavnom meste Mongolska, odkiaľ tiež pašoval dôverné údaje pre Číňanov. V tom čase Pu a Boursicot pokračovali vo svojom vzťahu na diaľku.

Skončili vo väzení

V roku 1979 sa Bouriscot vrátil do Francúzska, pričom jeho partner s dieťaťom dorazil o tri roky neskôr. Spoločný život si však pár neužíval dlho. Už o niekoľko mesiacov si totiž francúzska vládna agentúra Direction de la Surveillance du territoire uvedomila, že Pu a Boursicot žili spolu, a chytila ​​ich priamo pri pašovaní dokumentov pre čínsku vládu. Preto ich oboch zatkli a obvinili za sprisahanie a špehovanie.

Pu vo svojom svedectve tvrdil, že nevedel nič o dôverných dokumentoch. Vtedy však po takmer 20 rokoch odhalil Boursicotovi, že je v skutočnosti muž, pričom ho usvedčila lekárska kontrola. Dvojicu nakoniec v roku 1986 uznali vinnou zo špionáže a obaja boli odsúdení na šesť rokov väzenia. O rok neskôr ich však úrady omilostili.

Pu sa po opustení väzenia rozhodol zostať v Paríži, pričom žil s adoptívnym synom a do svojej smrti v roku 2009 pokračoval v kariére operného speváka. Bouriscota, ktorý v súčasnosti žije v domove dôchodcov v Paríži, však toto odhalenie dodnes trápi. "Urobil proti mne toľko vecí a nemal so mnou zľutovanie. Myslím si, že je hlúpe hrať sa na milosrdného. Pravdou je, že som konečne voľný," uviedol v rozhovore po tom, čo sa dozvedel, že Pu zomrel.