16. júl. 2023 o 15:30
Miloš Audi, vice.com

Archeológovia objavili bohov stratenej starovekej civilizácie vďaka jedinečnému nálezu

placeholder
Vedci objavili 2 500-ročné sochy ľudských hláv.
Zdroj: twitter.com/IrinaHirondelle

Španielskym vedcom sa podaril impozantný objav. Našli totiž ľudské podobizne, ktoré sa datujú do obdobia pred 2 500 rokmi. Mala ich pritom vyrobiť pradávna civilizácia s názvom Tartessos.

Zaujímavosti
16. júl. 2023 o 15:30
Archeológovia objavili bohov stratenej starovekej civilizácie vďaka jedinečnému nálezu

Španielskym vedcom sa podaril impozantný objav. Našli totiž ľudské podobizne, ktoré sa datujú do obdobia pred 2 500 rokmi. Mala ich pritom vyrobiť pradávna civilizácia s názvom Tartessos.

Archeológovia odhalili prvé sochy ľudských postáv vytvorené stratenou civilizáciou Tartessos. Odborníci pritom predpokladajú, že pochádzajú z obdobia pred 2 500 rokmi, kedy mala táto starodávna kultúra pomaly zanikať. Ako informoval portál Vice, vedci na základe tohto objavu dúfajú, že v nálezisku, ktoré objavili v roku 2015, nájdu aj ďalšie zaujímavé artefakty zobrazujúce život a kultúru Tartessov.

Staroveká civilizácia

Vedci reliéfy objavili na území starotartessoského mesta Casas del Turuñuelo. Išlo o päť podobizní ľudských tvárí, ktoré mali zobrazovať bohov a bojovníkov. "Toto mimoriadne zistenie predstavuje veľkú zmenu paradigmy v interpretácii ľudí z kultúry Tartessos, ktorí sa tradične považovali za anikonickú civilizáciu reprezentujúcu božstvo prostredníctvom zvieracích motívov či pomocou posvätných kameňov," poznamenala Erika López, hovorkyňa Najvyššej španielskej rady pre výskum (CSIC).

Tartessovia podľa vedcov pochádzajú zo skupín v západnom Stredomorí a preslávili sa výnimočnými artefaktmi vyrobenými zo zlata, striebra, bronzu, medi, cínu a iných kovov ťažených v tejto oblasti. Hoci Tartessos niekoľko storočí prekvital na juhu Pyrenejského polostrova, zdá sa, že táto bohatá civilizácia zmizla z povrchu planéty krátko po tom, čo bol Casas del Turuñuelo spálený do tla.

Archeológovia dodali, že hoci tieto národy vyprodukovali množstvo nádherných artefaktov, tieto reliéfy sú prvými ľudskými reprezentáciami vykopanými v tomto nálezisku. Predpokladajú pritom, že reliéfy sa datujú do 5. storočia pred Kristom.

Čo artefakty zobrazovali?

Sochy sa našli v starodávnom chráme, ktorý bol plný kostí zvierat. Živočíchy boli pritom podľa vedcov zabité, zjedené, uložené do hrobu a úmyselne zapečatené ako súčasť rituálu. Archeológovia predpokladajú, že tento spôsob bol v tejto civilizácii bežný, pretože sa s ním stretli aj v neďalekých náleziskách Cancho Roano a La Mata.

Podľa tímu, ktorý viedli Esther Rodríguez González a Sebastián Celestino Pérez, majú dva z najzachovalejších reliéfov zobrazovať bohyne z tartessoského panteónu. Tretia postava, ktorú zdobí aj prilba, by mohla odhaľovať, ako vyzerali bojovníci z tejto starovekej civilizácie. Zvyšná dvojica je naopak horšie zachovaná, ale vedci predpokladajú, že opäť mala zobrazovať božstvo.

Vzhľadom na to, že mesto Casas del Turuñuelo bolo objavené iba v roku 2015, archeológovia ešte nemali dosť času preskúmať celé nálezisko. Preto dúfajú, že budúci výskum starovekého chrámu odhalí nové poznatky o národe Tartessos, kultúre obyvateľstva a jeho podivnom zmiznutí.