09. dec. 2022 o 19:17
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Vylepšené fotografie zobrazujú posledné pristátie na Mesiaci. Čo sa ukrývalo na snímkach?

placeholder
Upravené snímky odhaľujú pristátie ľudí na Mesiaci.
Zdroj: twitter.com/Video_Forensics

Vesmírne misie na Mesiac, ktoré sa uskutočnili pred viac ako 50 rokmi, dostali úplne nový šat. Upravené a vylepšené fotografie odhaľujú povrch telesa a astronautov, ktorí na ňom pristáli, v inom svetle.

Zaujímavosti
09. dec. 2022 o 19:17
Vylepšené fotografie zobrazujú posledné pristátie na Mesiaci. Čo sa ukrývalo na snímkach?

Vesmírne misie na Mesiac, ktoré sa uskutočnili pred viac ako 50 rokmi, dostali úplne nový šat. Upravené a vylepšené fotografie odhaľujú povrch telesa a astronautov, ktorí na ňom pristáli, v inom svetle.

Autor mnohých bestsellerov Andy Saunders zdokonalil a zmodernizoval fotografie, ktoré vyhotovili astronauti počas vesmírnych misií pred viac ako 50 rokmi. Sériu týchto obrázkov ukázal vo svojej novej knihe s názvom Apollo Remastered. Ako informoval portál Daily Mail, Saundersovi trvalo veľmi dlhú dobu, kým sa mu podarilo upraviť všetky fotografie.

Staré zábery dostali novú podobu

Počas celého vesmírneho programu Apollo, ktorý trval od roku 1961 po 1972, astronauti vyhotovili približne 35-tisíc fotografií, na ktorých sa za polstoročie podpísal zub času. Preto sa autor kníh Andy Saunders rozhodol prelustrovať všetky obrázky a vylepšiť ich kvalitu.

Celý projekt mu trval viac ako 10-tisíc hodín, pričom 400 z týchto fotografií použil ako súčasť jeho novej knihy s názvom Apollo Remastered. "Už od detstva som bol posadnutý misiami Apollo. Vždy ma bavilo vyhľadávanie informácií o raketách, vesmírnej lodi a o ľuďoch, ktorí cestu absolvovali. Chcel som si predstaviť, aké by to bolo, keby som sa tej misie mohol zúčastniť," povedal Saunders.

Autor uviedol, že ho ale frustrovala kvalita obrázkov, ktorá sa pol storočie objavovala v médiách. Dôvodom bolo podľa neho to, že išlo o duplikáty kópií, ktorým sa po čase zhoršilo rozlíšenie. "Neexistujú žiadne iné fotografie, ktoré by si viac zaslúžili takúto starostlivosť a pozornosť," dodal.

Posledná misia

Apollo 17 bol posledný americký pilotovaný kozmický let, ktorý sa dostal na povrch Mesiaca. Posádku, ktorá vyštartovala 7. decembra 1972, tvorili astronauti Eugene Cernan, Harrison Schmitt a Ronald Evans. Tím strávil na vesmírnom telese 22 hodín a vykonal sériu experimentov vrátane seizmického profilovania, analýzy zloženia atmosféry či odberu vzoriek z Mesiaca, pričom si odniesol aj pár suvenírov.

V galérii z misie Apolli 17 sa objavujú aj snímky, ktoré zobrazujú nečakané odtiene povrchu telesa. "Môže to byť prekvapujúce, ale Mesiac nie je úplne sivý. Ukrývajú sa tam odtiene od zelenomodrej až po hnedú. Ale pri tejto misii astronauti našli a vyfotografovali niečo úplne nečakané: oranžovú farbu," uviedol Saunders s tvrdením, že išlo o malé guľôčky vulkanického skla, ktoré "vznikli pri erupcii lávy z vnútra telesa pred 3,64 miliardami rokov".

Autor knihy poznamenal, že prerobené snímky oživia históriu vesmírnych misií spred 50 rokov, pretože vyzerajú, akoby boli vyfotografované dnes. "V súčasnosti je záujem o históriu vesmírnych letov a ich úspechy obrovský. Vtedy to ale bolo len pár vyvolených, ktorých sme poslali zo Zeme na Mesiac," dodal tvorca.