22. nov. 2022 o 16:40
Miloš Audi, indy100.com

Amazon, FedEx či čokoláda Toblerone: 8 slávnych log, ktoré v sebe ukrývajú tajné významy

placeholder
8 slávnych log, ktoré v sebe ukrývajú tajné významy.
Zdroj: istock.com

Mnohé svetové značky sa v súčasnosti snažia vytvoriť logá, ktoré obsahujú skrytý význam. My sme preto odhalili tajomstvá niektorých z nich a ukázali, prečo sa spoločnosti rozhodli prezentovať takýmto spôsobom.

Zábava
22. nov. 2022 o 16:40
Amazon, FedEx či čokoláda Toblerone: 8 slávnych log, ktoré v sebe ukrývajú tajné významy

Mnohé svetové značky sa v súčasnosti snažia vytvoriť logá, ktoré obsahujú skrytý význam. My sme preto odhalili tajomstvá niektorých z nich a ukázali, prečo sa spoločnosti rozhodli prezentovať takýmto spôsobom.

Dizajnér Lo Min Ming, ktorý pracoval pre obrovské spoločnosti ako Google, DropBox či Microsoft, povedal, že kľúčom ku skvelému logu je urobiť ho "výrazným, zapamätateľným a rozpoznateľným". Tieto parametre v súčasnosti využíva množstvo firiem, ktoré sa snažia zaujať čo najviac zákazníkov. Ako však informoval portál Indy100, niektoré logá majú skrytý význam, ktorý ich robí ešte výnimočnejšími. Ktoré medzi ne patria?

FedEx

Americká kuriérska a logistická spoločnosť FedEx má v logu ukryté jedno z najznámejších tajomstiev na svete, vďaka čomu získala v priebehu rokov viac ako 40 ocenení. Názov skrýva medzi písmenami "E" a "X" bielu šípku smerujúcu zľava doprava, ktorá predstavuje rýchlosť a presnosť spoločnosti.

FedEx
FedEx
Zdroj: istock.com

Vaio

Počítačová spoločnosť, ktorá do roku 2014 patrila pod firmu Sony, má tiež skrytý význam v logu. Kľukaté písmená "V" a "A" na začiatku predstavujú analógový signál a posledné znaky "I" a "O" odhaľujú modernejší digitálny signál. V kombinácii preto neodkazujú len na názov spoločnosti, ale označujú aj históriu a vývoj technológií.

Vaio
Vaio
Zdroj: istock.com (ilustračné)

Amazon

Americká spoločnosť Amazon, ktorá prevádzkuje jeden z najstarších a najväčších internetových obchodov, funguje už od roku 1994 a jej logo má viacero významov. Oranžová šípka pod názvom predstavuje nielen úsmev, ktorý majú spokojní zákazníci po použití ich služby, ale tiež začína pri písmene "A" a končí pri "Z". To odkazuje na skutočnosť, že na Amazone nájdete úplne všetko (od A po Zet).

Amazon
Amazon
Zdroj: istock.com (ilustračné)

Picasa

Počítačový program na úpravu obrázkov funguje už viac ako 20 rokov a v súčasnosti ho spravuje spoločnosť Google. Jeho logo má viacero významov, podobne ako je tomu aj v prípade Amazonu. Farebné tvary na vonkajšej strane symbolizujú spúšť fotoaparátu, zatiaľ čo prázdny priestor vo vnútri zobrazuje obrys príbytku. Na to odkazuje aj samotné meno programu, ktoré v sebe ukrýva španielske slovo "casa", čo v preklade znamená dom. Názov Picasa preto doslovne značí "domov pre vaše obrázky".

Tour de France

Aj najslávnejšie cyklistické preteky na svete Tour de France majú vo svojom logu skrytý význam. Písmená "O" a "U" symbolizujú bicykel, zatiaľ čo "R" označuje muža, ktorý na ňom sedí.

Wikipédia

Wikipédia, ktorú prevádzkuje nezisková nadácia Wikimedia Foundation, skrýva vo svojom logu množstvo znakov. Tie, ako sama webová stránka potvrdila, symbolizujú viacjazyčnosť encyklopédie. Prázdny priestor v hornej časti zase predstavuje neúplnosť projektu a články a jazyky, ktoré ešte treba do budúcna pridať.

Cisco

Technologická spoločnosť Cisco má v logu symboly, ktoré však mnohí chápu zle. Aj keď sa zdá, že symbolizuje digitálny signál súvisiaci so službami zameranými na technológie, prerušované čiary v skutočnosti predstavujú most Golden Gate v San Franciscu. Ten bol zdrojom inšpirácie pre zakladateľov spoločnosti, ktorí po ňom išli do mesta v deň, keď si firmu registrovali.

Toblerone

Švajčiarska značka čokolády Toblerone, ktorá je charakteristická svojím trojuholníkovým tvarom, symbolizuje v logu vlastenectvo. Môžete v ňom nájsť vrch Matterhorn, ktorý patrí k jedným z najkrajších vrcholov Álp. Na úbočí hory sa tiež skrýva medveď, ktorý je zobrazený aj na erbe Bernu, rodného mesta značky.