Zaujímavosti
photo Foto
video Video
19. mar. 2024 o 19:30
Miloš Audi, ladbible.com

Toyota buduje mesto budúcnosti: Pôjde o masový experiment, ktorý ich stál miliardy

placeholder
Toyota buduje vlastné mesto budúcnosti.
Zdroj: istock.com

V Japonsku vyrastie futuristické mesto, ktoré bude domovom iba pre niekoľko tisíc ľudí. Vytvorí ho známa automobilka, pričom v ňom chce skúmať rôzne technologické novinky v praxi.

Zaujímavosti
19. mar. 2024 o 19:30
Toyota buduje mesto budúcnosti: Pôjde o masový experiment, ktorý ich stál miliardy

V Japonsku vyrastie futuristické mesto, ktoré bude domovom iba pre niekoľko tisíc ľudí. Vytvorí ho známa automobilka, pričom v ňom chce skúmať rôzne technologické novinky v praxi.

Automobilový gigant Toyota oznámil, že chce vybudovať vlastné mesto, ktoré bude slúžiť pre približne 2-tisíc ľudí. Ukázalo sa však, že tvorcovia tejto takmer 9,5-miliardovej oblasti sa nesnažia len vytvoriť domovy pre potenciálnych obyvateľov. Ako informoval portál LADBible, projekt má totiž slúžiť ako "masový experiment", ktorým budú autori zbierať rôzne údaje týkajúce sa spolužitia s technológiami budúcnosti.

Futuristické mesto

Japonská automobilka Toyota odhalila tento ambiciózny projekt v roku 2021. Uviedla, že 70 hektárové mesto s názvom Woven City bude stáť len niekoľko kilometrov od hory Fuji na ostrove Honšu. Hoci plány uverejnili len prednedávnom, očakávajú, že prví obyvatelia by sa mohli nasťahovať pred koncom roka 2024. "Woven City je testovací kurz pre mobilitu, aby sme splnili náš sen o vytváraní blahobytu pre všetkých," uvádza Toyota na svojej webovej stránke.

Na čo však bude toto mesto slúžiť? Ukázalo sa, že automobilka chce Woven City využívať ako živé laboratórium, v ktorom bude zbierať údaje o nových technológiách vyvíjaných v tomto japonskom závode. K experimentom bude patriť sledovanie a meranie používania áut bez vodiča riadených senzormi na svetlách, budovách a cestách či testovanie prototypov jej obnoviteľných a energeticky úsporných vozidiel s vlastným pohonom.

Experiment na skvalitnenie života

Woven City však láka potenciálnych obyvateľov mnohými špičkovými službami. Pre ľudí sú totiž pripravené inteligentné domovy, ktoré budú výlučne poháňane vodíkom, aby sa znížili emisie. Taktiež budú môcť využívať aj testovacie obnoviteľné automobily, a to úplne zadarmo.

Toyota uviedla, že na výstavbu a prevádzkovanie minula takmer 9,5 miliardy eur. Spočiatku bude domovom pre približne 360 ​​obyvateľov, pričom toto číslo sa časom zvýši na hranicu 2 000. "Vybudovanie kompletného mesta od základov, dokonca aj v malom meradle, ako je toto, je jedinečnou príležitosťou na vývoj budúcich technológií vrátane digitálneho operačného systému pre mestskú infraštruktúru," uviedol Akio Toyoda, prezident Toyoty.

Automobilka vo vyhlásení dodala, že mesto okrem nulových emisií bude vybudované z dreva v tradičnom japonskom štýle, pričom budovy budú digitálne prepojené so všetkými technologickými službami. "Keď sú ľudia, domy a vozidlá na rovnakej vlne a navzájom komunikujú prostredníctvom údajov a senzorov, budeme môcť testovať technológiu AI vo virtuálnej aj fyzickej sfére, čím sa maximalizuje jej potenciál," dodal prezident.