10. nov. 2025 o 10:00
ab, ladbible.com

Gordon Ramsay prezradil, čo si nikdy neobjednávajte v reštaurácii. Ak uvidíte takéto mäso, utekajte

placeholder
Šéfkuchár Gordon Ramsey.
Zdroj: instagram.com/hellskitchenfox

Gordon Ramsay, známy svojou nekompromisnou povahou, odhalil zoznam jedál a marketingových trikov, ktorým by sa hostia na jedálnom lístku mali vyhnúť.

Zaujímavosti
10. nov. 2025 o 10:00
Gordon Ramsay prezradil, čo si nikdy neobjednávajte v reštaurácii. Ak uvidíte takéto mäso, utekajte

Gordon Ramsay, známy svojou nekompromisnou povahou, odhalil zoznam jedál a marketingových trikov, ktorým by sa hostia na jedálnom lístku mali vyhnúť.

Keď práve nekričí na šéfkuchárov alebo nepredvádza svoje vlastné kulinárske umenie, Gordon Ramsay sa delí o cenné rady z praxe. Svetoznámy šéfkuchár vlastní globálne impérium, ktoré zahŕňa viac ako 80 reštaurácií. Vďaka tomu má prehľad o všetkých druhoch jedál od burgrov cez pizzu až po jeho slávny hovädzí Wellington (hovädzia sviečková potretá hubovým pyré, zabalená v lístkovom ceste). Najnovšie prezradil, na aké „red flagy“ by ste si mali dávať pozor pri čítaní jedálneho lístka, informuje ladbible.com.

V rozhovore pre Daily Mail Ramsay varoval, že hostia by mali byť podozrievaví voči akýmkoľvek prehnaným názvom na jedálnom lístku. Alarmujúce sú pre neho reklamné slová ako „slávne“ alebo „najlepšie v krajine“, ak nie sú podložené žiadnym dôkazom. Vždy ho to núti premýšľať: „Kto to povedal? Kto to tak nazval?“

Ďalším varovaním, ktoré spomínal v rozhovore pre Town & Country magazine, môže byť predkrm s názvom polievka dňa. Podľa Ramsayho môže ísť len o zmes zvyškov alebo nepredaných špecialít, a preto radí: „Opýtajte sa, aká bola polievka dňa včera, predtým ako si objednáte dnešnú. Môže sa stať, že je to polievka mesiaca.“

Ramsayho hlavná rada, čomu sa v reštaurácii vyhnúť, sa netýka len jedného jedla, ale často celého menu. Skeptický je aj k menu so špecialitami, ak vyzerá podozrivo. “Špeciality by mali počas večera zmiznúť“, vysvetľuje šéfkuchár. „Keď majú v zozname 10 špeciálov, nie je to špeciál.“ Dlhé menu so špecialitami je v podstate len ďalší obyčajný jedálny lístok.

Okrem toho slávny šéfkuchár prezradil, na aké „red flagy“ sa zamerať pri objednávaní burgru. Po prvé, „keď burger naplníte, pokazíte textúru“. Burgre by mali zostať jednoduché a nemali by byť preplnené oblohou, aby ich bolo vôbec vidieť. „Veľkým red flagom pre mňa je, keď ten burger nevidíte,“ hovorí Ramsay.

Zdôrazňuje, že tajomstvom skvelého burgru je žemľa, kvalitné mäso, a až potom jednoduchá omáčka alebo šalát. Mäso musíte vidieť, aby ste sa uistili, že má správnu farbu a je skaramelizované. A posledná výstraha: „Ak je sivé mäso, akékoľvek náznaky sivej farby v burgri, utekajte z reštaurácie.“