06. mar. 2023 o 14:00
Miloš Audi, insider.com

Hviezdy zo série Pán prsteňov predtým a teraz: Ako sa zmenili herci po viac ako 20 rokoch?

placeholder
Ako sa zmenili herci zo série Pán prsteňov?
Zdroj: northfoto.com

Filmová trilógia Pán prsteňov sa aj po viac ako dvoch desaťročiach teší obrovskej obľube. Ako sa však zmenili hviezdy, ktoré stvárnili najznámejšie postavy z tohto fantasy sveta?

Zábava
06. mar. 2023 o 14:00
Hviezdy zo série Pán prsteňov predtým a teraz: Ako sa zmenili herci po viac ako 20 rokoch?

Filmová trilógia Pán prsteňov sa aj po viac ako dvoch desaťročiach teší obrovskej obľube. Ako sa však zmenili hviezdy, ktoré stvárnili najznámejšie postavy z tohto fantasy sveta?

Už je to viac ako 20 rokov, čo svetlo sveta uzrelo filmové spracovanie jednej z najznámejších fantasy príbehov s názvom Pán prsteňov. Ako informoval portál Insider, kultové klasiky si vďaka hereckému obsadeniu a vizuálnym efektom získali obrovské množstvo fanúšikov. Ako sa však za viac ako dve desaťročia zmenili hviezdy z prvého filmu?

Module ITT: Ako sa zmenili herci zo série Pán prsteňov?

Elijah Wood

Americký herec Elijah Wood hral v trilógii slávneho hobita Froda Bublíka, ktorý sa rozhodol ísť do Mordoru, aby zničil Prsteň moci. 42-ročný muž začal vystupovať v umeleckej brandži už v mladom veku a pred filmom Pán prsteňov: Spoločenstvo prsteňa z roku 2001 mal na konte niekoľko ďalších rolí.

Počas svojej kariéry hral vo viacerých filmových žánroch, pričom sa objavil v rôznych drámach, muzikáloch či hororoch. V súčasnosti pracuje skôr na seriálových projektoch, ktoré sa uverejňujú na streamovacích platformách, a stal sa aj známym DJ-om.

Elijah Wood
Elijah Wood
Zdroj: northfoto.com

Viggo Mortensen

Dánsko-americký herec Viggo Mortensen hral bojovníka Aragorna, člena Spoločenstva, ktorý viedol dlhý boj proti Sauronovej armáde. 64-ročný muž sa vo filmovom priemysle preslávil už v 80. rokoch, keď spolupracoval s režisérmi ako Brian De Palma či Ridley Scott. Fanúšikovia ho tiež môžu poznať z trhákov ako Mladé pušky 2 z roku 1990 či G.I. Jane z roku 1997.

Mortensen bol od stvárnenia roly v Pánovi prsteňov trikrát nominovaný na Oscara za najlepšieho herca a získal množstvo ďalších prestížnych ocenení. V roku 2020 mal aj svoj celovečerný režisérsky debut s drámou Ešte máme čas, kde stvárnil jednu z hlavných rolí.

Viggo Mortensen
Viggo Mortensen
Zdroj: northfoto.com

Dominic Monaghan

Anglický herec Dominic Monaghan v trilógii stvárnil postavu Chicholma Brandylena, hobita, ktorý hrdinom pri ich dobrodružstve často spôsoboval problémy. Aj keď 46-ročná hviezda hrala pred touto rolou v niekoľkých televíznych filmoch, prvá časť trilógie Pán prsteňov bola Monaghanovým debutom na veľkom plátne.

Po dokončení slávnej roly zavítal do ďalších fantasy svetov, pričom sa objavil vo filmoch ako X-Men Origins: Wolverine z roku 2009 či Star Wars: Vzostup Skywalkera z roku 2019. Okrem toho ho fanúšikovia môžu poznať ako moderátora dokumentov o divokej zveri s názvom Wild Things With Dominic Monaghan.

Dominic Monaghan
Dominic Monaghan
Zdroj: northfoto.com

Sean Astin

Americký herec Sean Astin stvárnil postavu Samveda Mukra, najlepšieho priateľa Froda Bublíka, ktorý mnohokrát riskuje svoj život, aby zachránil svojich priateľov. 51-ročná celebrita sa pred hraním vo fantastickom príbehu preslávila v mnohých známych filmoch, ako napríklad Buráci z roku 1985 či Rudy z roku 1993.

Astin má v súčasnosti za sebou veľa dablérskej práce pre filmy či videohry. Svoj hlas dokonca poskytol korytnačke Raphaelovi v animovanom seriáli Ninja Korytnačky. Okrem toho sa tiež objavil aj v sitcome Teória veľkého tresku, kde stvárnil rolu doktora Grega Pembertona, či v seriáli Stranger Things, v ktorom zahral postavu menom Bob Newby.

Sean Astin
Sean Astin
Zdroj: northfoto.com

Ian McKellen

Britský divadelný a filmový herec Sir Ian McKellen zahral postavu čarodejníka Gandalfa, ktorý sa okrem pôvodnej trilógie objavil aj v sérii s názvom Hobit. Kariéra 83-ročného muža sa začala už začiatkom 60. rokov 20. storočia, no mnohí fanúšikovia ho môžu poznať aj ako Magneta z filmu X-Men.

McKellen je v súčasnosti stále aktívnym umelcom, pričom stvárňuje mnohé postavy v divadelných hrách. Zahral si napríklad v živom prevedení klasickej rozprávky Kráska a zviera a objaví sa aj v modernej adaptácii slávneho príbehu od Williama Shakespearea s názvom Hamlet Revenant.

Ian McKellen
Ian McKellen
Zdroj: northfoto.com

Orlando Bloom

Anglický herec Orlando Bloom v trilógii stvárnil elfa Legolasa, majstra v lukostreľbe, ktorý sa nakoniec stal najlepším priateľom trpaslíka Gimliho. 46-ročný muž bol pred obsadením do fantasy série pomerne neznámy. Neskôr sa však preslávil postavou Willa Turnera vo filmoch Piráti z Karibiku.

K role Legolasa sa Bloom vrátil aj v trilógii Hobit a objavil sa aj v slávnych filmoch ako Trója z roku 2004 či Traja mušketieri z roku 2011. Okrem toho tiež daboval postavu princa Harryho v satirickej animovanej komédii s názvom The Prince.

Orlando Bloom
Orlando Bloom
Zdroj: northfoto.com

Billy Boyd

Škótsky herec Billy Boyd stvárnil postavu hobita Pipina Brala, najlepšieho priateľa Chicholma. 54-ročný muž pracoval pred obsadením do fantasy série predovšetkým v televízii, pričom v tejto práci pokračoval aj po Pánovi prsteňov. Fanúšikovia ho tiež môžu poznať z filmu Master and Commander: Na opačnom konci sveta z roku 2003, kde si zahral po boku Russella Crowea.

Okrem herectva sa Boyd angažuje aj v iných umeleckých sférach. Pri novšej trilógii z fantasy sveta ho totiž využili ako hudobníka, pričom napísal a zahral pieseň k filmu Hobit: Bitka piatich armád z roku 2014. V súčasnosti ho ľudia mohli vidieť v thrilleri s názvom An Intrusion z roku 2021, kde stvárnil postavu Ministra Fairfielda.

Billy Boyd
Billy Boyd
Zdroj: northfoto.com

Liv Tyler

Americká herečka Liv Tyler zahrala v trilógii postavu Arwen Undómiel, dcéru lorda Elronda, ktorá zachránila Froda a vydala sa za Aragorna. 45-ročná hviezda sa pred fantasy sériou objavila v mnohých filmoch vrátane drámy Zvodná krása z roku 1996 či sci-fi trháku Armageddon z roku 1998, kde si zahrala po boku Brucea Willisa.

Tyler sa neskôr pripojila aj do sveta Marvel superhrdinov, keď v roku 2008 prvýkrát stvárnila rolu Betty Ross vo filme Neuveriteľný Hulk. Súčasní fanúšikovia ju môžu poznať aj zo seriálov ako Pozostalí či 9-1-1: Texas. V roku 2019 si zahrala aj po boku Brada Pitta zahrala v sci-fi thrilleri Ad Astra.

Liv Tyler
Liv Tyler
Zdroj: northfoto.com

Hugo Weaving

Anglo-austrálsky herec Hugo Weaving stvárnil polovičného elfa Lorda Elronda, ktorý bol pánom Roklinky. Predtým, ako sa 62-ročná hviezda objavila v príbehu, hrala už v mnohých známych filmoch, ako napríklad Matrix z roku 1999 či V ako Vendeta z roku 2005.

Mnohí fanúšikovia jeho hlas mohli spoznať aj vo filmovej sérii Transformers, kde daboval hlavného antagonistu Megatrona. Objavil sa aj vo svete Marvel, kde stvárnil postavu Red Skull vo filme Kapitán Amerika: Prvý Avenger z roku 2011.

Hugo Weaving
Hugo Weaving
Zdroj: northfoto.com

Andy Serkis

Anglický herec Andy Serkis stvárnil v trilógii postavu Sméagla, bývalého člena hobitej rodiny, ktorého fyzicky aj psychicky zmenilo uchovávanie Prsteňa moci. Pred účinkovaním vo fantasy príbehu sa 58-ročný muž objavil v niektorých menej známych filmoch, ako napríklad Na vážno z roku 1997 či Among Giants z roku 1998.

V súčasnosti sa Serkis objavil v mnohých ďalších známych filmových sériách vrátane Planéty opíc, Marvel Cinematic Universe či Hviezdnych vojen. Nedávno tiež stvárnil postavu Alfreda Pennywortha vo filme Batman z roku 2022, kde si zahral po boku Roberta Pattinsona.

Andy Serkis
Andy Serkis
Zdroj: northfoto.com