Existujú syry, ktoré vyrábali už pred tisíckami rokov. Taktiež existujú také, ktoré vznikali pred stovkami rokov a vymysleli ich mnísi. Potom sú tu syry, ktoré sa objavili v klasickej literatúre, či tie, ktoré dostali nelichotivé mená, aby pôsobili pre ľudí ako výzva. Každý miluje ten svoj, no pokiaľ by vás zaujímal aj o niečo všeobecnejší názor, portál Edition CNN vytvoril zoznam 22 európskych naj.
Taliansko - Grana Padano, Bitto, Pecorino romano, Callu de Cabrettu, Puzzone di Moena
Grana Padano v skutočnosti nie je parmezán. Bitto vznikol už pred vyše 2000 rokmi a patrí medzi najdrahšie syry. Callu de Cabrettu sa vyrába z mlieka v žalúdku kozliatok. Nuž, čo dodať. Taliansko je krajina mnohých delikates, a pre niektoré sme dokonca ochotní i zabíjať.
Švajčiarsko - Gruyère
Sladko-kyslý syr s orechovou príchuťou pochádza zo švajčiarskej dediny, kde má dokonca ochranný štatút. Využitie má pomerne široké, napríklad ako prísada do mnohých receptov, no kulinári ho ocenia aj v spojení s džemom.
Portugalsko - Serra da Estrela
Výrazný syr z Portugalska je pomerne vzácny, keďže sa vyrába len v malej horskej oblasti a jeho príprava podlieha striktným postupom. Produkcia sa taktiež obmedzuje len na zimné mesiace a za svoju chuť vďačí ovčiemu mlieku.
PREČÍTAJTE SI TIEŽ: >>>Gastronomické katastrofy: Vyzerajú tak hrozne, že by bol hriech ich neodfotiť>>>
Grécko - Halloumi, Metsovone
Prvou pochúťkou z Grécka je syr Halloumi, ktorý je slaný, gumený a poriadne vŕzga pod zubami. Ugrilovaný je ale navonok chrumkavý a dnu jemný. Druhou možnosťou vhodnou na gril je menej známy Metsovone, ktorý je polotvrdou údenou dobrotou.
Anglicko - Cheddar, Wensleydale
Lacný Cheddar bez chuti, ktorý si kupujete v supermarketoch, nemá veľa spoločného s tým pravým, anglickým. Ostrý, no zároveň sladký, tvrdý, no rozpadajúci sa na jazyku, taký je ten pravý originál. Aj napriek tomu, že práve tento syr je ten najznámejší, Briti by sa zrejme nezaobišli ani bez druhého Angličana - Wensleydale. Obľúbenec, ktorý je plnený brusnicami, má svoje miesto v obchodoch najmä v období Vianoc, a to už od stredoveku.
Španielsko - Manchego, Cabrales
Španielsky kráľ z nepasterizovaného ovčieho mlieka Manchego dozrieva mesiace až roky. Čím dlhšie, tým pikantnejší a krehkejší je. Delikátny modrý syr Cabrales je zas najdrahším syrom na svete. Necelé 2 kg sa vydražili v aukcii v roku 2019 až za neuveriteľných 20 015,02 eur.
Francúzsko - Morbier, Comté, Vieux-Boulogne
Morbier sa považuje za jeden z najkrajších syrov vďaka výraznému pásu popola, ktorý rozdeľuje dve vrstvy. Vieux-Boulogne je zas považovaný za jedeného z najväčších smraďochov.
Dánsko - Havarti
Krájaný či grilovaný, tento syr sa údajne vyrába tými najlepšími technikami, ktoré priniesol jeden farmár do Dánska zo svojich ciest po Európe.
Slovensko - Bryndza
Náš jedinečný syr je populárny vo všetkých krajinách v okolí pohoria Karpaty. Veď už samotné meno je odvodené od rumunského slova pre syr (brânză). Nuž, naša drobivá, jemne kyselkavá pochúťka dokáže očariť každého, kto ju skúsi. Najmä na haluškách.
Holandsko - Gouda
Holandsko je preslávené kvalitnými syrmi, no Gouda je pravdepodobne jeden z najpopulárnejších. Žiarivú oranžovú farbu si pritom syr zachoval už od stredoveku (prvé známe zmienky boli už v roku 1184). Podobne ako iné druhy si aj Gouda vyžaduje čas zrieť, a to od niekoľkých mesiacov až po dlhé roky.
PREČÍTAJTE SI TIEŽ: >>>Muž 80 dní konzumuje iba surové mäso. Chce zistiť, ako dlho prežije na tejto diéte>>>
Nórsko - Jarlsberg
Nie všetky deravé syry sú švajčiarske. Tento sladkastý pochádza zo severu, no stretnúť sa s ním môžete aj v Írsku či USA.
Írsko - Gubben
Mäkučký vráskavý syr môžete nájsť v obyčajnej i údenej verzii. Unikátny je najmä tým, že jeho kôrka sa umýva každý deň počas obdobia dozrievania.
Rakúsko - Lüneberg
Aromatický Lüneberg pochádza z kravského mlieka, ktoré sa získava v údoliach Voralbergu a mnohí ho považujú za šafranovejší Emmentál.
Vyskúšali ste už aj vy všetky tieto syry? Ktorý je pre vás ten naj?