07. feb. 2022 o 12:19
Lucia Rumanová, edition.cnn.com

Na zozname najchutnejších syrov v Európe sa nachádza aj slovenský poklad

placeholder
Najlepšie syry
Zdroj: pexels.com/@karolina-grabowska

Syr rozhodne patrí medzi tie obľúbenejšie potraviny. Rovnako tak sa s nami asi nikto nebude hádať o tom, že z Európy pochádzajú tie najlepšie.

Zaujímavosti
07. feb. 2022 o 12:19
Na zozname najchutnejších syrov v Európe sa nachádza aj slovenský poklad

Syr rozhodne patrí medzi tie obľúbenejšie potraviny. Rovnako tak sa s nami asi nikto nebude hádať o tom, že z Európy pochádzajú tie najlepšie.

Existujú syry, ktoré vyrábali už pred tisíckami rokov. Taktiež existujú také, ktoré vznikali pred stovkami rokov a vymysleli ich mnísi. Potom sú tu syry, ktoré sa objavili v klasickej literatúre, či tie, ktoré dostali nelichotivé mená, aby pôsobili pre ľudí ako výzva. Každý miluje ten svoj, no pokiaľ by vás zaujímal aj o niečo všeobecnejší názor, portál Edition CNN vytvoril zoznam 22 európskych naj.

Najlepšie európske syry
Najlepšie európske syry
Zdroj: pexels.com/@karolina-grabowska

Taliansko - Grana Padano, Bitto, Pecorino romano, Callu de Cabrettu, Puzzone di Moena

Grana Padano v skutočnosti nie je parmezán. Bitto vznikol už pred vyše 2000 rokmi a patrí medzi najdrahšie syry. Callu de Cabrettu sa vyrába z mlieka v žalúdku kozliatok. Nuž, čo dodať. Taliansko je krajina mnohých delikates, a pre niektoré sme dokonca ochotní i zabíjať.

Švajčiarsko - Gruyère

Sladko-kyslý syr s orechovou príchuťou pochádza zo švajčiarskej dediny, kde má dokonca ochranný štatút. Využitie má pomerne široké, napríklad ako prísada do mnohých receptov, no kulinári ho ocenia aj v spojení s džemom.

Portugalsko - Serra da Estrela

Výrazný syr z Portugalska je pomerne vzácny, keďže sa vyrába len v malej horskej oblasti a jeho príprava podlieha striktným postupom. Produkcia sa taktiež obmedzuje len na zimné mesiace a za svoju chuť vďačí ovčiemu mlieku.

Grécko - Halloumi, Metsovone

Prvou pochúťkou z Grécka je syr Halloumi, ktorý je slaný, gumený a poriadne vŕzga pod zubami. Ugrilovaný je ale navonok chrumkavý a dnu jemný. Druhou možnosťou vhodnou na gril je menej známy Metsovone, ktorý je polotvrdou údenou dobrotou.

Halloumi
Halloumi
Zdroj: northfoto.com (ilustračné)

Anglicko - Cheddar, Wensleydale

Lacný Cheddar bez chuti, ktorý si kupujete v supermarketoch, nemá veľa spoločného s tým pravým, anglickým. Ostrý, no zároveň sladký, tvrdý, no rozpadajúci sa na jazyku, taký je ten pravý originál. Aj napriek tomu, že práve tento syr je ten najznámejší, Briti by sa zrejme nezaobišli ani bez druhého Angličana - Wensleydale. Obľúbenec, ktorý je plnený brusnicami, má svoje miesto v obchodoch najmä v období Vianoc, a to už od stredoveku.

Wensleydale
Wensleydale
Zdroj: northfoto.com (ilustračné)

Španielsko - Manchego, Cabrales

Španielsky kráľ z nepasterizovaného ovčieho mlieka Manchego dozrieva mesiace až roky. Čím dlhšie, tým pikantnejší a krehkejší je. Delikátny modrý syr Cabrales je zas najdrahším syrom na svete. Necelé 2 kg sa vydražili v aukcii v roku 2019 až za neuveriteľných 20 015,02 eur.

Francúzsko - Morbier, Comté, Vieux-Boulogne

Morbier sa považuje za jeden z najkrajších syrov vďaka výraznému pásu popola, ktorý rozdeľuje dve vrstvy. Vieux-Boulogne je zas považovaný za jedeného z najväčších smraďochov.

Morbier
Morbier
Zdroj: northfoto.com (ilustračné)

Dánsko - Havarti

Krájaný či grilovaný, tento syr sa údajne vyrába tými najlepšími technikami, ktoré priniesol jeden farmár do Dánska zo svojich ciest po Európe.

Slovensko - Bryndza

Náš jedinečný syr je populárny vo všetkých krajinách v okolí pohoria Karpaty. Veď už samotné meno je odvodené od rumunského slova pre syr (brânză). Nuž, naša drobivá, jemne kyselkavá pochúťka dokáže očariť každého, kto ju skúsi. Najmä na haluškách.

Bryndzové halušky
Bryndzové halušky
Zdroj: TASR

Holandsko - Gouda

Holandsko je preslávené kvalitnými syrmi, no Gouda je pravdepodobne jeden z najpopulárnejších. Žiarivú oranžovú farbu si pritom syr zachoval už od stredoveku (prvé známe zmienky boli už v roku 1184). Podobne ako iné druhy si aj Gouda vyžaduje čas zrieť, a to od niekoľkých mesiacov až po dlhé roky.

Nórsko - Jarlsberg

Nie všetky deravé syry sú švajčiarske. Tento sladkastý pochádza zo severu, no stretnúť sa s ním môžete aj v Írsku či USA.

Írsko - Gubben

Mäkučký vráskavý syr môžete nájsť v obyčajnej i údenej verzii. Unikátny je najmä tým, že jeho kôrka sa umýva každý deň počas obdobia dozrievania.

Rakúsko - Lüneberg

Aromatický Lüneberg pochádza z kravského mlieka, ktoré sa získava v údoliach Voralbergu a mnohí ho považujú za šafranovejší Emmentál.

Vyskúšali ste už aj vy všetky tieto syry? Ktorý je pre vás ten naj?