26. aug. 2022 o 12:01
Ivan Rosa, pokec.sk

"Niektorí bývalí kamoši by sa pridali k dezolátom," hovorí Meleš z Ovčianskeho tribunálu

placeholder
Čo na Pokeci prezradil Meleš Wonderkid z Ovčianskeho tribunálu?
Zdroj: instagram.com/ovcianskytribunal

Na Pokec.sk zavítal Meleš Wonderkid zo satirického profilu Ovčiansky tribunál, ktorý si robí srandu z večne protestujúcich dezolátov. V rozhovore s Wonderkidom sa dočítate, kde sa vlastne vzali ukričaní dôchodcovia s megafónmi, čo chcú dosiahnuť alebo či môžu byť nebezpeční.

Zábava
26. aug. 2022 o 12:01
"Niektorí bývalí kamoši by sa pridali k dezolátom," hovorí Meleš z Ovčianskeho tribunálu

Na Pokec.sk zavítal Meleš Wonderkid zo satirického profilu Ovčiansky tribunál, ktorý si robí srandu z večne protestujúcich dezolátov. V rozhovore s Wonderkidom sa dočítate, kde sa vlastne vzali ukričaní dôchodcovia s megafónmi, čo chcú dosiahnuť alebo či môžu byť nebezpeční.

Meleš Wonderkid v chatovacej relácii "Na pokec" vysvetlil, kto vlastne tvoril originálny Občiansky tribunál, čo je ich cieľom a prečo na ich činnosť upozorňuje. Zároveň priblížil, prečo vznikol Ovčiansky tribunál, ktorý si z večne protestujúcich dezolátov robí srandu, ako získavajú videomateriál do svojich videí a aká je vlastne Wonderkidova úloha v "skupine Melešovcov".

Stretnutia s dezolátmi a fantómovia Melešovci

O: Na úvod, prosím ťa, vysvetli kto si a čo vlastne robíš?

MW: Som 18-ročný chalan z Martina a vo voľnom čase spolu so skupinou ďalších ľudí chodíme na rôzne protesty, väčšinou protesty Občianskeho tribunálu, kde sa snažíme poukázať, aké "bludy" tam zaznejú, prípadne ich konfrontovať s reálnymi faktami.

O: Aký je tvoj vzťah k Ovčianskemu tribunálu? Čo je to vlastne za zoskupenie?

MW: Ovčiansky tribunál sa nedá veľmi považovať za zoskupenie - je to v prvom rade YouTube kanál + facebooková stránka. Slúži na sprostredkovanie tých najväčších bizárov, ktoré sú ľudia schopní vyprodukovať - dá sa povedať, že je to zábavná/satirická stránka. Jej majoritný obsah tvoria práve spomínané zostrihy z protestov, ktoré ich účastníci takmer vždy streamujú priamo na Facebook. Okolo Ovčianskeho tribunálu je však partia ľudí - Melešovci - niektorí chodia priamo "do terénu" pred kameru, iní robia rôzne aktivity z domu.

O: Koľko ľudí tvorí obsah na YouTube a Facebooku Ovčianskeho tribunálu?

MW: Bežne to všetko tvorí jeden človek, v tejto dobe ale prebieha facebooková súťaž "Československo hľadá dezoláta", kde ľudia vyberajú v dueloch jedného/jednu, ktorý/á postúpi do ďalšieho kola. Tam je strihačov videí viac, cca 5.

O: Aká je tvoja motivácia pracovať na takom projekte?

MW: Vieme, že to jadro dezolátov názor nezmení. Chceme však zabrániť tomu, aby sa fanúšikovská základňa najznámejších slovenských dezolátov rozširovala - tam vidíme ako jediný spôsob priamo na mieste v spomínanom livestreame vysvetliť, prečo sa mýlia. Najčastejšie sú tie debaty o slovenských zákonoch (vyhlášky spojené s pandémiou) alebo o medicíne - vakcíny. Dá sa pomerne ľahko argumentovať, málokedy povedia na proteste niečo nové, väčšinou "točia o tom istom." Takže sa na to dá pripraviť a vecne vysvetliť, kde sa mýlia.

O: Prečo používate fotku psa?

MW: Z Občianskeho tribunálu je odvodený názov Ovčiansky tribunál a z toho Ovčák - nemecký ovčiak, ktorý je aj na fotke.

O: Čo je vlastne ten originálny Občiansky tribunál, kto sú tí ľudia?

MW: Ten "pôvodný" Občiansky tribunál sa neoficiálne rozpadol - pôvodné zloženie, ktoré sa vyskytovalo na protestoch v poslednej dobe, bolo Jožko Klányi, Ferko hasič, Dáša a Máša, Majka, Milan Laurinec a jeho syn Andrej. Do toho však prišla Dagmar Tas, taká uškriekaná blondína, Ferko hasič s Mášou a Dášou sa oddelili a každý má teraz vlastnú FB stránku, na ktorej si každý razí svoju cestu. Od tohto rozdelenia to na tých protestoch nie je taká zábava, sú nudnejší. :D

O: Čo chcú docieliť? Povedal by si, že môžu byť nebezpeční?

MW: Mladý Andrej Laurinec vie byť nebezpečný, bol istý čas aj v podmienke - nesmel chodiť na hromadné podujatia. Aby sa vyhol problémom, prišiel 17. novembra na jeden z protestov v Bratislave v nejakej maske. Ostatní menovaní sú dôchodcovia, ktorí vedia robiť bordel s megafónom, tam to končí. Keď robia reálne problémy, vyriešia ich policajti. A ak by niečo chceli docieliť, za tých cca 10 rokov ich existencie by to už určite docielili. Nemajú cieľ - potrebujú iba produkovať videá a mať fanúšikov.

O: Myslíš, že ich niekto platí, alebo to robia z naozajstného presvedčenia?

MW: To je ťažko odhadnúť a nechcem tu šíriť moje výmysly. Niektorí z nich majú invalidné dôchodky, určite v tom je aj nejaké presvedčenie. Ak by ich aj niekto skutočne platil, asi si dávajú pozor, aby sa nejako neprezradili. Bežné ich vyjadrenie je, že oni nevolia a nepreferujú žiadnu politickú stranu, oni o sebe tvrdia že sú alternatívna vláda a majú svoj vlastný pohľad na Slovensko.

O: Čo chceš docieliť ty s tvojimi videami?

MW: Videá nemám úplne moje, väčšinou to je tak, že prídeme na nejakú akciu, kde sa rozpráva do megafónu, oni to vysielajú naživo, občas urobím zvlášť video pre zostrih, nech je vo vyššej kvalite. Všetci, čo tam chodíme, chceme docieliť to, čo som spomínal vyššie. Ukázať, že toto nie je to, čomu treba veriť.

O: Ako získavaš videomateriál? Asi nemáš všetko z osobných natáčaní...

MW: Pre upresnenie - nie som ten, kto to strihá, tá osoba sa niekde vyskytuje veľmi zriedka. Materiál získava stiahnutím videí z protestov, ktoré boli streamované na Facebooku alebo Telegrame. Na začiatku som spomínal, že niektorí chodíme pred kameru, niektorí v teréne nikdy neboli - tí vedia dobre dohľadávať na kanáloch týchto dezolátov všetky videá, prípadne nás včas informujú o nejakej nadchádzajúcej akcii. Keďže máme tieto informácie väčšinou medzi prvými, často informujeme aj políciu, ak usúdia, že hrozí nejaké nebezpečenstvo počas podujatia, prispôsobia tomu nasadené prostriedky.

O: Na YouTube máš 258 videí, to nie je málo. Ktoré považuješ za najúspešnejšie/najlepšie?

MW: Nie som vlastník kanála/FB stránky, ale najúspešnejšie sú asi videá z čias, keď protesty bývali takmer každý týždeň (pre predstavu - toto leto neboli schopní zorganizovať ani jeden protest).

O: Na webe Občianskeho tribunálu je samostatná stránka ANTIMELEŠ. My sme sa tam boli pozrieť a WTF? Odletel nám dekel do vesmíru. Môžeš nám vysvetliť, kto alebo čo je Meleš a prečo mu OBT založil vlastný web s takými divnými videami?

MW: Antimeleš je stránka, ktorú vlastní bývalá speváčka Marta Valentová. Tá si na dôchodku našla svojskú zábavku - bojuje proti Melešovcom. Plánuje na nás podať rozsiahle trestné oznámenie (poslala nám fotku - klasický zakladač plný "dôkazov", na jeho prednej strane je nápis "Trestné oznámenie Melešovci" a je tam koláž tvárí nás, Melešovcov). Objavila počítač a softvér na úpravu videa, tak sa hrá. Snaží sa doxxovať (verejne odhaliť osobné alebo súkromné informácie, pozn. red.), ale vždy urobí trojminútové video v ktorom sa opakujú zábery, hrá nejaká hudba... a tak. Tu sa snažila doxxnúť mňa (odkaz na video).

O: Kandeláber austrálsky občas remixuje aj členov OBT, poznáš sa s Kandelábrom?

MW: Áno, sme v kontakte, máme spoločný cieľ - boj proti dezolátom :)

Diskusia s používateľmi

P: Máš verejné profily na sociálnych sieťach? Aké máš reálne meno?

MW: Nemám verejné profily, reálne meno tu nebudem prezrádzať, ale zistiť sa dá, len sa treba posnažiť. :)

P: Ako si prišiel k svojmu menu Meleš? Našiel si inšpiráciu v slávnom texte košického rapera Roka (známeho najmä zo Superstar), kde spieval "Dojčland meles emtivi?"

MW: Nemyslím, že to má niečo spoločné s Rokom, prezývka Melešovci vznikla pomerne dávno.

P: Vaše videá ma vždy pobavia. Už sa vám niekedy stalo, že vás účastníci protestu hnali preč? 😊

MW: Čo sa týka Bratislavy, tu je to miernejšie, čo sa týka násilia, keďže je tu polícia striktnejšia. Veľmi dobre robí svoju prácu na týchto verejných podujatiach aj bratislavská mestská polícia. Je nám jasné, že ak by tam tí policajti neboli, je dosť pravdepodobné, že nebudeme úplne v bezpečí. :)

P: Aká skupina dezolátov je tvoja najobľúbenejšia? Sú to náckovia? Antivaxeri? Rusofili?

MW: S náckami sa veľmi netreba baviť - tých vie celkom jednoducho vyriešiť náš Trestný zákon. Antivaxeri sú tá najmenej vzdelaná časť obyvateľstva a rusofili sú ovečky, ktoré potrebujú ísť proti systému a našli si alternatívu. Ťažko si vybrať najobľúbenejšiu skupinu. :D

P: Kámo, treba občas odvahu na to, čo robíš, či? 😜🙈

MW: Nemyslím, iba na to treba voľný čas a zabávať sa na tom, čo sa tam deje. :)

P: Kde je hranica medzi slobodou prejavu a tým, čo sa rieši na (slovenských) protestoch?

MW: Ak sa rozprávame na video, tak je to v poriadku. Ak tam zaznie niečo, čo spĺňa skutkovú podstatu trestného činu šírenie poplašnej správy, treba to riešiť. Podobné to je aj s násilným správaním.

P: Máš ambíciu to niekedy dotiahnuť na úroveň Zomri?

MW: Nemáme žiadne takéto ambície. Ako som písal v úvode - nechceme, aby sa rozšírila ich fanúšikovská základňa. Nemáme cieľ vytvárať nejakú komunitu a pod.

P: Čo hovoria tvoji kamoši na to, čo robíš? 🤷‍♂️😎 Väčšina z nich sa asi neangažuje do takýchto tém...

MW: Niektorí sa na tom bavia, niektorí už nie sú kamoši - zistil som o nich pri ich reakcii na nejaký protest, že by nemali problém pridať sa k protestujúcim. :D

P: Presne tak... sa sami vyfiltrovali. 😂