27. okt. 2023 o 13:00
PR clánok, Futurino

Ako liečiť jesenné prechladnutie, kašeľ a nádchu

placeholder
Ilustračné foto
Zdroj: Alliance - stock.adobe.com

Jeseň je už v plnom prúde a prináša nielen radosť a úľavu po horúcom lete, ale aj nezvaných hostí, ako je jesenná chrípka, prechladnutie a kašeľ. Tieto ťažkosti sú v chladných mesiacoch pomerne časté. Nemusíte ale zúfať, pretože existuje niekoľko metód, ako sa im vyhnúť alebo sa s nimi vysporiadať, ak vás už postihli.

Tipy
27. okt. 2023 o 13:00
Ako liečiť jesenné prechladnutie, kašeľ a nádchu

Jeseň je už v plnom prúde a prináša nielen radosť a úľavu po horúcom lete, ale aj nezvaných hostí, ako je jesenná chrípka, prechladnutie a kašeľ. Tieto ťažkosti sú v chladných mesiacoch pomerne časté. Nemusíte ale zúfať, pretože existuje niekoľko metód, ako sa im vyhnúť alebo sa s nimi vysporiadať, ak vás už postihli.

Späť do školy – pozor na školské choroby

Po letných prázdninách sa mnohí rodičia tešili na návrat svojich detí do školy. Bohužiaľ, školy aj škôlky často prispievajú k rýchlemu šíreniu ochorení ako je chrípka, nachladnutie, kašeľ, nádcha aj horúčka.

S cieľom podporiť imunitný systém pri návrate do školy preto ponúka pilulka zľavový kód na produkty, ktoré pomáhajú posilniť odolnosť organizmu, vrátane multivitamínov a liekov na bežné jesenné choroby.

Ak sa u vás alebo vašich detí objavia prvé príznaky infekcie, je dôležité zostať doma, aby sa predišlo ďalšiemu šíreniu ochorenia v kolektíve. Choré dieťa by malo zostať v domácom prostredí, kým sa úplne nezotaví, alebo sa riadiť odporúčaním lekára. Každý rodič by mal mať vždy poruke aj lieky proti horúčke pre deti, pretože práve horúčka je často príznakom nádchy aj chrípky.

Nádcha môže potrápiť

Nádcha je častou infekciou horných dýchacích ciest a sprevádza ju viacero nepríjemných príznakov. Toto ochorenie sa šíri kvapkami, ktoré vydychujeme, a prostredníctvom dotyku s povrchmi, ktoré môžu byť kontaminované. Medzi najbežnejšie príznaky patrí upchatý nos, kýchanie, bolesť hrdla, únava a niekedy sa môže objaviť aj zvýšená teplota. Zvyčajne ide o bežné ochorenie, ktoré postupne prejde v priebehu niekoľkých dní až týždňov.

Avšak, ak príznaky pretrvávajú dlhšie alebo sa zhoršujú, mala by sa situácia konzultovať s lekárom. Niektoré lieky sú dostupné aj bez lekárskeho predpisu a môžu pomôcť uľaviť od niektorých príznakov nádchy. Uškodiť by nemal ani multivitamín, vitamín C či iné doplnky, vďaka ktorým bude vaša imunita schopná normálnej funkcie. Okrem toho je dôležité zabezpečiť dostatočnú hydratáciu a venovať sa odpočinku.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Suzi Media - stock.adobe.com

Kašeľ je častým jesenným ochorením

Kašeľ je častým zdravotným problémom, ktorý sa objavuje v priebehu jesennej a zimnej sezóny. Je to ochorenie, postihujúce horné dýchacie cesty, pričom môže mať rôzne príčiny, vrátane infekcií vírusmi, ako je chrípka alebo nádcha, ale aj alergických reakcií a podráždenia dýchacích ciest. Pri rozhodovaní sa čo na kašeľ je dôležitý typ kašľa aj jeho príčina.

Suchý kašeľ sa vyznačuje absenciou hlienu a často nemáte potrebu vykašliavať. Naopak, vlhký kašeľ je sprevádzaný tvorbou hlienu, ktorý je následne vykašliavaný. Tento proces môže pomôcť uvoľniť upchatý nos a hlien v dýchacích cestách.

Lieky proti kašľu by teda mali zodpovedať jeho charakteru a okrem medikamentóznej liečby by ste mali zvážiť aj oddych s dostatočným príjmom tekutín, pretože aj tieto kroky prispievajú k možnému zlepšeniu zdravotného stavu.

Ako liečiť chrípku

Chrípka je infekčné ochorenie, spôsobené vírusmi chrípky. Niektoré z jeho príznakov sú podobné tým, ktoré sa vyskytujú pri prechladnutí, ako napríklad kašeľ, nádcha a zvýšená teplota. Ďalej sa môže prejavovať bolesťou svalov, zimnicou, bolesťami hlavy a všeobecne slabosťou. Chrípka je často závažnejšia, ako sa na prvý pohľad zdá, a môže priniesť aj vážne komplikácie.

V rámci prevencie je možné dať sa zaočkovať. Základom je však pravidelné umývanie rúk a tam, kde to je možné, vyhýbanie sa kontaktu s chorými osobami. Pomôže aj prekrývanie nosa a úst v období, keď je chrípková epidémia na vrchole. Aj v tomto prípade je dôležitá silná imunita, ktorú je možné zlepšiť rôznymi doplnkami. Samotná liečba chrípky prebieha podobne ako pri nachladnutí, vrátane užívania liekov na potlačenie príznakov, odpočinku a dostatočného pitného režimu.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gpointstudio - stock.adobe.com

Horúčka a prechladnutie

Horúčka a nachladnutie sú bežnými zdravotnými problémami, ktoré môžu postihnúť každého. Tieto stavy sú často spôsobené vírusmi a baktériami. Horúčka je charakterizovaná zvýšením telesnej teploty nad normálnu hodnotu, teda nad 37 °C. Môže ju sprevádzať pocit únavy, svalová slabosť, bolesť hlavy, potenie a zimnica.

Horúčka a nachladnutie môžu byť nepríjemné, ale väčšinou sú zvládnuteľné domácou liečbou. Liečba horúčky a nachladnutia zahŕňa hlavne oddych, vyhýbanie sa fyzickej námahe, užívanie liekov a zabezpečenie dostatočného príjmu tekutín. Na uľahčenie dýchania môžu byť užitočné aj zvlhčovače vzduchu alebo častejšie vetranie priestoru.

Doplnky na imunitu

Silný imunitný systém je kľúčový pre udržanie zdravia a odolnosti voči chorobám, najmä v jesenných a zimných mesiacoch. Okrem zdravej výživy a životného štýlu môžu prispieť k normálnej funkcii imunitného systému aj doplnky stravy. Najčastejšie sa siaha po vitamíne C, a to najmä vďaka jeho antioxidačným vlastnostiam a schopnosťou posilniť odolnosť organizmu. Rovnako dôležitý je aj vitamín D, vitamín E, zinok, probiotiká, echinacea a ďalšie.

Nezabudnite však, že výživové doplnky nie sú náhradou za vyváženú stravu, dostatok spánku a pravidelnú fyzickú aktivitu, ktoré sú inak nevyhnutné pre naše celkové zdravie. Doplnky stravy slúžia skôr ako podpora prispievajúca k normálnej funkcii imunitného systému.