Zaujímavosti
photo Foto
video Video
03. apr. 2024 o 07:58
Miloš Audi, ladbible.com

Tajomné podzemné mesto, kde žije viac ako 1 000 ľudí mimo zraku verejnosti. Čo ukrýva?

placeholder
Skryté podzemné mesto, v ktorom žije viac ako 1 000 ľudí. (ilustračné foto)
Zdroj: iStock

V USA existuje skryté mesto, v ktorom ľudia vykonávajú prácu pre desiatky rozličných medzinárodných firiem. Ako tento komplex vyzerá?

Zaujímavosti
03. apr. 2024 o 07:58
Tajomné podzemné mesto, kde žije viac ako 1 000 ľudí mimo zraku verejnosti. Čo ukrýva?

V USA existuje skryté mesto, v ktorom ľudia vykonávajú prácu pre desiatky rozličných medzinárodných firiem. Ako tento komplex vyzerá?

V americkom SubTropolise je zamestnaných viac ako tisíc ľudí. Ako informoval portál LADBible, hoci sa mnohí domnievajú, že ide o tajné vládne zariadenie, v skutočnosti tu žijú pracovníci viacerých svetoznámych spoločností.

Obrovský komplex

Podzemné mesto sa nachádza v Kansas City v americkom štáte Missouri. Predpokladá sa, že ide o najväčší podzemný priemyselný komplex na svete, pričom je 150 metrov pod povrchom. Unikátne pracovisko existuje od roku 1964 a vzniklo ťažbou vápenca starého približne 270 miliónov rokov. Na ploche asi 510 hektárov žijú stovky pracovníkov vykonávajúcich najrôznejšie zamestnania, od konštruovania áut až po balenie potravín.

Napriek tomu, že sa SubTropolis nachádza hlboko pod zemou, nejde o banícku oblasť, ale o moderne vybudované priestory so stálou teplotou okolo 20 stupňov a dobre premysleným osvetlením. Nachádzajú sa tam dokonca niekoľko kilometrov dlhé cesty či železničné trate, ktoré pracovníci využívajú na prenášanie a export tovaru. Je to v podstate sieť širokých tunelov a betónových miestností s priestormi na prenájom.

Využívajú ich aj nadnárodné spoločnosti

Odhaduje sa, že v tomto komplexe využíva priestory viac ako 55 medzinárodných spoločností. Medzi ne patrí aj automobilka Ford, ktorá spočiatku miestnosti využívala na uskladnenie starých vozidiel, no v súčasnosti tu vyrába úžitkové či terénne autá. V SubTropolise tiež sídlia firmy z rôznych ďalších odvetví, ako napríklad z oblasti elektrotechniky, farmaceutického priemyslu, zvieracích potrieb, distribúcie či skladovania záznamov.

Okrem týchto spoločností tu však sídli aj množstvo vládnych organizácií. Patrí medzi ne napríklad Poštová služba Spojených štátov či Agentúra na ochranu životného prostredia, ktorá tu spravuje svoje archívy. Vďaka tomu je v SubTropolise možné nájsť všelijaké vzácne predmety, od dokumentov federálneho súdu až po originálny film a scenár Čarodejníka z krajiny Oz.

SubTropolis však nie je úplne uzavretý. Vstupuje sa doň pomocou cesty rovno uprostred kopca, pričom si vnútorné priestory môže pozrieť každý, koho miesto zaujalo.