22. feb. 2023 o 16:00
Miroslav Novysedlák, allthatsinteresting.com

Jedol steaky obalené zlatom a kúpil si Madonnino sídlo. Ako žil najbohatší pes sveta?

placeholder
Najbohatší pes sveta.
Zdroj: twitter.com/bhupathi_ram_, twitter.com/O_Chi_Yeng

V roku 1992 pes Gunther zdedil majetok bohatej grófky. Stal sa tak najbohatším psom na svete a o pozornosť mal postarané. Bola to však pravda alebo šlo o podvod a marketingový ťah, ktorý mal pomôcť predávať nehnuteľnosti?

Zaujímavosti
22. feb. 2023 o 16:00
Jedol steaky obalené zlatom a kúpil si Madonnino sídlo. Ako žil najbohatší pes sveta?

V roku 1992 pes Gunther zdedil majetok bohatej grófky. Stal sa tak najbohatším psom na svete a o pozornosť mal postarané. Bola to však pravda alebo šlo o podvod a marketingový ťah, ktorý mal pomôcť predávať nehnuteľnosti?

Gunther VI. mal všetko, o čom môže bežný človek iba snívať. Najbohatší pes na svete bol považovaný za hrdého majiteľa sídiel, jácht, lietadiel a pri sebe mal tím tých najlepších opatrovateľov. Pravda o tomto milionárskom psovi je však komplikovanejšia, ako sa na prvý pohľad zdá. Médiá už roky hovoria tie isté príbehy o rode nemeckých ovčiakov menom Gunther, no nie sú tak celkom pravdivé, uvádza portál All That´s Interesting.

Slnil sa na jachte a cestoval súkromnými lietadlami

Gunther III. bol obľúbeným miláčikom nemeckej grófky Karlotty Leibensteinovej. Keď v roku 1992 zomrela, nechala celý svoj majetok vo výške 80 miliónov dolárov rozmaznanému psovi. Toto dedičstvo však vzrástlo na závratných 500 miliónov dolárov.

Gunther III. bol následne zverený do starostlivosti rodinného priateľa Maurizia Miana. Pod Mianovou starostlivosťou si Gunther III. a jeho potomkovia užívali plody grófkinej práce. Psy jedli steaky posiate zlatom, cestovali po svete v súkromných lietadlách a slnili sa na jachtách. Gunther IV. si dokonca kúpil Madonnino sídlo v Miami za 7,5 milióna dolárov a jeho vnuk Gunther VI. neskôr tento majetok predal za neuveriteľných 29 miliónov dolárov. Keď sa príbeh o najbohatšom psovi dostal do širokého povedomia, ľudia si začali klásť mnoho otázok.

Mian tiež tvrdil, že je aj jeho právnikom a vedeckým pracovníkom a dokonca vystupoval aj ako tvár spoločnosti Gunther Corporation, ktorá dohliada na všetky potreby psov. V 90. rokoch dodal, že spoločnosť sa venuje športu, vede, zábave a všetkému, čo psovi zaručí vysokú kvalitu života. Mianova rola a Guntherov príbeh sa stali predmetom záujmu, no po čase sa vynorili správy, že nič z toho nie je pravda.

Príbeh zaujal aj Netflix

Ešte väčšie pochybnosti prišli, keď sa v médiách objavila správa, že pes mal záujem o kúpu luxusného majetku herca Sylvestra Stalloneho. Navyše vyšli na povrch informácie, že Karlotta Leibenstein nikdy neexistovala. Tieto dohady potvrdil aj Mian v roku 1995. Práve vtedy talianskej tlači priznal, že Guntherov príbeh bol istou formou propagácie spoločností Gunther Group a Gunther Foundation. O štyri roky neskôr svoje vyhlásenie stiahol. Stalloneho realitní agenti však novinárom povedali, že bez ohľadu na pôvod psa všetko nasvedčovalo tomu, že muž má prostriedky na kúpu nehnuteľnosti.

Vysvitlo, že Gunther bol len akýmsi vtipom, ktorý mal na svedomí Maurizio Mian. Muž získal svoje bohatstvo vďaka rodinnej farmaceutickej spoločnosti Istituto Gentili. Tento príbeh zaujal aj Netflix, ktorý vytvoril minisériu s názvom Gunther´s Millions. Príbeh sa snaží ešte viac strhnúť pomyselnú oponu o najbohatšom psovi na svete.

Odkiaľ sa teda vzalo 500 miliónov dolárov, ktoré mal pes vlastniť? Kto je Maurizio Mian? A prečo práve Gunther Corporation privolala mladých a atraktívnych ľudí, aby žili so psom? Dokument mal odhaliť niektoré temné zákutia tohto príbehu. Ľudia, ktorí sa o psa starali, boli pod sústavným drobnohľadom a boli povzbudzovaní k tomu, aby mali medzi sebou sex. Mali tak pritiahnuť ešte väčšiu pozornosť divákov. Objavila sa aj správa, že Mian a každý jeden pes, ktorý sa objavil po jeho boku, bol v skutočnosti iba klonom.

Dedič talianskej farmaceutickej spoločnosti vytvoril okolo psa akýsi kult a Gunthera použil na podporu predaja nehnuteľností. Séria Gunther’s Millions mala na Netflixe premiéru 1. februára 2023. Príbeh sa snaží ísť do podrobností a preskúmať bližšie okolnosti života údajne najbohatšieho psa na svete.