03. apr. 2024 o 19:30
Miloš Audi, dotyk.cz

Preslávil sa ako "Prcek" vo filme Můj brácha má prima bráchu. Čo tento herec robí dnes?

placeholder
Preslávil sa ako Prcek vo filme Můj brácha má prima bráchu.
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@djsaso78

Roman Čada patril v 70. rokoch medzi ikony detského herectva. Ukázalo sa však, že jeho skutočným poslaním bolo úplne iné odvetvie. Čo teda robí táto osobnosť dnes?

Zaujímavosti
03. apr. 2024 o 19:30
Preslávil sa ako "Prcek" vo filme Můj brácha má prima bráchu. Čo tento herec robí dnes?

Roman Čada patril v 70. rokoch medzi ikony detského herectva. Ukázalo sa však, že jeho skutočným poslaním bolo úplne iné odvetvie. Čo teda robí táto osobnosť dnes?

Počas socializmu sme mohli na televíznych obrazovkách vidieť aj množstvo detských hercov, z ktorých sa viacerí stali renomovanými umelcami. K nim v minulosti patril aj Roman Čada, ktorého mnohí poznajú ako Martina "Prcka" Pavelku z československého filmu Můj brácha má prima bráchu. Ako informoval portál dotyk.cz, nakoniec sa však tento herec rozhodol pre úplne inú kariéru a stal sa odborníkom vo vedeckej sfére.

Nemal vášeň pre herectvo

Komédia Můj brácha má prima bráchu od režiséra Stanislava Strnada ukazuje Prckovu snahu dať dohromady svojho staršieho brata Honzu s jeho priateľkou Zuzanou, ktorú vo filme stvárnila Libuše Šafránková. Počas svojho snaženia skúša rôzne triky, ako dať dvojicu dokopy, čo sa mu nakoniec aj podarí. Vďaka tejto hviezdnej detskej úlohe sa Čada zaradil medzi osobnosti filmového šoubiznisu.

Čada sa narodil 7. marca 1962 v Pardubiciach. Napriek tomu, že sa v detstve objavil v mnohých známych filmoch, ukázalo sa, že jeho životným poslaním nebolo zabávať ľudí. Ďaleko silnejšiu vášeň totiž cítil k inžinierstvu, a preto sa rozhodol študovať elektrotechniku ​​na ČVUT v Prahe. Hereckú kariéru však opustil až po niekoľkých ďalších rolách, pričom sa objavil vo filmoch ako Hra o kráľovnú či Krakonoš a lyžníci. Vtedy si zahral aj po boku legendárnych hercov vrátane Vladimíra Menšíka alebo Zdeňka Gregora.

Napriek tomuto úspechu mu však svet technológií imponoval viac. Počas svojho štúdia dosiahol mnohé akademické úspechy v odbore fotovoltaiky, pričom sa zaujímal o viacero smerov v oblasti obnoviteľných zdrojov. S herectvom nakoniec úplne skončil v roku 1982, kedy stvárnil úlohu v študentskom filme Králiky s múdrymi očami.

Zmena odvetvia

Po skončení štúdia sa Čada úplne preorientoval na výskum technológií. Bol autorom mnohých inovačných projektov vrátane otvorenia jednej z prvých internetových kaviarní v strednej Európe. Taktiež sa podieľal na vytvorení prvých inteligentných systémov na rozpoznávanie hlasov a reči a analýzu ľudského písma či softvéru používaného pre schengenský vízový priestor.

V neskoršom veku však znovu zmenil zameranie a uplatnil svoje odborné znalosti v oblasti merania srdcovej činnosti. V súčasnosti sa už 62-ročný Čada spolu s manželkou venuje jeho výskumu, pričom ho pokladá za kľúčový aspekt modernej lekárskej diagnostiky. Ich práca má obrovský dopad na zdravotníkov a špecialistov, pretože im pomáha pochopiť zložitosť fungovania srdca.

Aj Čadov osobný život je veľmi pestrý. V roku 1998 sa druhýkrát oženil, pričom sa mu narodili dve deti. Spoločne žijú v energeticky úspornom dome, ktorý herec pre rodinu sám navrhol. Radi tiež cestujú do rôznych kútov sveta a Čada si podľa svojich slov splnil aj celoživotný sen, keď si kúpil vlastnú jachtu. Stále sa však aj vo veku 62 rokov zapája do rôznych inovatívnych projektov, ktoré spájajú jeho tvorivosť s technickým umom.