06. feb. 2023 o 18:45
Miloš Audi, unilad.com

Pod zemou sa ukrývalo tajné jaskynné mesto. Muž ho objavil počas renovácie domu

placeholder
Pod zemským povrchom sa ukrývalo tajné jaskynné mesto.
Zdroj: twitter.com/CriticalCupcake

Skryté miestnosti, ktoré sa nachádzali pod tureckým mestom Derinkuyu, využívali ľudia viac ako 3-tisíc rokov. V 20. storočí však z neho boli násilne vysťahovaní poslední obyvatelia, a tak upadlo do zabudnutia.

Zaujímavosti
06. feb. 2023 o 18:45
Pod zemou sa ukrývalo tajné jaskynné mesto. Muž ho objavil počas renovácie domu

Skryté miestnosti, ktoré sa nachádzali pod tureckým mestom Derinkuyu, využívali ľudia viac ako 3-tisíc rokov. V 20. storočí však z neho boli násilne vysťahovaní poslední obyvatelia, a tak upadlo do zabudnutia.

Muž v meste Derinkuyu v Turecku renovoval v roku 1963 svoj dom, keď si všimol, že sa mu strácajú kurence. Pri prestavbe si v pivnici všimol malú trhlinu, pričom predpokladal, že to je príčina ich miznutia. Keď sa však rozhodol zistiť, kam diera vedie, odkryl tisícročia starý vchod do obrovského podzemného mesta. Ako informoval portál Unilad, počas storočí oblasť najčastejšie využívali prenasledovaní kresťania.

Ako jaskynné mesto vzniklo?

Odborníci predpokladajú, že podzemné mesto postavili približne 1 200 rokov pred naším letopočtom Chetiti, obyvatelia starovekého kmeňa, ktorý žil na území Malej Ázie. Skrývali sa pritom pred Frýgmi, ktorí aj napriek tomu obsadili ukryté mesto a neskôr rozšírili jeho priestory. V ďalších storočiach však chodby využívala úplne iná skupina ľudí. Boli to kresťanskí obyvatelia Rímskej ríše, ktorí rozširovali jaskynné systémy pridávaním ďalších miestností vrátane kaplnky, stajne a priestoru na výrobu vína či olivového oleja.

Bezpečné útočisko

Podzemné mesto pri mnohých príležitostiach využili ľudia žijúcich v regióne, ktorí sa snažili ukryť pred dobyvateľmi a okupantami. K nim patrili aj kresťania z Byzantskej ríše, ktorí sa schovávali pred moslimskými nájazdmi. Po kolapse obrovskej civilizácie v meste veriaci žili aj naďalej, tentoraz sa však bránili pred osmanským prenasledovaním. Odborníci tvrdia, že jaskynná pevnosť bola mnohokrát i napadnutá, dokázalo v nej naraz žiť až 20-tisíc ľudí.

Aj keď samotné mesto pochádza zo starovekého obdobia, ukryté bolo len približne 40 rokov. Dôvodom bolo násilné vysťahovanie kresťanov v roku 1923, kedy boli veriaci z Malej Ázie poslaní do Grécka pri výmene obyvateľstva.

Obyvatelia sa mohli skrývať dlhú dobu

Podzemné mesto poskytovalo obrovské bezpečie a dokonca aj pohodlie pre obyvateľov. Do systému dokázal pomocou komínov ľahko preniknúť čerstvý vzduch, pričom ho neznečisťoval ani chov dobytka. To stavitelia zaistili tak, že vytvorili priestor bližšie k zemskému povrchu, kde držali zvieratá, aby zabránili zápachu. Ľudia hľadajúci útočisko mali k dispozícii aj obrovský sklad, v ktorom sa nachádzalo veľké množstvo jedla a vody. Vďaka tomu mohli prenasledovaní zostať v podzemí aj niekoľko mesiacov.

Jaskynné mesto sa pre verejnosť otvorilo v roku 1967 a v súčasnosti sa stalo veľmi obľúbenou turistickou atrakciou. Návštevníci pritom môžu preskúmať až osem poschodí, na ktorých sa nachádza kostol, vináreň, stodola, študovňa či pohrebná komora.