29. júl. 2023 o 08:30
PR clánok, Futurino

Najčastejšie zdravotné problémy, ktoré dokážu pokaziť dovolenku

placeholder
Ilustračné foto
Zdroj: PheelingsMedia - stock.adobe.com

Na dovolenku si každý z nás chodí od starostí odpočinúť. Mnohé z nich nám však spôsobujú a relax nielen pri mori kazia rôzne zdravotné problémy. Ako im predchádzať a minimalizovať prejavy najčastejších problémov, ktoré môžu dovolenku pokaziť?

Zaujímavosti
29. júl. 2023 o 08:30
Najčastejšie zdravotné problémy, ktoré dokážu pokaziť dovolenku

Na dovolenku si každý z nás chodí od starostí odpočinúť. Mnohé z nich nám však spôsobujú a relax nielen pri mori kazia rôzne zdravotné problémy. Ako im predchádzať a minimalizovať prejavy najčastejších problémov, ktoré môžu dovolenku pokaziť?

Cestovná hnačka

Zmena stravy a hygienické podmienky v rôznych destináciách môžu naše trávenie ovplyvniť a viesť k nepríjemným črevným problémom. Častou príčinou týchto ťažkostí sú pre nás netypické mikroorganizmy, ktoré narušia prirodzené procesy v črevách, pričom pomerne vplyvným faktorom môže byť aj stres.

Cestovná hnačka sa prejavuje nadmerným vyprázdňovaním, počas ktorého sa vyskytujú silné kŕče, nevoľnosť, slabosť alebo zvýšená teplota. Častá je najmä pri cestách do krajín s nižšou hygienickou úrovňou, pričom jej inkubačná doba trvá približne tri dni od kontaktu s baktériou.

Vyhnúť sa tomuto nepríjemnému stavu môžete viacerými spôsobmi. Dobrou prevenciou proti cestovnej hnačke je pitie balenej vody, ktorá by sa mala používať aj pri umývaní zubov, ovocia a zeleniny. Pred každým jedlom je tiež vhodné umyť si ruky alebo použiť dezinfekčný gél. Vyhnúť by ste sa mali aj nápojom s ľadom, jedlám z pouličných stánkov, prejedaniu sa či konzumácii neobvyklých kombinácií alebo miestnych špecialít.

Kožné problémy

Kožné problémy môže spôsobiť dlhý pobyt na slnku, suchý alebo vlhký vzduch či iné poveternostné podmienky. Výsledkom je nepríjemné spálenie od slnka, ktoré si každá jedna pokožka zapamätá a neskôr spôsobuje aj vážnejšie problémy.

Aby ste preto pokožku dobre ochránili, nezabudnite používať krém na opaľovanie s SPF faktorom, ideálne podľa fototypu vašej pleti. V priebehu dňa je nutné túto ochranu aplikovať na pokožku aj viackrát, obzvlášť, keď vyjdete z vody.

V čase, keď je UV žiarenie najsilnejšie, predstavuje najlepšiu ochranu pred slnkom dostatočný tieň. Vhodné je tiež nosiť klobúk so širokým okrajom a slnečné okuliare. Deti môže počas kúpania a hier pri vode ochrániť dobré detské oblečenie s UV ochranou. Myslieť by ste tiež mali na ošetrenie pokožky po opaľovaní.

Nepríjemné podráždenie pleti môže spôsobiť aj bodnutie hmyzom. Pred výletom do prírody alebo dovolenkou pod stanom je teda vhodné používať repelent. Ak aj napriek tomu príde k nechcenému uštipnutiu, úľavu od opuchu a svrbenia prinesú chladivé obklady, gél alebo masť na bodnutie.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Graphicroyalty - stock.adobe.com

Dehydratácia, úpal a úžeh

K typickým letným problémom patrí aj dehydratácia, ktorej sa môžete vyhnúť dostatočným príjmom tekutín. Ak je dehydratácia kombinovaná s dlhým pobytom na slnku, môže dôjsť až k úžehu, ktorý je spôsobený prehriatím organizmu. Pocit smädu, nevoľnosť a únavu teda netreba v lete podceňovať, pretože úžeh predstavuje nebezpečenstvo pre dospelých, pričom ešte viac ohrozené sú malé deti a seniori.

S úžehom často spájaný a zamieňaný je aj úpal, ktorý môže nastať počas kúpania alebo pobytu v priestoroch s vysokou teplotou, nedostatočným vetraním a minimálnym pitným režimom. Úpal vzniká najmä vtedy, keď váš organizmus príjme menej tekutín ako vylúči, takže jeho celkové prehriatie v podobe úpalu sa môže dostaviť aj bez pobytu na priamom slnku. Príznaky úpalu sú napríklad bolesť hlavy, kŕče, únava, zvýšená teplota a nevoľnosť.

V rámci prevencie sa odporúča nosiť dostatočne voľný odev z materiálov, ktoré nebránia poteniu, a používať pokrývku hlavy. Vhodné je tiež obmedziť alebo celkom vynechať alkohol, dodržiavať pitný režim a vyhýbať sa fyzickej aktivite a pobytu na slnku v čase, keď je najteplejšie.

Chrípka a nachladnutie

Na letnú dovolenku zvyčajne cestujeme do krajín, v ktorých je podstatne teplejšie ako u nás. Aj z toho dôvodu vyhľadávame klimatizované priestory, v ktorých sa môžeme príjemne schladiť. Výrazné zmeny teplôt sú však záťažou pre imunitný systém, ktorý nás potom nedokáže dostatočne chrániť a v trópoch naopak poriadne vytrápi. Aby vás teda chrípka a nachladnutie nezastihli nepripravených, nezabudnite si do cestovnej lekárničky pribaliť voľne dostupné lieky na podporu imunity, horúčku a prechladnutie.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: galitskaya - stock.adobe.com

Úzkosť, stres a vyčerpanie

Príprava na dovolenku, ale aj cesta či dovolenka samotná, niekedy kladú zvýšené nároky na psychiku. Tá sa potom môže prejaviť v oslabenej imunite a väčšej náchylnosti organizmu na prechladnutie.

Ak si preto chcete užiť dovolenku bez starostí, pokúste sa čo najviac vecí vybaviť popredu. Týždeň pred odchodom si, pokiaľ možno, nenaplánujte nič iné ako balenie a posledné nákupy. Aby ste všetko zvládli v pokoji, môžete siahnuť aj po prípravkoch proti stresu, ktoré prispievajú k normálnej činnosti nervovej sústavy a obsahujú látky s upokojujúcimi účinkami.

Infekčné ochorenia

Infekčné ochorenia predstavujú riziko najmä pri ceste do exotických krajín. Je preto vhodné sa vopred informovať o potrebe doplnkového očkovania, vďaka ktorému sa môžete prípadnému nebezpečenstvu vyhnúť.

Zaočkovať sa môžete proti malárii, žltej zimnici, cholere, brušnému týfusu a iným. V krajinách s nižším hygienickým štandardom hrozí aj nákaza žltačkou typu A a B. Ani u nás sa ale nevyhnete riziku, ak preto dovolenkujete na Slovensku, je vhodné mať očkovanie napríklad proti nebezpečnej encefalitíde.