06. sep. 2023 o 09:32
ab, instagram.com/tatry_official, presovak.sk, noviny.sk

Milovníci našich Tatier zúria: Neuveríte, čo mal turista v taške počas strmého výstupu

placeholder
Turista na Bystrej lávke
Zdroj: Instagram/tatry_official

Keby vedeli naše Tatry rozprávať o inteligencii turistov, mohli by napísať už rovno knihu. Mnohí berú turistiku na ľahkú váhu a riskujú vážne zranenia. Nedávno takto turista riskoval aj život svojho psa.

Zábava
06. sep. 2023 o 09:32
Milovníci našich Tatier zúria: Neuveríte, čo mal turista v taške počas strmého výstupu

Keby vedeli naše Tatry rozprávať o inteligencii turistov, mohli by napísať už rovno knihu. Mnohí berú turistiku na ľahkú váhu a riskujú vážne zranenia. Nedávno takto turista riskoval aj život svojho psa.

Do poľských Tatier by ste sa so svojím štvornohým miláčikom nedostali. Platí tam totižto úplný zákaz vstupu so psom už niekoľko rokov. U nás to ale zakázané nie je, a preto často možno vidieť turistov na chodníkoch so svojimi chlpatými spoločníkmi.

Instagramový účet tatry_official zverejnil bizarné video turistu, ktorý liezol po strmej skale pomocou reťaze a na pleci mal modrú ikonickú tašku Ikea. Aj keď takáto taška nie je zrovná vhodná na turistiku, turista túto bizarnosť posunul ešte na vyšší level. V taške totižto niesol väčšieho psa. Muž mu vystrihol diery na labky a hlavu a vykračoval si s ním po Bystrej lávke.

Pristúpi park k zákazu?

Nepochybne ide o jednu z najkrásnejších trás vo Vysokých Tatrách. Túra vedie zo Štrbského plesa cez Vodopád Skok. Trasa cez Bystrú lávku alebo okruh cez Mlynickú a Furkotskú dolinu ponúka nádherné výhľady na tatranské plesá.

Ide o stredne náročnú turistiku, no medzi najnáročnejšie úseky trasy, ktoré sú zaistené reťazami, patrí výstup a zostup Bystrej lávky. Turista si ale z toho zjavne ťažkú hlavu nerobil. Podľa tatry_official muž na videu pochádza z Nemecka. Ľudia sú pobúrení z toho, čo si niektorí dovoľujú.

"Myslím, že sú zaujímavejšie miesta pre psa ako reťaze a taška z Ikey," napísal jeden z komentujúcich pod video. "Tento pán by mal dostať doživotný zákaz vstupu do Tatranského národného parku," napísal ďalší. Okrem toho vyčítajú turistovi, že takto prenášať psa hraničí s týraním zvierat.

Podľa hovorcu TANAP-u Petra Dzurillu by mali prísť čoskoro nové pravidlá, ktoré budú limitovať pohyb so psom v chránených územiach. Zatiaľ ale nie je jasné, kedy začnú nové opatrenia platiť. Turisti budú môcť so psami navštíviť len také oblasti, kde nežijú kolónie svišťov, veľké šelmy, kamzičie mláďatá a ohrozené druhy živočíchov.

Výnimkou nie sú ani slovenskí turisti

"Hoci sa niekomu môže zdať, že držať psa na vôdzke je vo voľnej prírode zbytočným obmedzením, je dôležité si uvedomiť, že po turistickom chodníku sa pohybujú aj iní návštevníci a často takisto v sprievode psov. Neraz dochádza k vzájomným konfliktom či už medzi samotnými psíkmi alebo aj ich majiteľmi," vyjadril sa hovorca Tatranského národného parku, informuje.

"Treba zdôrazniť, že návrh návštevného poriadku je postavený na princípoch trvalej udržateľnosti, zachovaní biodiverzity a v neposlednom rade aj na bezpečnosti a pohodlí návštevníkov. Nezabúdajme, že sme v národnom parku, kde by mala mať prioritu príroda a jej ochrana," zakončil Dzurilla.

Asi ale ani v tom najdivokejšie sne by si nikto nepredstavoval, že dokáže turista priniesť svojho psa do Tatier v taške a dokonca s ním prechádzať skutočne náročné úseky. Pred tromi rokmi bol v poľských Tatrách naopak chytený slovenský turista so psom, ktorý sa vybral rovno na najnáročnejší štít s reťazami. Uvideli ho miestni strážcovia a naparili mu pokutu. Pes mal podľa nich poranené labky do krvi. Poľskí ochranári uviedli, že takouto turistikou sa psovi len ubližuje psychicky a aj fyzicky.