21. apr. 2024 o 12:39
Miloš Audi, ladbible.com

Desivý prípad: Keď siamské dvojčatá postihla choroba a jedno zomrelo, druhé žilo po jeho boku

placeholder
Desivý prípad siamských dvojčiat.
Zdroj: reprofoto/youtube.com/@TheHistoryBehindOfficial

V Anglicku sa narodili siamské dvojčatá, ktoré sa museli deliť o jedno telo. Na sklonku ich života sa však udialo niečo strašidelné. Jedna zo sestier totiž musela v istom momente žiť vedľa mŕtvej dvojičky.

Zaujímavosti
21. apr. 2024 o 12:39
Desivý prípad: Keď siamské dvojčatá postihla choroba a jedno zomrelo, druhé žilo po jeho boku

V Anglicku sa narodili siamské dvojčatá, ktoré sa museli deliť o jedno telo. Na sklonku ich života sa však udialo niečo strašidelné. Jedna zo sestier totiž musela v istom momente žiť vedľa mŕtvej dvojičky.

Na začiatku 20. storočia sa v anglickom Brightone narodili siamské dvojčatá, ktoré zdieľali rovnaké telo. Ako informoval portál LADBible, dvojčatá spočiatku mnohí označovali za obyčajné exponáty, no neskôr sa im podarilo prevziať kontrolu nad svojimi životmi.

Ako vznikajú siamské dvojčatá?

Pri približne jednom z 200 000 pôrodov sa narodia siamské dvojčatá. Ide o stav, ktorý vzniká kvôli nedostatočnému oddeleniu vajíčka v maternici, čo spôsobuje, že sú deti doslova pripútané k sebe nejakou časťou tela. Tento zriedkavý syndróm je spúšťačom množstva zdravotných komplikácií pred, počas a po tehotenstve, pričom až polovica z nich skončí interrupciou.

Takéto dvojčatá môžu byť spojené v oblasti hrudníka, brucha, dolnej časti chrbta, panvy alebo hlavy, pričom sa im nemusia rozdeliť ani niektoré dôležité orgány. Hoci ide o veľmi nepríjemný stav, moderná medicína pokročila dostatočne na to, aby v niektorých prípadoch dokázala dvojčatá oddeliť. V minulosti však zdravotnícke praktiky neboli na takej úrovni ako dnes. Napriek tomu sa aj v tomto období dokázali narodiť zdravé siamské dvojčatá vrátate Daisy a Violet Hiltonových.

Zábava pre verejnosť

Sestry sa narodili v anglickom Brightone v roku 1908 a boli spojené v bedrovom kĺbe. Od malička však mali problémy, pretože ich vlastná matka predala žene menom Mary Hilton. Na nasledujúcich niekoľko rokov sa Daisy a Violet stali exponátom pre verejnosť, pričom ich nová pestúnka týrala fyzicky aj duševne. Na druhú stranu však rozvíjala ich talent v zábavnom priemysle.

V snahe zarobiť na dievčatách čo najviac peňazí, Hilton predávala ich fotky spoza baru, ktorý vlastnila, a vystavovala ich na festivaloch. Keď ich pestúnka zomrela, siamské dvojčatá boli odkázané do úplnej starostlivosti jej dcéry Edith, avšak nakoniec sa im podarilo vymaniť z tohto života.

Siamské dvojčatá po získaní slobody pokračovali v kariére v zábavnom priemysle. Najímali si ich viaceré hviezdy, no v roku 1961 im manažér zhabal ich majetok a utiekol. Vtedy si sestry museli nájsť prácu, pričom skončili v miestnom obchode v Severnej Kalifornii, kde živorili viac ako sedem rokov.

V roku 1969 však siamské dvojčatá postihla tragédia. Obe totiž trpeli chrípkou, ktorá nakoniec pripravila Daisy o život. Desivé na tom však je, že vážnejšie príznaky sa u Violet neprejavili ďalších niekoľko dní, čo znamená, že musela žiť po boku svojej mŕtvej sestry. Onedlho však choroba skolila aj ju rovnako ako Daisy. Hoci ide o hrozivý prípad, v súčasnosti existuje len malá šanca, že sa zopakuje. Lekári v tomto prípade ponúkajú operáciu na oddelenie tiel, ktorá môže druhej dvojičke zachrániť život.