18. aug. 2023 o 16:00
Miroslav Novysedlák, ladbible.com

Toto vás donúti prestať piť pivo aj víno: Budete znechutení, akú ingredienciu obsahujú

placeholder
Viete, ako sa vyrába pivo?
Zdroj: istockphoto.com

Ľudia zostali zdesení z toho, keď zistili, že v jednom z ich obľúbených nápojov sa nachádza prísada, z ktorej sa im dvíha žalúdok. Reč je o pive, ktoré milujú ľudia naprieč celým svetom. Jeho história je pomerne bohatá, no aj napriek tomu len málokto tuší, že môže obsahovať aj ryby.

Zaujímavosti
18. aug. 2023 o 16:00
Toto vás donúti prestať piť pivo aj víno: Budete znechutení, akú ingredienciu obsahujú

Ľudia zostali zdesení z toho, keď zistili, že v jednom z ich obľúbených nápojov sa nachádza prísada, z ktorej sa im dvíha žalúdok. Reč je o pive, ktoré milujú ľudia naprieč celým svetom. Jeho história je pomerne bohatá, no aj napriek tomu len málokto tuší, že môže obsahovať aj ryby.

Pravé pivo pozostáva zo štyroch hlavných ingrediencií - obilniny, chmeľ, droždie a voda. Existujú ale aj niektoré "tajné" ingrediencie, o ktorých ste možno nikdy ani len nepočuli. Patria k nim už spomínané ryby, uvádza portál LADbible. Čo konkrétne sa z týchto morských tvorov pridáva do piva?

Aká ingrediencia sa pridáva do piva?
Aká ingrediencia sa pridáva do piva?
Zdroj: istockphoto.com

V minulosti sa táto látka dávala do dezertov

Rybí produkt nachádzajúci sa v pive sa nazýva vyzina, ktorá pochádza z vysušených plávacích mechúrov rýb a používa sa na premenu živých kvasiniek do formy gélu. Látka sa používa v procese výroby piva na čírenie tekutiny a je nápomocná aj pri výrobe niektorých vín. Pôvodne pochádzala z jesetera, no po čase sa vytvorili metódy, ktoré umožnili tento produkt použiť aj z tresky a merlúzy. Vyzina sa používa na odfiltrovanie sedimentu z piva a okrem toho sa kedysi používala aj do dezertov a ovocných želé.

Prestanete piť pivo?
Prestanete piť pivo?
Zdroj: istockphoto.com

Kvasinky totiž môžu spôsobiť, že pivo bude zakalené a sedimentované a práve preto sa pridáva spomínaná vyzina. Častice z nej, ako aj častice kvasníc, sa spoja a padnú na dno. Následne sa dajú odfiltrovať a pivo bude vďaka tomu oveľa menej zakalené. Milovníci piva možno budú z tejto informácie znechutení a je možné, že niektorí na zlatý mok zanevrú. Nemusíte sa ale obávať, pretože nie všetky druhy pív používajú pri výrobe túto metódu. V skutočnosti totiž existuje oveľa viac vín, ktoré v procese výroby stále používajú vyzinu.