Pravé pivo pozostáva zo štyroch hlavných ingrediencií - obilniny, chmeľ, droždie a voda. Existujú ale aj niektoré "tajné" ingrediencie, o ktorých ste možno nikdy ani len nepočuli. Patria k nim už spomínané ryby, uvádza portál LADbible. Čo konkrétne sa z týchto morských tvorov pridáva do piva?
V minulosti sa táto látka dávala do dezertov
Rybí produkt nachádzajúci sa v pive sa nazýva vyzina, ktorá pochádza z vysušených plávacích mechúrov rýb a používa sa na premenu živých kvasiniek do formy gélu. Látka sa používa v procese výroby piva na čírenie tekutiny a je nápomocná aj pri výrobe niektorých vín. Pôvodne pochádzala z jesetera, no po čase sa vytvorili metódy, ktoré umožnili tento produkt použiť aj z tresky a merlúzy. Vyzina sa používa na odfiltrovanie sedimentu z piva a okrem toho sa kedysi používala aj do dezertov a ovocných želé.
Kvasinky totiž môžu spôsobiť, že pivo bude zakalené a sedimentované a práve preto sa pridáva spomínaná vyzina. Častice z nej, ako aj častice kvasníc, sa spoja a padnú na dno. Následne sa dajú odfiltrovať a pivo bude vďaka tomu oveľa menej zakalené. Milovníci piva možno budú z tejto informácie znechutení a je možné, že niektorí na zlatý mok zanevrú. Nemusíte sa ale obávať, pretože nie všetky druhy pív používajú pri výrobe túto metódu. V skutočnosti totiž existuje oveľa viac vín, ktoré v procese výroby stále používajú vyzinu.