01. aug. 2023 o 17:00
Miloš Audi, ladbible.com

Muž, ktorý schudol najviac v histórii ľudstva: Roky sa nevedel hýbať, zhodil vyše pol tony

placeholder
Muž, ktorý schudol najviac v histórii ľudstva.
Zdroj: twitter.com/TILbyqwyck, twitter.com/6blacknows

Khalid bin Mohsen Shaari dlhodobo bojoval s obezitou. Zašlo to až do krajnosti, pričom sa nedokázal hýbať a bol odkázaný na pomoc ostatných. Neskôr sa mu však podarilo zabojovať a zmeniť svoj život.

Zaujímavosti
01. aug. 2023 o 17:00
Muž, ktorý schudol najviac v histórii ľudstva: Roky sa nevedel hýbať, zhodil vyše pol tony

Khalid bin Mohsen Shaari dlhodobo bojoval s obezitou. Zašlo to až do krajnosti, pričom sa nedokázal hýbať a bol odkázaný na pomoc ostatných. Neskôr sa mu však podarilo zabojovať a zmeniť svoj život.

Mužovi zo Saudskej Arábie sa podarilo dosiahnuť jeden z najväčších úbytkov hmotnosti, aký bol kedy zaznamenaný. Khalid bin Mohsen Shaari vo svojom najhoršom období vážil viac ako 610 kilogramov. Ako informoval portál LADBible, muž sa s nepriaznivou situáciou rozhodol niečo spraviť, a preto požiadal o pomoc nielen ľudí okolo seba, ale aj úrady.

Pomoc mu poskytol aj kráľ

Mohsen Shaari sa od malička pasoval s nadváhou. Keď mal 22 rokov, vyhlásili ho za najtučnejšieho človeka na svete, pretože jeho BMI bolo na hodnote 204. Jeho situácia bola taká vážna, že sa už nedokázal hýbať a tri roky musel zostať pripútaný na lôžko. To ho donútilo obrátiť sa na úrady, aby mu poskytli pomoc. Nečakal však, že jeho prosbu si vypočuje najvýznamnejší človek v krajine.

Od roku 2013 nastala u Monsena Shaariho obrovská zmena. Zlepšenie jeho zdravia si totiž zobral na starosť bývalý kráľ Saudskej Arábie Abd Alláh, ktorému sa zapáčil jeho životný príbeh. Vládca mu zaobstaral prevoz do nemocnice v hlavnom meste Rijád a uhradil mu operáciu, ktorá mu pomohla zmierniť obezitu. Samotná liečba zahŕňala zákrok gastrického bypassu, pri ktorom sa zmenší objem žalúdka, ako aj prísnu diétu.

Pre Monsena Shaariho bol pripravený celý personál nemocnice a vládca mu zaobstaral aj špeciálne navrhnutý invalidný vozík, ktorý by mu umožnil začať jeho cestu k lepšiemu zdraviu a pomôcť mu pri fyzioterapii.

Zhodil viac ako pol tony

Liečba mala od samého začiatku neuveriteľný účinok. Už po šiestich mesiacoch Mohsen Shaari stratil polovicu telesnej hmotnosti, no stále vážil 300 kilogramov. Nakoniec mu po piatich rokoch intenzívneho cvičenia a zdravého stravovania podarilo klesnúť až na 63,5 kilogramu, čo znamená, že zhodil takmer 550 kilogramov z predošlej váhy. V roku 2018 muž podstúpil ďalšie procedúry na odstránenie prebytočnej kože z tela, vďaka ktorej vyzeral ako úplne nový človek.

V súčasnosti vyzerá 29-ročný Mohsen Shaari úplne inak ako pred rokmi. Okrem postavy sa mu zmenila aj povaha, pričom ho všetci poznajú ako veselého a šťastného človeka. Vďaka tomu si počas pobytu na lôžku vyslúžil aj prezývku, ktorou ho nazýval personál nemocnice - Smejko.

V čase, keď vážil 610 kilogramov, bol Mohsen Shaari považovaný za druhého najťažšieho človeka v zaznamenanej histórii. Najťažšou osobou, o ktorej existujú záznamy, je Američan Jon Brower Minnoch, ktorý vážil ohromujúcich 635 kilogramov.