Zaujímavosti
photo Foto
video Video
13. sep. 2023 o 12:00
Miloš Audi, unilad.com

Záhadná budova, ktorá spadla počas útoku na Dvojičky: Kolaps nastal aj bez nárazu lietadla

placeholder
Záhadná budova, ktorá spadla pri útoku na Dvojičky.
Zdroj: twitter.com/Mikerichardsnz, twitter.com/DylanMAllman

Počas útoku z 11. septembra 2001 zomreli tisíce ľudí. Ukázalo sa však, že v čase incidentu spadla aj tretia budova, ktorej kolaps nastal za záhadných okolností. Niektorí sa domnievajú, že v budove sídlili tajné služby.

Zaujímavosti
13. sep. 2023 o 12:00
Záhadná budova, ktorá spadla počas útoku na Dvojičky: Kolaps nastal aj bez nárazu lietadla

Počas útoku z 11. septembra 2001 zomreli tisíce ľudí. Ukázalo sa však, že v čase incidentu spadla aj tretia budova, ktorej kolaps nastal za záhadných okolností. Niektorí sa domnievajú, že v budove sídlili tajné služby.

V moderných dejinách existuje len málo udalostí, ktoré zanechali v histórii takú obrovskú škvrnu, ako je zrútenie Dvojičiek. V tento deň sa totiž odohral jeden z najsmrteľnejších teroristických útokov na svete, pri ktorom prišlo o život takmer 3 000 ľudí. Ako informoval portál Unilad, aj po viac ako 20 rokoch však existuje záhada, ktorú nikto z odborníkov nedokázal vyriešiť. Je ňou spadnutie siedmej budovy Svetového obchodného centra, ktorá sa zrútila bez toho, aby do nej narazilo lietadlo.

K čomu budova slúžila?

Pred 11. septembrom 2001 bolo Svetové obchodné centrum rozľahlým komplexom siedmych mrakodrapov vo finančnej štvrti na dolnom Manhattane. Zatiaľ čo Dvojičky boli najvyššími a najznámejšími budovami megastavby, 47-podlažná siedma veža s vyvýšeným chodníkom spájala ulicu Vesey a námestie komplexu.

V tomto mrakodrape podľa novín New York Times sídlili okrem rôznych organizácií aj kancelárie tajných služieb či CIA, hoci hovorca vládnej agentúry toto tvrdenie poprel. Existujú pritom teórie, že ústredňa v New Yorku riadila operácie na špehovanie a nábor zahraničných diplomatov v Organizácii Spojených národov (OSN) a odpočúvanie Američanov vracajúcich sa zo zámoria.

Všetko sa však zmenilo v osudný deň, kedy lietadlá unesené islamskou radikalistickou organizáciou al-Káida narazili do Dvojičiek a Pentagonu. Podivné na incidente je, že o necelých sedem hodín po útoku sa zrútila aj budova číslo 7. Kvôli tomu, že sa vládne agentúry sústredili skôr na pád Dvojičiek a poškodenie Pentagonu, sa na neočakávaný kolaps tejto veže do značnej miery zabudlo.

Nové vyšetrovanie

Napriek tomu existovali organizácie, ktoré sa snažili neočakávaný pád budovy 7 vyriešiť. V auguste 2008 vydal Národný inštitút pre štandardy a technológie (NIST) správu, v ktorej tvrdil, že odhalil príčinu zrútenia siedmej veže. Podľa vyhlásenia budova mala podľahnúť horúčave z nekontrolovateľných požiarov spôsobených úlomkami z neďalekej North Tower, ktorá sa v ten deň zrútila.

Toto teplo malo zapríčiniť, že oceľové podlahové nosníky sa roztiahli, čo viedlo k reťazovej reakcii a zlyhaniu kľúčového konštrukčného stĺpa. Porucha mala neskôr iniciovať postupný pád celej budovy.

Toto vysvetlenie však neuspokojilo veľkú skupinu odborníkov, ktorí kvôli tomu spustili vlastný výskum. V roku 2020 organizácia Architects & Engineers for 9/11 Truth (AE911T), ktorá pozostávala z viac ako 3 000 vedcov, inžinierov a architektov, podala formálnu žiadosť pre NIST. Tá mala opraviť vyjadrenie, ktoré inštitút uverejnil v roku 2008.

Skupina sa pritom odvolávala na komplexnú 4-ročnú štúdiu, ktorú vykonala na americkej University of Alaska Fairbanks. Tento výskum naznačil, kolaps siedmej veže spôsobilo simultánne zlyhanie každého stĺpa v budove. Vyjadrenie bolo v priamom rozpore so záverom inštitútu, ktorý tvrdil, že zrútenie spôsobilo oslabenie oceľových nosníkov.

Okrem toho skupina uviedla, že možnou príčinou je aj cielená demolácia megastavby, ktorá mala údajne odtrhnúť pozornosť od praktík a operácií vládnych agentúr riadených z budovy. Napriek týmto teóriám však záhada okolo zrútenia siedmej veže zostáva dodnes nevyriešená.