Zaujímavosti
photo Foto
video Video
07. sep. 2023 o 12:32
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Vedci našli na dne mora zvláštne "zlaté vajce". Nikto z nich netuší, ako mohlo vzniknúť

placeholder
Vedci našli na dne mora zvláštne "zlaté vajce".
Zdroj: twitter.com/bundleapp

Na dne oceánov sa nachádza množstvo neobjavených štruktúr. Jednu z nich sa vedcom podarilo nájsť aj pri pobreží Aljašky, pričom pripomínala zlaté vajce. Výskumníci tvrdia, že nikdy nič podobné nevideli.

Zaujímavosti
07. sep. 2023 o 12:32
Vedci našli na dne mora zvláštne "zlaté vajce". Nikto z nich netuší, ako mohlo vzniknúť

Na dne oceánov sa nachádza množstvo neobjavených štruktúr. Jednu z nich sa vedcom podarilo nájsť aj pri pobreží Aljašky, pričom pripomínala zlaté vajce. Výskumníci tvrdia, že nikdy nič podobné nevideli.

Vedci objavili na morskom dne záhadný zlatý objekt a predpokladajú, že ide o obal vajíčka. Nachádzal sa pri pobreží Aljašky približne 3 kilometre pod hladinou, pričom mal na vrchnej strane dieru. Ako informoval portál DailyMail, odborníci na oceánológiu potvrdili, že nikdy nič podobného nevideli a podľa nich túto štruktúru nevytvorilo žiadne doteraz známe zviera.

Nečakaný nález

Výskumníci od 23. augusta 2023 prehľadávajú morské dno pri Aljaške. Program s názvom NOAA Seascape Alaska 5 má slúžiť na vyplnenie medzier v chápaní podvodných živočíšnych a rastlinných štruktúr, a to pomocou cieleného mapovania s diaľkovo ovládanými prístrojmi. "V priebehu expedície očakávame, že preskúmame hlbokomorské biotopy koralov a húb či ďalšie zaujímavé živočíšne ríše," uviedol Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA) vo vyhlásení.

V priebehu skúmania sa však vedcom podarilo nájsť niečo nečakané. Išlo o podivný zlatý objekt s vajcovitým tvarom, ktorý mal na svojej vrchnej strane malú dieru. Podľa NOAA bol predmet jemný na dotyk ako kožné tkanivo, a preto predpokladajú, že by mohlo ísť o zvyšky morskej špongie alebo o obal vajíčka doteraz neznámeho tvora. "Niečo sa pokúšalo dostať dnu alebo horšie, vyjsť von," povedal jeden výskumník počas živého vysielania.

Objav podrobia testom

Namiesto toho, aby predmet nechali na mieste, vedci nasadili diaľkovo ovládané rameno, aby ho odstránili z morského dna. Neskôr ho nasali dlhou trubicou a vytiahli na pobrežie, odkiaľ poputoval do centra NOAA, kde sa podrobí testovaniu.

Napriek tomu, že odborníci zatiaľ nevedia, čo vlastne našli, používatelia na internete majú niekoľko úsmevných teórií o objekte. Podľa nich sa štruktúra podobá na takzvaného "facehuggera" z filmu Votrelec, z ktorého sa neskôr vyvinie veľký mimozemšťan. "Len dúfam, že keď to budeme skúmať, nič z toho nevyjde von," uviedol výskumník tímu, zatiaľ čo druhý podotkol: "Keď to naše kolektívne znalosti nedokážu identifikovať, musí to byť niečo zvláštne. Aké zviera by dokázalo vytvoriť takýto obal na vajce?"

Aj keď je podľa vedcov objav nezvyčajný, vzhľadom na to, že nepoznáme až dve tretiny hlbokooceánskeho života, môže to odhaľovať nový vzrušujúci nález. "Za 20 rokov, čo skúmam moria, som nič také nevidela. Vždy je prekvapivé vidieť nové veci a netrpezlivo budem čakať na analýzu vzorky, aby som pochopila, čo sme to vlastne našli. Predsa len, na morskom dne žije veľa neobjavených druhov," uviedla Kerry Howell, profesorka na univerzite v Plymouthe.