24. okt. 2023 o 12:00
Miroslav Novysedlák, forbes.sk

TOP 20 najvplyvnejších slovenských influencerov: Ktorý z nich kraľuje rebríčku?

placeholder
Kto je TOP slovenským influencerom?
Zdroj: instagram.com/doctorkrause, instagram.com/denisa.vysnovska

V poradí piaty rebríček magazínu Forbes zverejnil 20 osobností, ktoré majú najväčší vplyv na každodenné rozhodnutia ľudí. Či už ide o fitness trénerov, hercov alebo eko aktivistov, každý z nich má na svoju cieľovú skupinu výrazný vplyv. Kto sa však dostal na prvé miesto?

Zábava
24. okt. 2023 o 12:00
TOP 20 najvplyvnejších slovenských influencerov: Ktorý z nich kraľuje rebríčku?

V poradí piaty rebríček magazínu Forbes zverejnil 20 osobností, ktoré majú najväčší vplyv na každodenné rozhodnutia ľudí. Či už ide o fitness trénerov, hercov alebo eko aktivistov, každý z nich má na svoju cieľovú skupinu výrazný vplyv. Kto sa však dostal na prvé miesto?

Hoci niektorí z týchto influencerov nemajú stotisícové či miliónové profily, ich vplyv je výrazný do takej miery, že ním dokážu zacieliť na obrovské masy. Magazín Forbes vydal výročný piaty rebríček TOP slovenských influencerov za rok 2023. Ktorých z nich sledujete aj vy?

Maroš Molnár

Kráľom tohto rebríčka sa stal už tretíkrát po sebe. Do povedomia sa dostal v roku 2017 vďaka šou Extrémne premeny, v ktorej pomáhal ľuďom s obezitou. Maroš sa okrem sociálnych sietí venuje vlastnému centru funkčného a silového tréningu a stojí aj za fitness aplikáciou MOLfit’s Functional Training. Je autorom motivačnej knihy s názvom Gauč alebo šťastie a pripravuje aj knihu pre mládež, ktorá bude mať aj interaktívnu časť a vlastný web. Maroš má za sebou bohatú športovú kariéru a v minulosti sa venoval basketbalu, zjazdovému lyžovaniu aj atletike.

Milan Bardún

Všetci ho poznajú pod pseudonymom Milan Bez Mapy a jeho cestovateľské zážitky a tipy sú na nezaplatenie. Influencer založil svoj blog o cestovaní už počas vysokej školy. Najskôr išlo iba o jeho hobby, no postupom času sa ním začal živiť. V roku 2021 vydal autobiografiu Influencer, v ktorej zaujímavým spôsobom vykreslil množstvo svojich cestovateľských zážitkov. Jeho blog patrí k najčítanejším vo svojej kategórii.

Mozgová atletika

Za týmto názvom stojí chlapík menom Denis Kováč, ktorý v roku 2021 spolu s bratom spustil podcast Mozgová atletika. Influencer v ňom vtipným spôsobom rieši vedecké a edukačné témy, ktoré poslucháčom rozšíria obzory. Tento projekt spustil po ročnom pobyte v Kanade, kde sa mu v hlave zrodila myšlienka o tom, že by mal vlastný podcast. A všetko nasvedčuje tomu, že jeho nápad bol priam geniálny. Má totiž 100 epizód a viac ako 3 milióny vypočutí.

Adriana Poláková

Polákovú si väčšina pamätá ako moderátorku z televízie Markíza, ktorá moderovala Teleráno. Okrem moderovania sa venovala aj pečeniu a dokonca vydala 6 kuchárskych kníh a kalendárov. Bývalá moderátorka bola súčasťou tímu Kuchyňa Lidla a venuje sa tiež prevádzke kaštieľa v malebnej rakúskej obci Burgau.

Robert Krause

V tomto rebríčku sa ocitol prvýkrát, no napriek tomu zožal úspech. Krause už počas štúdia na vysokej škole napísal hneď niekoľko vedeckých článkov a dokonca je autorom kníh Detský mozog: Novorodenec a Detský mozog: Batoľa. So svojimi poznatkami sa delí na Instagrame aj na Facebooku a prednáša na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre a na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

Garáž.tv

Tento projekt kraľoval rebríčku top influencerov Slovenska v roku 2019. Garáž.tv vznikla v roku 2015 a založil ju Rasťo Chvála. Venuje sa recenziám automobilov a pomáha mu aj manželka, ktorá je jeho kameramankou. Dnes je z neho najväčší auto-moto youtuber na Slovensku a v Česku, ktorého videá sú v jeho kategórii najsledovanejšie.

Veronika Cifrová Ostrihoňová

Známa televízna tvár študovala tri roky politológiu a históriu v Paríži a USA. Začínala ako redaktorka Televíznych novín v Markíze a následne uvádzala reláciu Šoubiz. O tom, že Veronika žne úspechy, niet pochýb. V roku 2019 získala ocenenie Osobnosť televíznej obrazovky v kategórii Redaktor spravodajstva. Už niekoľko rokov má vlastnú talkshow Sit down s Veronikou, v RTVS uvádza diskusnú reláciu Silná zostava a dokonca stojí za iniciatívou Ženy_2020, ktorej cieľom je dopomôcť k riešeniu rovnosti príležitostí medzi mužmi a ženami.

Táňa Pauhofová

Sympatická herečka pred kamerou prvý raz stála ako 12-ročná. Okrem toho sa venovala aj karate a zúčastnila sa matematických či chemických olympiád. Keď študovala na strednej škole, celý jeden rok študovala v Oregone v USA. Rodičia netušili o tom, že sa z nej stane herečka a dokonca priznala, že úmyselne nezložila prijímacie pohovory na právnickú fakultu a potajomky sa prihlásila na štúdium herectva. Zahrala si v produkcii HBO Europe v oceňovanej minisérii Horiaci ker. Pauhofová za svoje výkony získala ocenenie Dosky a bola nominovaná na Českého leva.

Monika Hilmerová

V tomto rebríčku sa ocitla po tretí raz. Hilmerová si v prvom filme zahrala ako 10-ročná. Do širšieho povedomia sa dostala po tom, ako účinkovala v televíznych seriáloch Oteckovia, Dunaj, k vašim službám, Horná Dolná a mnohých iných. Je držiteľkou hereckých ocenení vrátane Osobnosti televíznej obrazovky. So svojím manželom Jarom Bekrom sa stali tvárami príručky rodiča "Viete, čo robia vaše deti?"

Zuzana Vačková

Sympatická herečka začala s kariérou už v detstve na dramatickom krúžku. Tam si ju všimol režisér Štefan Uher, ktorý jej ponúkol rolu vo filme Kosenie Jastrabej lúky. Vďaka tomu sa začala jej kariéra a následne si zahrala vo svojom prvom televíznom filme Pulzovanie nášho vesmíru. Mnohí jej hlas poznajú z dabingu a v uplynulých rokoch je aktívna hlavne na sociálnych sieťach. Na YouTube má svoju reláciu Zvedavá Zuza, do ktorej si pozýva známe slovenské osobnosti.

Natália Pažická

Natália sa v 14. rokoch aktívne venovala modelingu a po čase začala blogovať. Študovala módu na Amsterdam Fashion Institute a práve tam sa venovala udržateľnosti v odevnom priemysle. Na Instagrame zverejňuje príspevky týkajúce sa neetických praktikách módnych značiek, hlavne tých fast fashion. Natália je známa tým, že propaguje udržateľný život, lokálnu módu, ako aj nakupovanie v second handoch. Patrila k iniciátorkám online petície na Slovensku #klimatapotrebuje a stojí za podcastom Fashion Session, v ktorom hovorí o tom kde, ako a kto vyrába oblečenie, ktoré bežne kupujeme a nosíme.

Braňo Deák

Známy herec pôsobí nielen na televíznych obrazovkách, ale účinkuje aj v divadlách. Diváci ho poznajú zo seriálov Búrlivé víno, Oteckovia alebo Hranica. Braňo okrem iného napísal knihu receptov Chute a vône života, v ktorej predstavuje nielen svoje obľúbené jedlá, ale zároveň odhaľuje aj niečo zo svojho života. Je o ňom známe, že má rád outdoorové športy a motorky.

Petra Vlhová

Petra je známa ako špičková zjazdová lyžiarka, ktorá už ako 17-ročná debutovala na Svetovom pohári v alpskom lyžovaní, a skončila na 11. mieste. V roku 2014 po prvý raz reprezentovala Slovensko na zimných olympijských hrách a umiestnila sa na 19. mieste. Len rok potom dosiahla prvé víťazstvo v pretekoch Svetového pohára v Are. Petra je majsterkou sveta v obrovskom slalome a vo februári 2022 sa stala olympijskou víťazkou.

Vedátor

Samuel Kováčik založil tento vzdelávací projekt v roku 2016 a jeho primárnym cieľom je nielen spopularizovať slovenskú vedu, ale snaží sa aj vyvracať hoaxy. Je zároveň docentom na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského na Katedre teoretickej fyziky a čiastočne aj na Masarykovej univerzite v Brne. Známy je aj jeho Vedátorský podcast a v ňom s Jozefom Klebercom diskutujú o rôznych vedeckých otázkach. Je autorom knihy Obyčajné zázraky a v nej zrozumiteľným spôsobom vysvetľoval bežné javy vôkol nás, napríklad prečo Mesiac nespadne.

Alexandra Laura Godályová

Alexandra je medzi fanúšikmi na Instagrame známa tým, že žije so snúbencom Denisom Kučerom, ktorý je vozičkár. Obaja stoja za zrodom kanálu na YouTube, v ktorom hovoria o tom, že aj hendikepovaný človek si môže život užívať. Túto problematiku riešia nielen poučne, ale aj humorne. Ich tvorba má zbúrať všetky predsudky, ktoré má spoločnosť voči znevýhodneným osobám.

Dejepis Inak

Videá Sandry Svitekovej si na Instagrame vyslúžili takmer 100-tisíc fanúšikov. Je vyštudovanou učiteľkou filozofie a histórie a v roku 2016 založila edukačný YouTube kanál Dejepis Inak, kde prispieva videami, s ktorými ozrejmuje rôzne historické udalosti a ich dosah na súčasnosť. Učiteľskej kariéry sa vzdala kvôli nízkym platom a rozhodla sa, že ľudí bude vzdelávať práve takýmto spôsobom. Sandra bola obvinená z plagiátorstva a niekoľko jej videí bolo z YouTube stiahnutých.

Marek Fašiang

Známy herec pôvodne vyštudoval Právnickú fakultu Univerzity Komenského v Bratislave a už počas štúdia podnikal. Momentálne spoluvlastní niekoľko kaviarní na Slovensku a okrem podnikateľskej sféry sa venuje herectvu. Objavil sa v seriáloch ako Oteckovia, Mama na prenájom a dokonca si vyskúšal rolu moderátora v reality šou Farma. Jeho hlas je známy hlavne fanúšikom Harryho Pottera, ktorému prepožičal svoj hlas. V roku 2019 bol nominovaný na cenu OTO v kategórii herec.

Denisa "DeDe" Vyšňovská

Denisa v roku 2015 vyhrala Miss Universe Slovenskej republiky a Slovensko reprezentovala aj na svetovom Miss Universe. Modeling zavesila na klinec a začala sa venovať sociálnym sieťam, kde prezentuje štýlové outfity. Do povedomia sa dostala s vtipnými videami, v ktorých paroduje rôzne povolania, vďaka čomu si čiastočne splnila detský sen, pretože chcela byť herečkou.

Števo Eisele

Do rebríčka top influencerov Slovenska bol zaradený po prvýkrát. Verejnosť ho pozná ako najznámejšieho slovenského komentátora Formule 1 a komentátora futbalovej Ligy majstrov. Eisele v minulosti 12 rokov pôsobil ako futbalový brankár. Venoval sa aj atletike, bol redaktorom športového spravodajstva a stojí za projektom EisKing, v rámci ktorého s českým pretekárom Josefom Králom pripravuje YouTube reláciu o Formule 1.

Jany Landl

Patrí k známym fitness trénerom a motivátorom s viac ako 20-ročnými skúsenosťami. Vedie svoj vlastný online tréningový program a zameriava sa aj na výživové poradenstvo. Jany má okrem iného podcast Janyho Fitcast. Je o ňom známe, že je viacnásobným majstrom Slovenska a Európy v karate a fitness. Je tiež autorom dvoch fitness diárov aj vegánskej kuchárskej knihy.