06. aug. 2023 o 16:05
Miloš Audi, vogue.com, steroplast.co.uk, nypost.com, kaufland.sk

5 najlepších superpotravín sveta: Ktoré sú tie najzdravšie a najvýživnejšie pre naše telo?

placeholder
5 najlepších superpotravín na svete
Zdroj: istock.com

Zdravá strava nám pomáha udržiavať správne fungovanie celého organizmu. Ktoré potraviny však majú najviac takýchto prosperujúcich látok? Na túto otázku sa pozreli vedci, ktorí vytvorili rebríček superpotravín.

Zaujímavosti
06. aug. 2023 o 16:05
5 najlepších superpotravín sveta: Ktoré sú tie najzdravšie a najvýživnejšie pre naše telo?

Zdravá strava nám pomáha udržiavať správne fungovanie celého organizmu. Ktoré potraviny však majú najviac takýchto prosperujúcich látok? Na túto otázku sa pozreli vedci, ktorí vytvorili rebríček superpotravín.

Výskumníci z americkej William Paterson University zisťovali, čo je najzdravším jedlom na svete. Študovali pritom až 41 rôznych druhov ovocia a zeleniny, ktoré následne zoradili podľa určitých parametrov a nutričnej hodnoty. Ako informoval portál Vogue, superpotravina na prvom mieste sa dá pestovať aj u vás doma a to bez toho, aby ste museli mať záhradu či záhony. Aké jedlá sa umiestnili na ďalších priečkach?

Aké sú najlepšie potraviny na svete?
Aké sú najlepšie potraviny na svete?
Zdroj: istock.com

Výskum superpotravín

Hlavná autorka výskumu Jennifer Di Noia spoločne so svojím tímom vytvorila zoznam najlepších potravín na svete, ktoré rozdelila podľa miery 17 dôležitých živín, ako napríklad vláknina, draslík, proteín i vitamíny B12, A, D či C.

Tieto hodnoty vedci sledovali pomocou výskumných vzoriek, ktoré mali rovnaký počet kalórií (najväčšie množstvo výživných látok na kalóriu), aby tak zamedzili neférovosti. "Skóre môže spotrebiteľom pomôcť zamerať sa na ich denný príjem a na to, ako najlepšie získať z potravín čo najviac živín. Rebríček poskytuje jasnosť o nutričnej kvalite a môže pomôcť pri výbere jedál s vyšším obsahom prosperujúcich látok," uviedla Di Noia. Ktoré potraviny sa teda umiestnili najvyššie?

Vedci potraviny zoraďovali na základe počtu živín.
Vedci potraviny zoraďovali na základe počtu živín.
Zdroj: istock.com

5. Špenát

Obľúbená pochúťka Pepka námorníka ponúka vo svojich listoch omnoho viac, ako si niektorí ľudia môžu myslieť. Ide totiž o potravinu, ktorá aj keď nemá veľké množstvo kalórií, je plná vitamínov A, B, C, K, vápnika, horčíka, železa a viacerých ďalších minerálov. Okrem toho je špenát prospešný pre srdce, kosti, imunitný systém, znižovanie cholesterolu, redukciu bolesti hlavy či odpudzovanie baktérií a vírusov. Preto táto potravina získala vo výskume piate miesto s 86,43 bodmi.

Špenát získal piate miesto.
Špenát získal piate miesto.
Zdroj: istock.com

4. Cvikla

Táto červená potravina, ktorá je známa svojou príjemnou a šťavnatou chuťou, má viac ako 3-tisícročnú históriu, pričom ju obľubovali naši predkovia z Európy, Ázie či Severnej Ameriky. Zelenina je bohatá na vitamíny skupiny B, C i E a obsahuje veľké množstvo minerálnych látok ako sú železo, draslík, vápnik či horčík. Potravina je ako stvorená pre ženy, pretože zlepšuje zdravie nechtov, vlasov či pleti a má aj pozitívny vplyv na vývoj plodu. Vďaka tomu cvikla získala štvrté miesto v rebríčku s 87,08 bodmi.

Cvikla získala štvrté miesto.
Cvikla získala štvrté miesto.
Zdroj: istock.com

3. Mangold

Aj keď je táto zelenina podobná špenátu či cukrovej repe, nepomýľte si ju. Ide totiž o potravinu s množstvom prospešných látok zlepšujúcich zdravie celého organizmu. Mangold je bohatý hlavne na vitamín K, A či E, no môžeme v ňom nájsť aj veľkú mieru sodíka, horčíka, draslíka a železa. Okrem toho je potravina skvelou voľbou pri problémoch s dýchacími cestami, nervozite, zlepšuje trávenie a odľahčuje pečeň. Vďaka tomu sa mangold umiestnil na bronzovej priečke so skóre 89,27.

Mangold získal bronzovú priečku.
Mangold získal bronzovú priečku.
Zdroj: istock.com

2. Čínska kapusta

Čínska kapusta je zelenina, ktorá sa konzumuje už viac ako 1 500 rokov. Ide pritom o potravinu, ktorá je živým príkladom príslovia: Menej je niekedy viac. Dôvodom je, že hoci ide o nízkoenergetickú rastlinu, je bohatá na vitamín C, B, karotén, draslík, horčík či železo. Okrem toho zelenina posilňuje imunitný systém, pomáha udržiavať zdravý zažívací trakt a má protisklerotické účinky. Vďaka tomu sa čínska kapusta umiestnila na druhom mieste so skóre 91,99.

Čínska kapusta získala striebro.
Čínska kapusta získala striebro.
Zdroj: istock.com

1. Žerucha

Víťazom v rebríčku najlepších potravín na svete sa stala žerucha potočná, ktorá získala plný počet bodov. Obsahuje totiž množstvo dôležitých látok, ako napríklad železo, vápnik, draslík či horčík a len 100 gramov tejto bylinky stačí na pokrytie väčšiny dennej dávky vitamínu C. Okrem toho je žerucha dokonalá na podporu imunitného systému, potlačenie dýchacích ochorení a zlepšenie trávenia.

Žerucha je však taká silná, že pri konzumácii veľkého množstva môže mať aj nepriaznivé účinky na organizmus. Ak totiž človek zje viac ako 100 gramov tejto bylinky, môže si kvôli veľkému množstvu látok podráždiť močový mechúr, obličky či žalúdok.

Žerucha deklasovala všetky ostatné potraviny.
Žerucha deklasovala všetky ostatné potraviny.
Zdroj: istock.com