13. sep. 2022 o 13:04
Miloš Audi, unilad.com

Mozog útokov z 11. septembra stále čaká na súdny proces. Čo bráni jeho odsúdeniu?

placeholder
Mozog útokov z 11. septembra stále čaká na súdny proces.
Zdroj: twitter.com/kevinhaddad08, twitter.com/JohnBasham

Khalid Sheikh Mohammed, ktorý bol údajným strojcom útokov z 11. septembra 2001, je už takmer 20 rokov väznený na základni Guantánamo, aj keď nestál pred súdom. Vo väznici sa však podľa odborníkov dejú nekalé praktiky.

Zaujímavosti
13. sep. 2022 o 13:04
Mozog útokov z 11. septembra stále čaká na súdny proces. Čo bráni jeho odsúdeniu?

Khalid Sheikh Mohammed, ktorý bol údajným strojcom útokov z 11. septembra 2001, je už takmer 20 rokov väznený na základni Guantánamo, aj keď nestál pred súdom. Vo väznici sa však podľa odborníkov dejú nekalé praktiky.

Údajný strojca koordinovaných teroristických útokov z 11. septembra 2001 aj po dvadsiatich rokoch stále čaká na súdny proces. Khalida Sheikha Mohammeda prvýkrát zatkli v marci 2003, no naplánované pojednávanie sa niekoľkokrát odložilo. Podľa portálu Unilad bol Mohammed identifikovaný ako podozrivý takmer okamžite po teroristických útokoch, no niektorí odborníci tvrdia, že jeho odsúdeniu bránia iné prekážky.

Čo sa odohralo 11. septembra 2001?

Oficiálne vyšetrovanie teroristického útoku ukázalo, že 19 prívržencov islamskej organizácie al-Káida unieslo štyri komerčné lietadlá. Dve narazili do mrakodrapov World Trade Center známych ako "dvojičky", čo spôsobilo ich následný pád, jedno do budovy Ministerstva obrany USA a posledné spadlo v Pensylvánii po tom, čo sa pasažieri snažili dostať lietadlo pod svoju kontrolu. Útoky si vyžiadali takmer 3-tisíc obetí a okolo 25-tisíc zranených.

Medzi hlavnými podozrivými sa nachádzal aj Mohammed, ktorého zadržali 18 mesiacov po útoku. Keďže sa súdne procesy niekoľkokrát odložili, údajný strojca musel stráviť takmer 20 rokov na Guantáname, kde je situované vojenské väzenie pre ľudí zapletených do teroristických činov.

Nelegálne spôsoby vypočúvania

Niektorí odborníci však tvrdia, že vláda v tomto prípade čelí ťažkostiam. Tie vyplývajú zo skutočnosti, že agenti CIA Mohammeda podrobili takzvaným "vylepšeným vypočúvacím technikám." Kritici tvrdia, že boli veľmi podobné mučeniu, čo je však v rozpore so Ženevským dohovorom, ktorý určuje, ako sa treba správať k vojenským zajatcom.

Metódy vypočúvania údajne zahŕňali waterboarding, pri ktorom väzňovi prekryjú tvár látkou a lejú na ňu vodu, či zásahy elektrickým prúdom. V prípade, že by bolo dokázané mučenie, by podľa amerického právneho systému boli zdiskreditované všetky výpovede i skutky, ku ktorým sa Mohammed priznal.

Bývalý generálny prokurátor USA David Kelley patrí ku kritikom, ktorí hlásajú o zlom zaobchádzaní s údajnými teroristami na Guantáname. Dodal, že nedostatky vo vymedzení spravodlivého súdneho procesu považuje za "hroznú tragédiu" pre rodiny obetí. Podľa neho je situácia vo väznici "obrovským poškvrnením histórie celej krajiny."

V prípade Mohammeda existuje len mizivá šanca, že ho z väznice v Guantáname presunú a ďalšie pokusy o rozbehnutie súdneho procesu tak budú naďalej čeliť neúspechom. Predbežné vypočutie Mohammeda a štyroch ďalších údajných sprisahancov útokov z 11. septembra sa malo začať koncom septembra, no napokon bolo zrušené.