Zaujímavosti
photo Foto
video Video
14. sep. 2023 o 14:30
Miloš Audi, dailymail.co.uk

Pred zemetrasením v Maroku boli na nebi vidieť podivné svetlá. Vedci nevedia, ako vznikli

placeholder
Pred zemetrasením v Maroku boli na nebi vidieť divné svetlá.
Zdroj: istock.com, facebook.com/onthegosavings

Zemetrasenie v Maroku si vyžiadalo tisíce životov a zničilo obydlia mnohým obyvateľom. Pred katastrofou sa však na oblohe objavili podivné svetlá a vedci presne nevedia, čo ich zapríčinilo.

Zaujímavosti
14. sep. 2023 o 14:30
Pred zemetrasením v Maroku boli na nebi vidieť podivné svetlá. Vedci nevedia, ako vznikli

Zemetrasenie v Maroku si vyžiadalo tisíce životov a zničilo obydlia mnohým obyvateľom. Pred katastrofou sa však na oblohe objavili podivné svetlá a vedci presne nevedia, čo ich zapríčinilo.

Na začiatku septembra 2023 otriaslo Maroko ničivé zemetrasenie, ktoré malo na svedomí tisícky životov. Pred touto katastrofou však mnohí obyvatelia zachytili na kameru záhadné svetlá, ktoré sa rozprestierali na oblohe. Ako informoval portál Daily Mail, nevysvetlené pozorovania vystrašili ľudí, pričom sa mnohí domnievajú, že záblesky mohlo vytvoriť UFO.

Pred zemetrasením bolo možné vidieť podivné svetlá.
Pred zemetrasením bolo možné vidieť podivné svetlá.
Zdroj: istock.com (ilustračné)

Pravda alebo mýtus?

9. septembra zasiahlo strednú časť Maroka silné zemetrasenie s magnitúdou 6,8, ktoré pocítili aj v mnohých veľkých mestách ako Rabat či Marrákeš. Mnohí obyvatelia si všimli, že nad Agadirom na úpätí pohoria Atlas bolo možné pozorovať modré svetlá blikajúce niekoľko hodín predtým, ako začali otrasy. "Zemetrasenie v Maroku nastalo v noci. Podmienka, aby ho ľudia videli alebo ho zaznamenali kamerami, bola relatívne vysoká," uviedol geofyzik Friedemann Freund.

Napriek mnohým videám, ktoré v tú noc vznikli, sa incident považoval za mýtus. Odborníci predpokladajú, že tieto nezvyčajné svetlá bolo možné vidieť kvôli zmenám, ku ktorým dochádza v magnetickom poli Zeme počas zemetrasenia alebo sopečnej erupcie. "Záblesky môžu mať rôzne podoby. Môže ísť napríklad o ružovú svetelnú guľu alebo podivné nebeské plamene," dodal.

Používatelia na sociálnych sieťach však majú iný názor. Aj keď niektorí uviedli, že svetlá mohli zapríčiniť obyčajné blesky či zlé poveternostné podmienky, objavili sa aj názory, podľa ktorých za zábleskami stáli mimozemšťania či príchod UFO. Nikto však presne nevie, čo tento jav spôsobilo alebo ako ho zreprodukovať.

Analýza podobných javov

Kvôli zaujímavosti javu sa Freund s kolegami rozhodli študovať tento jav. Dohromady zanalyzovali až 65 incidentov, ktoré spomínali podivné svetlá na oblohe od začiatku 17. storočia. Zistili, že 85 percent sa odohralo v blízkosti zlomov v zemskej kôre, bežne označovaných ako trhliny. Väčšina pozorovaní sa tiež uskutočnila pred alebo počas zemetrasenia, ale len zriedkakedy po ňom.

Kvôli týmto zisteniam vedci predpokladajú, že istá seizmická reakcia vygenerovala podivné svetlá rovnako ako batéria. Toto tvrdenie je však potrebné preskúmať v budúcich štúdiách. "Je to jeden z mála zdokumentovaných javov. Svetlá zemetrasenia, ktoré sa menia pred seizmickou aktivitou, môžu jedného dňa pomôcť predpovedať blížiacu sa katastrofu," povedal vedec Robert Thériault z kanadského Ministère des Ressources Naturelles.

Tieto podivné incidenty zachytili kamery aj v minulosti. Naposledy sa tak stalo v talianskom historickom meste L'Aquila v roku 2009, kedy len pár sekúnd pred zemetrasením bolo možné vidieť záblesky svetiel na oblohe. Niečo podobné nastalo aj v roku 1988, kedy sa 11 dní pred silným zemetrasením v blízkosti rieky svätého Vavrinca v kanadskom Québecu pohybovala na oblohe jasná fialová guľa svetla.