06. dec. 2022 o 11:21
Miloš Audi, unilad.com, vice.com

Odmietli sa vysťahovať kvôli výstavbe futuristického mesta. Súd im preto udelil trest smrti

placeholder
Odmietli sa vysťahovať kvôli výstavbe mesta budúcnosti.
Zdroj: facebook.com/TheB1M, istock.com

Saudskoarabská vláda zatkla troch mužov z kmeňa Howeitat, ktorí kritizovali stavbu futuristického mesta Neom za 500 miliárd dolárov. Súd im pre ich konanie nedávno vymeral trest smrti.

Zaujímavosti
06. dec. 2022 o 11:21
Odmietli sa vysťahovať kvôli výstavbe futuristického mesta. Súd im preto udelil trest smrti

Saudskoarabská vláda zatkla troch mužov z kmeňa Howeitat, ktorí kritizovali stavbu futuristického mesta Neom za 500 miliárd dolárov. Súd im pre ich konanie nedávno vymeral trest smrti.

Korunný princ Saudskej Arábie Mohammed bin Salmán v roku 2017 predstavil plán na stavbu futuristického mesta s názvom Neom na severnom brehu Červeného mora. Kvôli tomuto kroku museli mnohí obyvatelia opustiť svoje domovy. Ako informoval portál Unilad, traja domorodci sa však odmietli odsťahovať, kvôli čomu im saudskoarabský trestný súd udelil trest smrti.

Mesto budúcnosti

Neom je futuristické mesto, ktoré má získavať všetku energiu z obnoviteľných zdrojov. Odhadovaná cena tejto stavby sa pohybuje na hodnote približne 500 miliárd dolárov. Projekt bude zahŕňať vlastné letisko, vysokorýchlostný vlak a nepretržitý dohľad zo strany saudskej vlády s využitím najnovších technológií.

Podľa vyjadrenia princa Saudskej Arábie sa dokončenie mesta plánuje na rok 2025, no niektorí odborníci varovali, že kvôli vysokým nákladom môže budovanie trvať ďalších 20 rokov.

Trest smrti pre odporcov

Projekt so sebou prináša aj množstvo problémov. Kvôli stavbe obrovského mesta sa museli z oblasti vysťahovať domorodci. Ich protesty pritom Saudská Arábia netoleruje a odporcom ukladá vysoké tresty.

To sa stalo aj Shadlimu, Attaullahovi and Ibrahimovi z kmeňa Howeitat, ktorého obyvatelia žijú na severozápade Saudskej Arábie. Úrady ich požiadali, aby opustili svoje domovy, čo však odmietli urobiť. Zatkli ich v roku 2020, pričom im 2. októbra 2022 udelili trest smrti. Niekoľkých ďalších členov kmeňa poslali na 50 rokov do väzenia. Rozsudok vyniesol saudskoarabský Špecializovaný trestný súd, ktorý sa využíva najmä pri obvineniach disidentov a aktivistov.

Už v apríli 2020 sa odohral incident spojený s odporcami nákladnej stavby. Špeciálne jednotky Saudskej Arábie vtedy zabili Abdula Rahima, ktorý bol príbuzným odsúdeného Ibrahima. 43-ročný muž otvorene kritizoval stavbu futuristického mesta a na sociálnych sieťach vyzýval ľudí na bojkot povinného vysťahovania z oblasti. V príspevku tiež povedal, že krajina je vinná z terorizmu.

Vláda uviedla, že Rahim zahynul počas prestrelky s bezpečnostnými zložkami. Po incidente tiež tvrdila, že muža museli neutralizovať, pretože sa zabarikádoval vo svojom dome a hádzal na špeciálne jednotky molotovove koktaily.

Telo zabitého muža si úrady po incidente nechali niekoľko týždňov a neskôr tento prípad uzavreli bez zverejnenia ďalších podrobností. Saudská vláda tiež údajne ponúkla ľuďom finančnú odmenu za odsúdenie konania Rahima, pričom každého, kto proti kroku protestoval, rýchlo umlčala.