09. mar. 2023 o 07:00
PR clánok, OPOP

Ako ušetriť? Vymeňte starý kotol

placeholder
Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock

S končiacou sa zimou prichádza najlepší čas na výmenu starého kotla. Možno si poviete, že nový nepotrebujete. Dáme vám však 5 dôvodov, prečo zmenu zvážiť.

Tipy
09. mar. 2023 o 07:00
Ako ušetriť? Vymeňte starý kotol

S končiacou sa zimou prichádza najlepší čas na výmenu starého kotla. Možno si poviete, že nový nepotrebujete. Dáme vám však 5 dôvodov, prečo zmenu zvážiť.

Vývoj a nové funkcie sa týkajú nielen televízorov alebo áut, ale aj možností vykurovacích systémov. Keď vyberáte nový kotol na tuhé palivo, môže vás prekvapiť viacerými vylepšeniami. Výrobcovia prichádzajú s upravenými konštrukciami, moderným ovládaním a zjednodušeným čistením. V prvom rade tým uľahčujú majiteľom nových kotlov obsluhu kotla a chod vykurovania. Druhý benefit možno oceníte ešte viac – lepšia konštrukcia umožňuje výrazne znížiť náklady na palivo. Vďaka tomu, že menej prekúrite, ušetríte peniaze.

1. Vyššia účinnosť – menej paliva

Nové kotly na tuhé palivo dosahujú veľmi vysokú účinnosť. Obvykle sa pohybuje nad 85 %, ale pri automatických peletových kotloch nie je problém dostať sa aj na 93 %. Čo to znamená? Čím má kotol vyššiu účinnosť, tým lepšie využíva energiu paliva. Nedochádza k veľkým stratám, a tak máte doma príjemne teplo, aj keď menej prikladáte.

Pre porovnanie majú staršie kotly účinnosť len okolo 70 % a napríklad otvorený krb dokáže využiť menej než tretinu energie z priloženého dreva.

2. Riadiaca jednotka a efektívna prevádzka

Staršie odhorievacie a prehorievacie typy kotlov neponúkajú veľa možností, ako regulovať ich chod. Aj to vám môže komplikovať snahu kúriť úsporne a efektívne. Na kúrenie drevom sú dnes najlepšou voľbou splyňovacie kotly, ktoré obsahujú elektronickú jednotku a odťahový ventilátor. Vďaka tomu prebieha automatická modulácia výkonu podľa aktuálnych potrieb vašej domácnosti.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: OPOP

Ešte vyšší komfort pri kúrení zabezpečia automatické kotly na pelety. Jednotná veľkosť drevených peliet umožňuje samočinné prikladanie, takže celý proces prebieha bez vás. Len čo nastavíte požadovanú teplotu v miestnostiach, kotol automaticky riadi kúrenie a dodáva na rošt horáka presné množstvo paliva. Stačí len raz za niekoľko dní dosypať zásobník.

3. Vzdialené ovládanie

Moderný kotol na pevné palivo môžete väčšinou ovládať prostredníctvom displeja, na ktorom vidíte všetky parametre vykurovania. Výnimkou nie je ani pripojenie kotla na domácu wi-fi sieť, čo vám umožní vzdialene ovládať kúrenie cez mobil.

V prípade automatického peletového kotla môžete riadiť celý proces kúrenia. Na diaľku zapnete kotol, zapálite palivo a pokojne môžete meniť nastavenie teplôt. To využijete napríklad pri návrate z dovolenky alebo pri zmene počasia. Keď nie je nikto doma, jednoducho znížite teplotu.

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: Shutterstock

Druhou možnosťou je pripojenie snímača vonkajšej teploty. Vďaka tomu kotol upravuje kúrenie a pomôže vám šetriť palivo, keď je teplejšie počasie.

4. Výhody akumulačnej nádoby

Ku kotlu na drevo odporúčame inštalovať akumulačnú nádrž, ktorá zaistí správny chod kúrenia. Dokáže uchovať množstvo ohriatej vody a využiť ju neskôr, pokojne o niekoľko hodín. Tak dochádza k efektívnemu využívaniu paliva.

5. Peniaze z dotácie

Nákup nového kotla na drevo alebo pelety nemusíte platiť sami. Ak máte doma starý kotol, oplatí sa zaujímať o program Zelená domácnostiam, ktorý po splnení podmienok umožňuje získať domácnostiam finančnú podporu na inštaláciu kotla na biomasu.