Zaujímavosti
photo Foto
video Video
24. sep. 2023 o 09:31
Miloš Audi, unilad.com

Výstava, na ktorú sa musíte pretlačiť cez nahých modelov: Upozorňuje na sexualitu a nahotu

placeholder
Výstava, na ktorej sa musíte predierať medzi nahými ľuďmi.
Zdroj: twitter.com/DidYouKnowXXX

V Londýne bola nedávno spustená kontroverzná výstava od výtvarníčky Mariny Abramović. Návštevníci tu ale nesledujú len explicitné umelecké diela, ale aj nahých modelov, cez ktorých musia vstúpiť do priestoru.

Zaujímavosti
24. sep. 2023 o 09:31
Výstava, na ktorú sa musíte pretlačiť cez nahých modelov: Upozorňuje na sexualitu a nahotu

V Londýne bola nedávno spustená kontroverzná výstava od výtvarníčky Mariny Abramović. Návštevníci tu ale nesledujú len explicitné umelecké diela, ale aj nahých modelov, cez ktorých musia vstúpiť do priestoru.

Londýnska Kráľovská akadémia umenia nedávno otvorila novú výstavu, ktorá ponúka návštevníkom veľmi netradičné diela. Kontroverziu však nespustili len výtvory vystavené na stenách, ale aj nahé modelky a modeli stojaci pri vchode. Ako informoval portál Unilad, návštevníci sa doslova musia cez týchto ľudí pretlačiť, aby sa dostali dovnútra.

Zákaz pre mladistvých

Autorkou výstavy s názvom Imponderabilia je známa výtvarníčka Marina Abramović, ktorá aj napriek tomu, že vo svojej práci zvyčajne odhaľuje svoju dušu, najnovšie vo výtvoroch ukazuje oveľa viac kože. Dôvodom je, že jej umelecké diela lemujú nahé telá modelov a modeliek, ktorí stoja oproti sebe v malých rozostupoch.

Návštevníkov však nebudú dráždiť len pohľady na naháčov, pretože sa cez nich musia predrať do galérie. Aj keď existuje samostatný vchod pre ľudí, ktorí sa nahým modelom chcú vyhnúť, Kráľovská akadémia umenia (RA) odporúča, aby ste zažili výstavu tak, ako to chcela umelkyňa. Kvôli tomu je vstup do budovy zakázaný pre ľudí mladších ako šestnásť rokov.

Ochranné opatrenia

Vedúca výstavy Andrea Tarsia uviedla, že celá exhibícia, ktorú si môžu návštevníci pozrieť do 1. januára 2024, núti ľudí konfrontovať sa s nahotou, pohlavím, sexualitou či túžbou. Toto tvrdenie potvrdzujú aj viaceré explicitné diela, ako napríklad obraz nahej ženy na sedle bicykla, ktorá je zavesená na kríži.

Pochopiteľne, akadémia zaviedla viacero bezpečnostných opatrení na ochranu účinkujúcich a verejnosti, ktorá si prezerá výstavu. Okrem kontroly dokladov majú všetci návštevníci zákaz fotografovať a natáčať živé vystúpenia modelov. K tomu sa tiež ľudia nemôžu nevhodne dotýkať alebo správať k účinkujúcim, pričom v prípade akýchkoľvek problémov návštevníkov vyhodia pracovníci galérie. Autorka výstavy tiež zabezpečila pohotovostného lekára, psychológa a odborníka na výživu.

Abramović predviedla silne abstraktné umelecké diela aj v minulosti. Napríklad v roku 1974 na výstave zvanej Rhythm 0, keď postávala na podstavci a nechala návštevníkov voľne s ňou interagovať a používať viaceré predmety podľa vlastného uváženia. Aj keď bolo vystúpenie spočiatku pokojné, neskôr sa veci sa rýchlo vyhrotili a niektorí účastníci sa voči umelkyni začali správať i násilne.

Podobný kúsok predviedla aj na svojej výstave s názvom A Moment of Silence. V nej sedela ticho na stoličke 8 hodín denne, 6 dní v týždni po dobu troch mesiacov, pričom trávila minúty s neznámymi ľuďmi. Najznámejší moment z tohto podujatia sa stal vtedy, keď si oproti umelkyni sadla jej prvá láska, ktorú nevidela viac ako 20 rokov.