23. aug. 2023 o 12:19
Pelikan, obkec.sk

Eiffelovka či Burj Khalifa. Ktoré svetové monumenty priťahujú najväčšiu pozornosť?

placeholder
Burj Khalifa je najobľúbenejším monumentom na svete.
Zdroj: Shutterstock

V roku 2022 sme sa opäť rozcestovali a počet turistov naprieč svetom dosiahol 917 miliónov.

Cestovanie
23. aug. 2023 o 12:19
Eiffelovka či Burj Khalifa. Ktoré svetové monumenty priťahujú najväčšiu pozornosť?

V roku 2022 sme sa opäť rozcestovali a počet turistov naprieč svetom dosiahol 917 miliónov.

Lákajú nás najmä pamiatky, monumenty či prírodné skvosty, ktoré sú kľúčové aj pre turistický biznis.

Cestovný ruch zohráva dôležitú úlohu v hospodárstve krajiny a zaujímavý zdroj príjmu do štátneho rozpočtu. Napríklad príjmy zo vstupeniek na vyhliadkovú plošinu najvyššej budovy sveta Burj Khalifa predstavujú ročne približne 570 miliónov eur.

Portál Switch On Business zisťoval, koľko pozornosti ročne priťahujú najznámejšie monumenty a pamiatky sveta. Následne zostavil rebríček, a to na základe vyhľadávania na internete a priemerného počtu návštevníkov. Pozrite si desiatku monumentov, ktoré priťahujú najväčšiu pozornosť.

Letenky do Spojených arabských emirátov

custom-css-url="cdn.pelikan.sk/widgets/obkec/calendar-widget/external.css"

1. Burj Khalifa, SAE

Monumentom číslo jedna sa stala najvyššia budova sveta - dubajská Burj Khalifa. Nad futuristickým veľkomestom sa pýši vo výške 828 metrov, čo je trikrát viac ako slávna Eiffelovka v Paríži.

Turisti sa môžu dostať až na 148. poschodie, kde sa nachádza najvyššia vyhliadková plošina sveta. Tento ikonický mrakodrap ročne navštívi približne 17 miliónov návštevníkov a "vygoogli" ešte o päť miliónov viac ľudí.

Burj Khalifa, Dubaj
Burj Khalifa, Dubaj
Zdroj: Shutterstock

2. Tádž Mahal, India

Na druhom mieste sa umiestnil Tádž Mahal v Indii. Za indickým palácom sa ukrýva príbeh lásky, stavba je totiž mauzóleum, ktoré dal postaviť cisár Šáhdžahán na pamiatku svojej obľúbenej ženy Mumtázmahal, ktorá zomrela pri pôrode ich štrnásteho potomka.

Na jeho výstavbe sa podieľalo cez 20-tisíc remeselníkov a stavebný materiál sa dovážal z celej Ázie. Na výstavbe sa zúčastnilo aj vyše tisíc slonov, ktoré pomáhali s prenášaním materiálu. Ročne Tádž Mahal na internete vyhľadáva necelých 22 miliónov zvedavcov a navštívi približne 7,5 milióna turistov.

Tádž Mahal, India
Tádž Mahal, India
Zdroj: Shutterstock

3. Niagarské vodopády

Prvú trojku rebríčka uzatvárajú Niagarské vodopády, ktoré každoročne navštívi približne 13 miliónov zvedavcov. Viac ako 1,2 milióna ľudí na celom svete si tieto slávne vodopády každoročne "vygoogli". Niagarské vodopády ležia na hranici Spojených štátov a Kanady. Hoci vznikli pred vyše 12-tisíc rokmi, turistickou atrakciou sú len niečo cez 200 rokov.

Vodopády sa delia na tri samostatné časti. Prvou je Konská podkova (Horseshoe Falls), ide o kanadskú časť vodopádov. Druhou časťou sú Americké vodopády (American Falls), teda americká časť vodopádov. Tretia časť je nazývaná Svadobný závoj (Bridal Veil Falls) a nachádza sa na strane Spojených štátov.

Niagarské vodopády, USA, Kanada
Niagarské vodopády, USA, Kanada
Zdroj: Shutterstock

4. Golden Gate Bridge, USA

Štvrtú priečku obsadil most Golden Gate v San Franciscu. Do roku 1964 sa mohol pochváliť titulom najdlhšieho visutého mosta na svete. Jeho ikonická oranžovo-červená farba bije do očí už z diaľky, no nechýbalo veľa a most by bol zahalený do modro-žltej.

Oranžová farba mala slúžiť len ako podklad, architektovi sa však zapáčila natoľko, že ju ponechal. Symbol San Francisca ročne navštívi 5,5 milióna návštevníkov a na internete ho vyhľadáva vyše 17 miliónov ľudí.

Golden Gate Bridge, USA
Golden Gate Bridge, USA
Zdroj: Shutterstock

5. Eiffelova veža, Francúzsko

Parížska železná dáma je symbolom francúzskej metropoly od roku 1889, kedy bola uvedená do prevádzky pri príležitosti Svetovej výstavy. V tých časoch však nebola nová dominanta Paríža každému po chuti.

Sťažovali sa na ňu najmä umelci, podľa ktorých by veža ohrozila eleganciu mesta. Dnes je jednou z najpríťažlivejších pamiatok sveta a ročne ju navštívi takmer šesť miliónov turistov a na internete vyhľadáva viac ako 14,5 milióna ľudí.

Eiffelova veža, Francúzsko
Eiffelova veža, Francúzsko
Zdroj: Shutterstock

6. Machu Picchu, Peru

V obklopení juhoamerických Ánd leží stratené mesto Inkov. Machu Picchu je najznámejšou pamiatkou Peru, ktorú ročne navštívi 1,5 milióna turistov, no vyhľadáva ju o podstatne viac zvedavcov, a to 18 miliónov.

Dodnes však nie je jasné, na čo mesto slúžilo. Niektorí tvrdia, že bolo predovšetkým útočiskom vládcu, iní historici sa prikláňajú k možnosti, že bolo miestom uctievania bohov.

Machu Picchu, Peru
Machu Picchu, Peru
Zdroj: Shutterstock

7. Sagrada Família, Španielsko

Veľdielo svetoznáme architekta Antonia Guadího je vo výstavbe už viac ako 140 rokov, no ani to neodradí 12 miliónov návštevníkov, ktorí každoročne merajú cestu práve k tejto dominante Barcelony. Keď sa k tomu pridá aj 4,5 milióna internetových zvedavcov, tak sa zo Sagrady Famílie stáva siedmy najpríťažlivejší monument sveta.

Sagrada Família, Španielsko
Sagrada Família, Španielsko
Zdroj: Shutterstock

8. Socha slobody, USA

Pripomienka vďaky za pomoc v boji za nezávislosť. Tak začína príbeh Sochy slobody, ktorú v roku 1886 Spojeným štátom darovalo Francúzsko na sté výročie nezávislosti. Jej tvár navrhol francúzsky sochár, ktorý sa inšpiroval tvárou svojej matky.

Na hlave 93-metrovej sochy sa vyníma koruna so siedmimi lúčmi, ktoré symbolizujú sedem oceánov a sedem morí. Ročne si dominantu New Yorku pozrie 12 miliónov turistov a "vygoogli" takmer 4,5 milióna ľudí.

Socha slobody, USA
Socha slobody, USA
Zdroj: Shutterstock

9. Big Ben, Veľká Británia

Mnohí z nás si pod pojmom Big Ben predstavia ikonickú hodinovú vežu v Londýne. Big Ben je v skutočnosti meno najväčšieho zvonu, ktorý sa vo veži nachádza. Na počesť diamantového výročia panovania Alžbety II. nesie veža od roku 2012 názov Elizabeth Tower. Je súčasťou sídla parlamentu Spojeného kráľovstva a ročne jej zvon pritiahne takmer 10 miliónov turistov a na internete vyhľadáva takmer 6 miliónov zvedavcov.

Big Ben, Veľká Británia
Big Ben, Veľká Británia
Zdroj: Shutterstock

10. Veľký čínsky múr, Čína

Naprieč severnou Čínou sa tiahne 8850 kilometrov dlhý systém opevnenia, ktorý mal krajinu ochrániť pred nájazdmi Mongolov. Dokonca sa povrávalo, že ho ako jediný výtvor ľudstva vidno aj z vesmíru. Tento mýtus však mimo iných vyvrátil aj prvý čínsky kozmonaut Jang Li-wej. Veľký čínsky múr ročne navštívi 5,4 milióna turistov a na internete vyhľadáva 10 miliónov zvedavcov.

Veľký čínsky múr, Čína
Veľký čínsky múr, Čína
Zdroj: Shutterstock