Slovenka Lucia Kuráková pochádzajúca z Fiľakova sa v Španielsku teší z obrovských úspechov. O koláče bývalej realitnej maklérky je neskutočný záujem, o čom svedčí aj video, ktoré zverejnila na svojom instagramovom profile, v ktorom je zachytený dlhočizný rad priamo pred jej novootvorenou cukrárňou.
V peňaženke mala posledných 500 eur
Hoci má v Barcelone obrovskú konkurenciu, nestratila sa a ide si za svojimi snami. Lucia, ktorá do slnkom zaliatej Barcelony priniesla špeciálne hamburgery so slaninovým lekvárom, žne jeden úspech za druhým. Nebolo to tak vždy.
Už od detstva brigádovala vo viacerých gastro prevádzkach a po čase sa rozhodla, že bude brigádovať nielen na Slovensku, ale aj v Španielsku, uvádza portál Forbes. Postupom času sa presunula z gastra do športovej agentúry a následne do realitnej kancelárie.
Podvedome ju to stále ťahalo do gastra. Mať lacnú reštauráciu v Španielsku nie je práve samozrejmosťou. Podarilo sa jej nájsť priestor v širšom centre mesta a aj cena bola pre ňu znesiteľná. Nakoniec zašla do banky, kde jej spolu s priateľom dali pôžičku na 40 000 eur.
Reštauráciu otvorili v lete 2017 a na účte mala len 500 eur a silnú túžbu dokázať aj nemožné. Jej priateľ stál za barom, Lucia bola v kuchyni a ani len nepochybovala o tom, že uspeje. Po čase je jej reštaurácia jednou z najlepších v meste a návštevníci čakajú na voľný stôl niekoľko hodín.
Neskôr si otvorila aj cukráreň
Pred pár dňami pred jej cukrárňou El Desván stáli obrovské húfy ľudí, ktorí sa rozhodli ochutnať sladkosti z Luciinej dielne. Sladkosti najprv ponúkala vo svojej tapas reštaurácii, v ktorej si zákazníci jej koláče okamžite obľúbili a tvrdí, že vždy ju povzbudzovali, aby si otvorila vlastnú cukráreň.
Práve počas pandémie začala predávať krabičky so sladkosťami, ktoré boli hitom v celej Barcelone. Netrvalo dlho a otvorila si aj svoju vlastnú cukráreň. V nej ponúka cheesecake, cookies, dokonca aj slovenské linecké a strúhané tvarohové koláče. Jej výtvory nielen dobre chutia, ale ešte lepšie vyzerajú.
Počas otváračky v roku 2021 ju prišlo podporiť mnoho ľudí, ktorí milujú výtvory šikovnej Slovenky. Podľa jej slov bol rad pred jej cukrárňou na tri hodiny. Keď videla, aký je o jej dobroty záujem, rozplakala sa. Lucia sa v gastro sektore cíti ako ryba vo vode a podľa nej minú Španieli v reštauráciách okolo tisíc eur.
Okrem toho si myslí, že podnikanie v Španielsku je výhodnejšie ako na Slovensku. "Za priestory v Bratislave, ktoré vás vyjdú možno 2 000 eur mesačne, zaplatíte v Barcelone aj o polovicu menej. Na Slovensku to funguje tak, že pol roka ste v móde, a potom už nie. U nás nie sú takí verní klienti a okrem toho nechodia do podnikov každý deň, ale raz za čas," povedala Lucia o podnikaní v gastre na Slovensku.