Slovenským včelárom sa podaril výnimočný úspech. Na svetovej súťaži s názvom Apimondia, ktorá sa konala v juhoamerickom Chile, dokázali získať 14 medailí a množstvo ohromných ocenení. Ako uvádza TASR, vďaka tomu v celkovom hodnotení obsadili skvelé druhé miesto, pričom Slovensko získalo aj ocenenie za najlepšiu medovinu sveta.
Obrovský úspech
Apimondia je organizácia, ktorá podporuje vedecký, ekologický, sociálny a ekonomický rozvoj včelárstva vo všetkých krajinách. Od roku 1897 usporadúva aj kongres, na ktorý pozýva súťažiacich z celého sveta, aby ukázali to najlepšie z oboru včelárstva.
V tohtoročnom 48. ročníku, ktorý sa konal 4. až 8. septembra v chilskom Santiagu, sa objavilo až 50 krajín, pričom Slovensko získalo množstvo úspechov vo viacerých kategóriách. "Dnes je už známe, že Slováci získali na súťaži Apimondia za medovinu a v ostatných súťažných kategóriách celkovo 14 medailí. S vysokou pravdepodobnosťou je na ceste ďalších desať medailí za medy," uviedol predseda Slovenského zväzu včelárov Pavel Fiľo. Slovenskí včelári si pritom odniesli šesť zlatých, štyri strieborné a štyri bronzové medaily.
Svetová špička
Úspech v súťaži Apimondia mala aj rodina Vargapálovcov, ktorá vyrába voskové sviečky. Podarilo sa im totiž získať všetky tri cenné kovy. Bronzovú medailu získali aj v kategórii modelov zo včelieho vosku, kde vynikli aj študenti Strednej odbornej školy Pod Bánošom v Banskej Bystrici, ktorí v tejto kategórii obsadili striebornú pozíciu. Naši včelári uspeli aj u odborných periodík, kde sa im podarilo získať striebornú medailu vďaka časopisu Včelár.
Slovensko tak v súťaži skončilo na druhom mieste spomedzi 50 zúčastnených štátov, pričom celkovým víťazom sa stalo Poľsko. Podľa predsedu Slovenského zväzu včelárov ide o historický úspech. "Za posledné roky, a dnes dvojnásobne, sa ukazuje, že slovenské medy sú špičkové nielen v rámci európskej konkurencie, ale aj vo svetovej. Zvýšený kredit nám umožňuje dostať dôstojnú cenu na slovenskom trhu, a tým prispieť k rozvoju slovenského včelárstva," poznamenal Fiľo.
Medovina a jej priaznivé účinky
Rovnaký úspech Slovensko získalo aj u medovín. Peter Kudláč z firmy Apimed Dolná Krupá totiž vynikol medzi konkurenciou s tradičnou barikovou medovinou, ktorá sa stala najlepšou na svete za rok 2023.
Aj keď sa tento úspech môže zdať neuveriteľný, nie je tomu vôbec tak. Ako uviedol portál Apisinfo, Slovensko patrí vo výrobe medoviny medzi svetovú elitu. Napriek tomu väčšina ľudí nevie o tomto nápoji takmer nič. Tento nápoj Bohov, ako ho mnohí označujú, má veľmi dlhú tradíciu a históriu, ktorá pochádza už z čias starovekého Egypta, Ríma, či Grécka. Medovina bola tiež obľúbeným nápojom mnohých národov, medzi ktoré patrili aj Slovania.
Podľa legendy medovina v minulosti vznikala vďaka včelím rodinám v prírodných úľoch. Tie často zaliala voda, ktorá naštartovala proces kvasenia. Aj keď má v súčasnosti výroba medoviny omnoho modernejší postup, princíp zostáva rovnaký.
Na tento nápoj sú pritom potrebné len dve veci, ktorými sú med a voda. Ich zmiešaním sa započne proces kvasenia, pri ktorom sa množia kvasinky. Keďže sa tieto huby živia cukrom, ktorého je v mede neúrekom, majú takmer nekonečný prísun potravy. Vďaka tomu sa obyčajný cukor pretvorí na alkohol, ktorý keď dosiahne vysoké hodnoty, postupne začne kvasinky zabíjať.
Kvasenie však nie je jediným krokom. Medovina totiž musí aj dozrieť, aby mala tú správnu chuť a farbu. Podľa portálu Apisinfo sa tento nápoj dá predávať už po pol roku, no ide o takzvaný "mladý" typ. Mnoho obchodníkov preto volí dlhšie dozrievanie, pri ktorom medovina tmavne a tým zväčšuje svoju hodnotu.
Medovina má tiež veľa priaznivých účinkov na organizmus. Okrem toho, že med patrí k najkvalitnejším potravinám na svete, pričom je známy svojimi upokojujúcimi a antioxidačnými schopnosťami, aj samotné kvasinky pridávajú nápoju viaceré pozitívne vlastnosti. V medovine sa totiž nachádza obrovské množstvo probiotík, ktoré majú pozitívny vplyv na vašu imunitu a zdravie čriev.
Dôležité však je, aby ste tento nápoj pili s rozumom, pretože kvôli svojej sladenej chuti a nízkemu percentu alkoholu, ktorý sa pohybuje na úrovni 12 až 13 %, môže pri väčšej konzumácii človeka prekvapiť.