Mesto ležiace západne od Amsterdamu zakáže takúto reklamu v roku 2024. Zároveň bude mäso pridané na zoznam produktov, ktoré prispievajú ku klimatickej kríze. Propagácia suroviny bude zakázaná na autobusoch, reklamných obrazovkách a na ďalších verejných miestach, uvádza portál The Guardian.
Mäsový priemysel je pobúrený
Túto skutočnosť len veľmi ťažko znáša tamojší mäsový priemysel. Samospráva vraj zachádza príliš ďaleko, keď ľuďom hovorí, čo je pre nich najlepšie. Nedávne štúdie pritom naznačujú, že globálna produkcia potravín je zodpovedná za jednu tretinu všetkých emisií, ktoré spôsobujú otepľovanie. Výroba mäsových pokrmov predstavuje dvojnásobné znečistenie v porovnaní s výrobou potravín na rastlinnej báze.
Lesy, ktoré absorbujú oxid uhličitý, sa rúbu na pasenie zvierat, zatiaľ čo hnojivá používané na pestovanie ich krmiva sú bohaté na dusík. Práve ten môže prispieť k znečisteniu ovzdušia i vody, zmene klímy a poškodzovaniu ozónovej vrstvy. Aj dobytok produkuje nadmerné množstvo metánu, teda silného skleníkového plynu.
K problému sa vyjadrila aj Ziggy Klazes, členka rady zo strany GroenLinks. Práve ona navrhla zákaz reklamy na mäso a jedným dychom dodala, že netušila, že mesto bude prvým na svete, ktoré bude presadzovať takúto politiku. "Toto nie je o pokrmoch, ktoré ľudia varia a pečú vo svojich kuchyniach. Ak chcú jesť mäso, je to v poriadku. Ale nemôžeme im predsa povedať, že je klimatická kríza a ešte ich aj povzbudiť k tomu, aby si kúpili produkty, ktoré sú jej súčasťou. Mnoho ľudí považuje toto rozhodnutie za poburujúce, no je tu aj druhá strana, ktorá si myslí, že je to v poriadku," vysvetlila.
Holandsko je najväčším vývozcom mäsa v EÚ
V Haarlemskej rade však existuje aj opozícia, ktorá tvrdí, že ide obmedzovanie slobody prejavu. Sander van den Raadt, líder skupiny Trots Haarlem, uviedol, že ho udivuje veľká antikampaň proti mäsu. Nerozumie hlavne tomu, že "samospráva šíri idey o Haarleme, v ktorom môže byť každý sám sebou a milovať koho chce, no ak má niekto rád mäso namiesto trávy, príde ďalší, ktorý mu povie, že je to zlé."
Výskumy organizácie Greenpeace naznačujú, že na dosiahnutie nulových emisií Európskej únie do roku 2050 je potrebné znížiť ročnú spotrebu mäsa na 24 kilogramov na osobu. Súčasný priemer je pritom 82 kilogramov a v prípade Holandska ide o 75,8 kilogramov. Krajina je zároveň najväčším vývozcom mäsa v Európskej únii.