Zaujímavosti
photo Foto
video Video
29. jan. 2024 o 19:30
Miloš Audi, iflscience.com

Záhadná bezodná jama: Má oživovať uhynuté zvieratá a meniť kovy na iné látky

placeholder
Záhadná diera
Zdroj: istockphoto.com (ilustračné)

V Spojených štátoch amerických sa má nachádzať diera, ktorá pohltí všetko, čo do nej hodíte. Ukázalo sa však, že ju nemožno nikde nájsť.

Zaujímavosti
29. jan. 2024 o 19:30
Záhadná bezodná jama: Má oživovať uhynuté zvieratá a meniť kovy na iné látky

V Spojených štátoch amerických sa má nachádzať diera, ktorá pohltí všetko, čo do nej hodíte. Ukázalo sa však, že ju nemožno nikde nájsť.

Pred viac ako 25 rokmi zavolal do americkej nočnej rozhlasovej talkshow muž menom Mel Waters, ktorý odhalil zvláštny príbeh. Tvrdil, že sa na jeho pozemku nachádza bezodná diera, ktorá pohltí všetky veci, ktoré sa do nej hodia. Ako informoval portál IFLScience, táto lokalita mala mať aj viaceré nadprirodzené vlastnosti, ktoré údajne videli na vlastné oči aj miestni obyvatelia.

Viac ako 25 kilometrov

Prvá zmienka o tajuplnej diere sa objavila 21. februára 1997 v rozhlasovej talkshow s názvom Coast to Coast with Art Bell. Waters v nej hovoril o jame, ktorá sa mala nachádzať na jeho pozemku, približne 14 kilometrov západne od amerického mesta Ellensburg vo Washingtone. Muž tvrdil, že táto jama nemala žiadne dno, pričom do nej miestni obyvatelia niekoľko rokov hádzali odpadky.

Waters pokračoval s tvrdením, že pri skúmaní diery použil absurdné množstvo rybárskeho vlasca, ktorým sa snažil odhadnúť jej hĺbku. "Priviedol som so sebou aj svojich psov. Videl som však, že sa k tej prekliatej veci absolútne nechceli priblížiť. Keď som ich tam chcel pritiahnuť, začali hrabať labami do zeme," uviedol muž v talkshow s tvrdením, že nakoniec diera pohltila viac ako 25-tisíc metrov vlasca bez toho, aby sa s ním dotkol dna.

Nadprirodzené schopnosti

Diera však nezaujala Watersa iba kvôli svojej údajnej hĺbke. Mala mať aj nadprirodzené schopnosti vrátane oživovania psov. "Raz tam miestny obyvateľ hodil mŕtve zvieratko a o pár hodín neskôr sa objavilo živé," uviedol muž. Medzi ďalšie bizarné anomálie patrilo napríklad to, že rádiá v blízkosti diery mali prehrávať starú hudbu, zatiaľ čo kovy sa mali premieňať na iné látky.

Táto legenda sa v priebehu rokov rozšírila ďalej, pričom ľudia tvrdili, že našli túto záhadnú dieru. Nikto z nich však neprezradil jej presnú polohu. Je teda viac než pravdepodobné, že celý príbeh je nezmysel. Vyšetrovanie tiež ukázalo, že v tejto oblasti neexistujú žiadne záznamy o mužovi menom Mel Waters, ani o jeho manželke pracujúcej na univerzite, ktorá mu údajne zaobstarala kilometre dlhý rybársky vlasec.

Aj keby diera skutočne mala takého parametre, podľa odborníkov by nemohla existovať. "Geologicky a fyzicky nie je možné, aby bola až taká hlboká. Pod obrovským tlakom a teplom z okolitých vrstiev by sa jednoducho zrútila do seba," povedal v rozhovore pre portál Daily Record News Jack Powell, geológ z Washington State Department of Natural Resources.

Ak by však bolo tvrdenie Watera pravdivé, záhadná diera by svojou hĺbkou prekonala akúkoľvek jamu vytvorenú človekom. Tento titul však patrí Kolskému superhlbokému vrtu na severozápade Ruska. V tomto projekte, ktorého budovanie sa začalo v máji 1970, stavbári vykopali dieru s hĺbkou až 12 263 metrov.