Zaujímavosti
photo Foto
video Video
26. sep. 2023 o 14:30
Miloš Audi, theguardian.com

Kvôli navigácii sa tragicky zrútil zo zničeného mosta. Jeho rodina teraz žaluje Google

placeholder
Kvôli navigácii sa tragicky zrútil zo zničeného mosta.
Zdroj: northfoto.com, twitter.com/OmarJimenez

V roku 2022 sa stala tragická nehoda, ktorej sa podľa rodiny zosnulého dalo ľahko predísť. Muž totiž spadol s autom z 10 rokov zničeného mosta do potoka, pričom ho cez neho zaviedla navigácia.

Zaujímavosti
26. sep. 2023 o 14:30
Kvôli navigácii sa tragicky zrútil zo zničeného mosta. Jeho rodina teraz žaluje Google

V roku 2022 sa stala tragická nehoda, ktorej sa podľa rodiny zosnulého dalo ľahko predísť. Muž totiž spadol s autom z 10 rokov zničeného mosta do potoka, pričom ho cez neho zaviedla navigácia.

Rodina muža menom Phillip Paxson zo Severnej Karolíny v USA zažalovala Google za nedbalosť po tom, čo zomrel kvôli pádu do potoka. Dôvodom jeho smrti bolo to, že ho celosvetovo známa aplikácia Google Mapy zaviedla cez roky zničený most. Ako informoval portál The Guardian, nebolo to však prvýkrát, čo sa kvôli zlej navigácii stal podobný tragický incident.

Zbytočná smrť

30. septembra 2022 našli policajti utopeného Paxsona vo svojom prevrátenom aute pod mostom, ktorý sa zrútil takmer pred desaťročím. 47-ročný muž pochádzal z mesta Hickory v Severnej Karolíne nachádzajúcom sa približne 100 kilometrov severozápadne od mesta Charlotte. Podľa jeho svokry sa pred nehodou vracal domov z oslavy deviatych narodenín svojej dcéry.

Vo vyhlásení žena dodala, že zničený most ani cesta vedúca k nemu nemajú žiadnu zábranu či výstražné značky, ktoré by vodičov upozorňovali na blížiace sa nebezpečenstvo. "Bola tmavá a daždivá noc. On len sledoval svoje GPS, ktoré ho viedlo po betónovej ceste k mostu, ktorý spadol do rieky. Bude veľmi chýbať rodine a priateľom. Bola to nehoda, ktorej sa dalo úplne predísť. Smútime nad jeho smrťou," píše sa v príspevku na Facebooku.

Google podľa rodiny s problémom nič nerobil

Podľa agentúry Associated Press je v žalobe okrem Googlu zapletených aj niekoľko spoločností zaoberajúcich sa správou súkromného majetku, ktoré boli zodpovedné za pozemok, kde došlo k havárii. "S rodinou Paxsonovcov veľmi súcitíme. Naším cieľom je poskytnúť presné informácie o trase, a preto tento súdny spor precízne posudzujeme," uviedol vo vyhlásení hovorca spoločnosti Google.

Právnici rodiny tvrdia, že niekoľko ľudí sa pokúsilo nahlásiť zničený most spoločnosti Google, pričom v žalobe zahrnuli aj e-mailovú korešpondenciu obyvateľa mesta Hickory, ktorý v roku 2020 použil funkciu "navrhnúť úpravy", aby ich donútil problém vyriešiť. Firma však podľa právnikov na návrh nikdy neodpovedala.

"Dievčatá sa pýtajú, ako a prečo zomrel ich otec. Ja im nedokážem odpovedať tak, aby porozumeli, pretože ani ja stále nechápem, ako mohli tí, ktorí sú zodpovední za aplikáciu a za most, konať s takým malým rešpektom k ľudskému životu," uviedla manželka Paxsona.

Paxson však nie je prvou osobou, ktorého smrť zapríčinila GPS. V roku 2020 zamrzol 18-ročný ruský motorista po tom, čo on a jeho priateľ uviazli na týždeň vo vozidle. Problém znovu nastal kvôli Google Mapám, ktoré dvojicu zaviedli cez notoricky známu, viac ako 2-tisíc kilometrov dlhú "cestu kostí" s názvom P-504. Rovnako tiež v roku 2019 vodič kamiónu v Jakarte v Indonézii zišiel z útesu, pretože ho navigácia presmerovala na úsek určený pre motocykle.