20. okt. 2022 o 11:12
Miloš Audi, livescience.com

Objavili hrob svätého Mikuláša. Jeho ostatky boli ukradnuté, čím sa biskup preslávil?

placeholder
Archeológovia objavili hrobku svätého Mikuláša.
Zdroj: twitter.com/jaccocharite, twitter.com/siadevinci

Pomocou výkopových prác v tureckom meste Demre, ktoré sa začali už na konci 20. storočia, bolo odhalené presné miesto posledného odpočinku svätého Mikuláša. Ako sa biskup stal známym po celom svete?

Zaujímavosti
20. okt. 2022 o 11:12
Objavili hrob svätého Mikuláša. Jeho ostatky boli ukradnuté, čím sa biskup preslávil?

Pomocou výkopových prác v tureckom meste Demre, ktoré sa začali už na konci 20. storočia, bolo odhalené presné miesto posledného odpočinku svätého Mikuláša. Ako sa biskup stal známym po celom svete?

Archeológovia v Turecku odhalili presné miesto, kde bol pochovaný svätý Mikuláš. Biskupa poznajú deti zo Slovenska ako starčeka s vrecom plným sladkostí a po celom svete ako slávneho Santa Clausa. Podľa portálu Live Science vedci vedeli už dávnejšie, kedy bol svätec pochovaný, ale približne 700 rokov po jeho smrti jeho telesné pozostatky ukradli.

Pomoc blížnym

Svätý Mikuláš bol kresťanský biskup gréckeho pôvodu, ktorý žil v rokoch 270 až 343. Aj keď sa o jeho živote nevie veľa, existujú mnohé legendy, ktoré odhaľujú mnohé z jeho skutkov. V týchto príbehoch sa spomína, že zachránil tri dievčatá pred prostitúciou, vyrúbal strom posadnutý démonmi, vzkriesil tri zavraždené deti či často anonymne rozdával svoje zdedené bohatstvo chudobným, čo viedlo k legende o Santa Clausovi.

Svätca pochovali v obľúbenom kresťanskom pútnickom meste Myra, ktoré je dnes známe ako Demre. Tam Mikuláš slúžil v kostole ako biskup v štvrtom storočí nášho letopočtu. Takmer 180 rokov po jeho pohrebe postavili na rovnakom mieste po ňom pomenovaný nový chrám.

V roku 1087 však muži z talianskeho mesta Bari plánovali rozbiť podlahu kostola a odniesť mŕtvolu Mikuláša. Skupine sa to podarilo, pričom odviezli väčšinu kostrových pozostatkov svätca a v Myre nechali len niekoľko kostí a zničený sarkofág. Napriek tomuto znesväteniu kostol prežil viac ako tisícročie a výskum v ňom začal na konci 20. storočia. Archeológovia vtedy objavili základy najstaršieho chrámu.

Hrobka pod freskou

Nový výskum tureckých archeológov však odhalil presné miesto, kde sa nachádza hrob svätého Mikuláša. Podľa Osmana Eravşara predsedu krajinského úradu pre ochranu kultúrneho dedičstva v meste Antalya, bol nájdený pod freskou Ježiša. "Toto je mimoriadne dôležitý objav, prvý nález z tohto obdobia," uviedol pre turecké spravodajstvo DHA s tvrdením, že výkopové práce "odhalili podlahu, na ktorú vstúpili nohy svätého Mikuláša."

Eravşar podotkol, že keď zlodeji v 11. storočí ukradli kosti svätca, zmenili aj pôvodné umiestenie niekoľkých ďalších sarkofágov. Predseda úradu však dodal, že Mikulášova hrobka bola umiestnená na špeciálnom mieste. "Tam sme objavili fresku zobrazujúcu to, ako Ježiš drží Bibliu vo svojej ľavej ruke a pravou rukou žehná," uviedol.

Archeológ William Caraher z University of North Dakota dodal, že nie je nezvyčajné, keď sú kostoly postavené jeden na druhom. "Už od ranokresťanských a byzantských čias bola práve prítomnosť skoršieho chrámu dôvodom na stavbu nového," podotkol.

Podľa neho je však svätec významnou postavou v mnohých pravoslávnych a katolíckych tradíciách. "Myslím si, že mnohí ľudia v určitom bode svojho života dúfali, že budú môcť aspoň na chvíľu okúsiť prítomnosť skutočného svätého Mikuláša," povedal.